Koronarajoituksia puretaan yliopistolla vaiheittain – etätyötä suositellaan edelleen, etäopetus jatkuu, kirjaston kirjojen lainaus alkaa 1.6.

Oulun yliopisto purkaa 14. toukokuuta alkaen osan kampuksilla työskentelyä koskevista rajoituksista. Päätös ei tarkoita paluuta normaaliin opiskeluarkeen: henkilöstölle suositellaan edelleen mahdollisuuksien mukaan etätyötä, ja opetus hoidetaan edelleen pääasiassa etäopetuksena.

Oulun yliopisto purkaa osan koronatilanteeseen liittyvistä rajoituksista 14. toukokuuta alkaen. Torstaista alkaen työskentely yliopiston tiloissa ei siis enää edellytä erillistä, poikkeusolojen aikana käytössä ollutta lupamenettelyä.

Yliopisto kuitenkin suosittelee henkilökuntaa tekemään edelleen etätyönä sellaiset tehtävät tai tehtävien osat, jotka voi suorittaa etänä työn siitä häiriintymättä.

Samoin opiskelu järjestetään 14.5. jälkeenkin edelleen pääsääntöisesti etäopetuksena. Kevätlukukauden kurssit järjestetään pääasiassa etänä. Jos kurssin järjestäminen etänä on mahdotonta, uusien ohjeiden mukaan se on mahdollista pitää myös kampuksella, jos turvallisuudesta ja etäisyyksistä huolehditaan.

Samaten kesäopinnoissa kesä-elokuun aikana suositaan edelleen etäopetusta, mutta opetusta on lupa järjestää myös kampuksella turvallisuudesta ja etäisyyksistä huolehtien.

Mitä ”turvallisuudesta ja etäisyyksistä huolehtiminen” oikein tarkoittaa käytännössä?

”Pääsääntönä on edelleen, että opetus hoidetaan etänä. Työskentely kampuksella on mahdollista erikoistilanteissa, eli jos opiskelijan tarvitsee vaikka työskennellä laboratoriossa. Luentokursseja ei siis järjestetä kampuksella”, sanoo viestintäjohtaja Marja Jokinen.

Ohjeena on, että opiskelijat pääsevät 14.5. alkaen kampuksille vain opetukseen liittyvistä syistä.

Osaamisen arviointi tehdään kevätlukukauden loppuun saakka vaihtoehtoisia tapoja käyttäen. Isoja tenttejä ei järjestetä, mutta pienten opiskelijaryhmien kampustentit voi järjestää – taas turvallisuudesta ja etäisyyksistä huolehtien. Exam-tenttitila avataan rajoitetusti.

Yliopisto tiedotti rajoitusten muuttamisesta maanantaina 11. toukokuuta.

Vaikka rajoituksia puretaan, Linnanmaan ja Kontinkankaan kampusten ovet pysyvät edelleen lukittuina. Ovista kulkemiseen tarvitaan henkilökohtaista tunnistetta, eli joko pilkkiä tai henkilökorttia.

Marja Jokisen mukaan yliopisto selvittää opiskelijoiden 24/7-kortin ”harkinnanvaraista käyttöönottoa”, odottaen vielä aluehallintoviraston ohjeita.

Lainojen haku ja palautus onnistuu, tiloissa oleskelu ei

Linnanmaan kampuksella Tiedekirjasto Pegasus ja Kontinkankaalla lääketieteen kirjasto avataan 1. kesäkuuta rajoitetuin aukioloin ja palveluin.

Tiedekirjasto Pegasus ja lääketieteen kirjasto ovat avoinna 1.–28.6. maanantaista perjantaihin kello 10–15. Kirjastot ovat kiinni lauantait ja sunnuntait. Kirjastojen ovet ovat suljettuina myös juhannuksena 19.–21.6. ja myöhemmin 29.6.–2.8. uuden kirjastojärjestelmän käyttöön ottamisen vuoksi.

Moni rajoitus säilyy kirjastoilla edelleen. Kirjaston aukioloaikana kirjastossa voi kyllä käydä noutamassa ja palauttamassa lainoja, mutta opiskelu ja pidempiaikainen oleskelu kirjaston tiloissa on toistaiseksi kielletty. Pegasuksen ilmastointiremontin takia kirjaston kolmas kerros on kokonaan kiinni. Myös varastokokoelmat ovat pois käytöstä, eli esimerkiksi vapaakappaleaineistot eivät ole saatavilla. Samoin lukusalilainojen säilytyspaikka Pegasuksen toisessa kerroksessa on suljettu.

Linnanmaan ja Kontinkankaan Tellukset ovat suljettuina ainakin toukokuun loppuun. Yliopiston mukaan tilannetta arvioidaan uudelleen kesäkuussa.

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan (OYY) toimisto sijaitsee Linnanmaan kampuksella. Toimiston henkilökunta ja hallituksen jäsenet siirtyivät etätöihin 16. maaliskuuta alkaen, ja Linnanmaan kampuksen tilat suljettiin 18. maaliskuuta.

Ylioppilaskunnan toimisto on suljettu kevätlukukauden loppuun. OYY tiedottaa tarkemmin syksyn aukioloajoista ennen syyslukukauden alkua, sanoo OYY:n viestintäasiantuntija Janne Hakkarainen. Ennen toimiston avaamista OYY:n asiantuntijat palvelevat etänä.

Ravintoloiden avaamisessa vielä kysymysmerkkejä

Ravintoloiden on nykyisten rajoitusten mukaan pidettävä ovensa suljettuina toukokuun loppuun saakka. Kielto ei koske take away -myyntiä.

Oulun yliopiston kampusten ravintoloitsijat odottavat vielä lisätietoa ennen kesää koskevien päätösten tekemistä.

Linnanmaalla suurin ravintolatoimija on Juvenes. Juveneksen Länsi- ja Itä-Suomen aluejohtaja Anne Kopra-Rittola toteaa yrityksen saaneen tänään maanantaina tiedon yliopiston opetuksesta ja etätyöstä kevään ja kesän ajalta.

”Odotamme vielä hallituksen ohjeistuksen ravintoloille, mikä on luvattu 13.5 mennessä. Teemme sitten päätökset siitä, mitä teemme kampuksen kesän aukiolon suhteen yhdessä yliopiston kanssa.”

Unirestan toimitusjohtajan Kaija-Liisa Silvennoisen mukaan asiassa on vielä ”kysymysmerkkejä ilmassa”.

Se jo tiedetään, että Oulun keskustassa sijaitseva ravintola Vanilla on avoinna ainakin kesäkuun loppuun saakka. Sen sijaan Linnanmaalla ravintola Kastarin avaaminen on vielä mietinnässä. Silvennoisen mukaan Uniresta kaipaisi tietoa siitä, riittäisikö kampuksella asiakkaita kesällä. Päätöksiä odotetaan myös Kontinkankaan suhteen: Medisiinassa olisi kesän aikana tarkoitus käynnistää muutenkin linjastoremontti, mutta Uniresta pohtii vielä, kannattaako cafe Galenosta avata kesäksi.

OYY:n ja Oulun Ylioppilasapu ry:n omistama Uniresta käynnisti huhtikuun puolivälissä opiskelijalounaiden kuljetuspalvelun. Kelan poikkeusmenettely mahdollistaa opiskelijalounaiden myynnin ruoka-autosta näillä näkymin toukokuun loppuun saakka. Auton jatkosta Silvennoinen ei osaa vielä sanoa.

”Vaikka poikkeuslupaa jatkettaisiinkin, pitää katsoa asiakasmäärää. Nyt asiakkaita on riittänyt molemmilla reiteillä, mutta pitää katsoa, miten kesä vaikuttaisi siihen.”

Humanistisen Killan omistama Humus-kuppila tiedotti Facebook-sivullaan avaavansa ovensa näillä näkymin vasta 24. elokuuta.

Suomen hallitus antoi 19. toukokuuta esityksen eduskunnalle laiksi tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta. Esityksen mukaan ravintolat voisi avata 1. kesäkuuta, mutta tietyin aukioloaikoja ja asiakasmääriä koskevin rajoituksin.

Uusien rajoitusten mukaan ravintoloiden tulee huolehtia asiakkaiden koskettamien pintojen ja esineiden riittävästä puhdistamisesta ja järjestää sisä- ja ulkotilojen rakenteet ja kalusteet sekä palvelukäytännöt siten, että asiakkaat eivät altistu taudin leviämiselle. Asiakkaita tai seurueita ei saisi siis asettaa liian lähelle toisiaan. Kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikkansa pöydän tai tason ääressä, mutta asiakkaat voivat noutaa ostoksensa itse esimerkiksi tiskiltä. Asiakkaat eivät saisi ottaa ruokaa ja juomaa itse esimerkiksi buffetpöydästä. Asetus rajoittaisi myös asiakaspaikkamäärä puoleen normaalista. Lisäksi ravintoloiden aukioloaika olisi enintään kello 6–23 ja anniskeluaika enintään kello 9–22. Jos asiakas on ostanut alkoholijuomansa ennen kello 22:ta, juoman nauttiminen olisi sallittua sulkemisaikaan (kello 23) saakka.

Lain nojalla on tarkoitus antaa heti lain vahvistamisen jälkeen määräaikainen valtioneuvoston asetus. Tarkoitus on, että rajoituksia voi asetusta muuttamalla lieventää, jos epidemiatilanne sen sallii, mutta myös myös kiristää, mikäli epidemiatilanne sitä edellyttää.

Turvaväli vähintään 2 metriä

Oulun yliopiston linjauksen mukaan työpaikalle ei saa tulla, jos epäilee koronaviruksen aiheuttamaa sairautta. Henkilöiden välinen etäisyys on oltava kaikissa tilanteissa vähintään kaksi metriä, samaten jokaisen tulee huolehtia säännöllisestä ja huolellisesta käsihygieniasta.

Vieraita saa ottaa vastaan erityistä varovaisuutta noudattaen ja turvallisuudesta ja etäisyyksistä huolehtien. Tämän kerrotaan koskevan myös esimerkiksi lopputöiden ohjauskeskusteluja kampuksella.  

Pieniä, alle 50 hengen tapahtumia voi järjestää valtioneuvoston ohjeita noudattaen 1. kesäkuuta alkaen. Isoja, eli yli 50 hengen tapahtumia ei toistaiseksi järjestetä. Syksylle suunnitellut tapahtumat ratkaistaan tapauskohtaisesti.  

Oulun yliopiston päivittyvät ohjeet löytyvät yliopiston verkkosivuilta.

Koronavirus vaikutti myös kevään valintakokeiden järjestämiseen. Voit lukea lisää tästä jutusta.

Suomen hallitus ilmoitti maanantaina 4. toukokuuta koronavirukseen liittyvien rajoitteiden osittaisesta purkamisesta.

Torstaina 14. toukokuuta alkaen palataan esimerkiksi lähiopetukseen perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa. Samana päivänä myös toisen asteen oppilaitoksia, vapaata sivistystyötä, korkeakouluja ja aikuisten perusopetusta koskevat annetut rajoitteet poistuvat, tosin suosituksella, että etäopetusta jatketaan niissäkin lukukauden loppuun.

Listaus rajoitusten purkamisesta ja niiden aikatauluista löytyy valtioneuvoston sivuilta.

Muokattu 19.5.2020 kello 13.43: Lisätty uusi tieto hallituksen esityksestä koskien ravintoloiden rajoituksia.

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: