Oulun ylioppilaslehti 2017.

Linnanmaan kampukselle pääsee syyskuusta alkaen ympäri vuorokauden, Kontinkankaalle 24/7-kulkuoikeus lokakuussa

Linnanmaan ja Kontinkankaan kampuksilla on tästä syksystä alkaen mahdollista opiskella ympäri vuorokauden. Ympärivuorokautiseen kulkuun tarvitaan kulkukortti, joka tulee myyntiin ensimmäinen syyskuuta. Molemmat kampukset saavat syksyllä parannuksia myös tietotekniikkaan ja tilavarauksiin.

TEKSTI Anni Hyypiö

KUVAT Anni Hyypiö

Syyskuusta alkaen Oulun yliopiston opiskelijat pääsevät Linnanmaan kampukselle ympäri vuorokauden. Ympärivuorokautiseen käyttöön vaaditaan kaksikymmentä euroa maksava kulkukortti, joka tulee myyntiin Oulun yliopiston verkkokauppaan syyskuun ensimmäinen päivä.

Sama käytäntö otetaan käyttöön myös Kontinkankaalla, mutta kuukautta myöhemmin, kertoo Oulun yliopiston Digikampuksen suunnittelija Janne Rautiainen.

”Katsomme ensin, miten käytäntö lähtee toimimaan Linnanmaalla. Mutta arvelisin, että ympärivuorokautinen pääsyoikeus on Kontinkankaallakin käytössä 1.10. alkaen.”

Kun opiskelijalla on hänen nimellään ja kuvallaan varustettu kulkukortti, hän pääsee liikkumaan Linnanmaan kampuksella aina haluaminaan aikoina. Kortilla pääsee sisälle useimmista ulko-ovista ja esimerkiksi Tellus Innovation Arenan ja tiedekirjasto Pegasuksen tiloihin. Tarkan kulkualueen voit tarkistaa tästä kartasta.

Suljettuina pysyvät ne ovet, jotka ovat olleet suljettuina yö- ja ilta-aikaan muutenkin, eli esimerkiksi henkilökunnan työhuoneisiin tai suljettuihin ravintoloihin ei ole kulkukortillakaan asiaa. Janne Rautiaisen mukaan virka-ajan ulkopuolella kampuksen tiloissa on vartiointi.

Sama kulkukortti on voimassa koko opiskeluajan, ja samalla kortilla pääsee kulkemaan sekä Kontinkankaalla että Linnanmaalla. Kulkukortit tilataan ja maksetaan Oulun yliopiston oman verkkokaupan kautta, jonka jälkeen opiskelija voi noutaa kortin Juvenes Print –painotalon Linnanmaan toimipisteeltä. Kortin tilaamiseen tarvitaan Oulun yliopiston tunnukset.

Kulkukortti on henkilökohtainen, eli omaa korttia ei saa lainata opiskelijatoverille.

Ympärivuorokautisen kulkemisen tulo on Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsenelle, kampuskehittämisestä vastanneelle Miina-Anniina Heiskaselle mieleen. 24/7 -hankkeen toteutuminen on vaatinut ylioppilaskunnalta valtavasti lobbaustyötä.

”OYY on tehnyt vuosien ajan vaikuttamistyötä yliopiston suuntaan 24/7-hankkeen parissa. Toiveena on ollut, että opiskelijat voisivat hyödyntää yliopiston tiloja itsenäiseen opiskeluun sekä ryhmätyöskentelyyn vapaasti valittavina aikoina. Aiemminhan yliopisto on sulkenut ovensa arkisin aika aikaisin, viimeistään kello 19 mennessä, ja ollut viikonloppuisin rajoitetusti auki. On hienoa, että Oulun yliopisto vastaa opiskelijoiden pitkäaikaiseen toiveeseen nyt ja toimii samalla modernina suunnannäyttäjänä muille yliopistoille siinä, miten opiskelumahdollisuuksia voidaan merkittävästi edistää”, hän toteaa.

 

Luvassa uusia näyttöjä ja läppärilainausta

Molemmat kampukset saavat piakkoin parannuksia myös tietotekniikkaan ja tilavarauksiin.

Sekä Linnanmaa että Kontinkangas saavat kumpikin oman Optima Lockerin, opiskelijakortilla toimivan sähköisen läppärilainaamon, josta on mahdollista maksutta lainata yliopiston kannettavia tietokoneita opiskelukäyttöön. Janne Rautiaisen mukaan Optima Lockerit otetaan kampuksilla käyttöön jo tämän syksyn aikana.

Yliopiston viestintä saa lisänäkyvyyttä Linnanmaalle asennetuista viestintänäytöistä, joissa tällä hetkellä pyörivät yliopiston somesisällöt, uutisvirta ja yliopiston ajankohtaiset tapahtumat. Näillä näytöillä saattaa myöhemmin syksyllä näkyä muutakin opiskelijalle ajankohtaista sisältöä, sillä Rautiaisen mukaan viestintätaulujen lopullinen käyttö hakee vielä muotoaan.

Niiden lisäksi syyskuussa otetaan käyttöön 43-tuumaisia kosketustoiminnolla varustettuja opastusnäyttöjä, joilla voi selata Linnanmaalla alkavia tapahtumia sekä hakea kartalta haluamaansa tilaa tai salia. Karttanäkymän voi myös QR-koodilla ladata omalle puhelimelleen, jossa voi nähdä oman sijaintinsa kartalla.

Näitä opastusnäyttöjä tulee ensi vaiheessa keskusaulan läheisyyteen L1 -salin ulkoseinustalle sekä R-oven ja Saalastinsalin ulko-oven läheisyyteen. Näyttöjä testataan ensin Linnanmaalla, ja mikäli konsepti todetaan hyväksi, ne tulevat myös Kontinkankaalle.

Janne Rautiaisen mukaan vanhat, luentosalilistauksia näyttävät näytöt tullaan vaiheittain vaihtamaan uusiin kosketusnäyttöihin.

”Mietimme vielä, missä vanhoille näytöille olisi käyttöä. Ehkä niissä voisi näkyä vaikka bussiaikataulut?” hän pohtii.

Lisäksi Telluksen, Pegasuksen ja Linnanmaan suurimpien luentosalien ovenpieliin on asennettu pienet kalenterinäytöt, jotka näyttävät tilavaraukset reaaliajassa. Siten opiskelijat voivat nopeasti nähdä, milloin esimerkiksi L2-sali on vapaana luentokäytöstä, ja käyttää salia itsenäiseen opiskeluun.

Yliopiston tilavaraukset siirtyvät yhä enemmän verkkoon. Opiskelijat voivat syksystä eteenpäin varata Pegasuksen toisen ja kolmannen kerroksen opiskelutiloja Office365 -opiskelijasähköpostin kalenterin kautta, ja samanlaista sähköistä varauskäytäntöä suunnitellaan syksyllä myös Kontinkankaalle.

 

Näin tilaat kulkukortin
– Mene osoitteeseen https://shop.oulu.fi/, kirjaudu sisään Oulun yliopiston tunnuksilla ja valitse tuote “24/7 kulkukortti”. Tuote tulee myyntiin 1.9.2017.
– Valitse kortille mieleisesi taustaväri sekä oma kuva. Tilaajan tulee olla tunnistettavissa kuvasta, jotta se voidaan hänelle luovuttaa.
– Tarkista yhteystietosi, tutustu kortin käyttöehtoihin ja tee tilaus.
– Kortti on noudettavissa Juvenes Printin Linnanmaan toimipisteestä 1-2 työpäivän kuluttua.

 

Muokattu 16.8.2017 kello 7.35: Lisätty Miina-Anniina Heiskasen kommentti.

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: