Veeran SYL-kuulumiset, osa 1

Oululainen kulttuuriantropologian opiskelija Veera Alahuhta valittiin Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) vuoden 2017 hallituksen jäseneksi. Seuraamme Veeran SYL-taivalta vuoden ajan jatkuvassa juttusarjassa. Ensimmäisessä osassa kyselemme Veeralta tuntemuksia hallitusvuoden alkukuukausilta.

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan edustus Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) Lapinrinteen toimistolla jatkuu vahvana. Kun vuoden 2016 hallituksen varapuheenjohtaja Siiri Nousiainen palasi Ouluun opintojensa pariin, oli Veera Alahuhdalla puolestaan edessä muutto Helsinkiin.

Oulun ylioppilaslehti seuraa kansainvälisistä asioista ja kehitysyhteistyöstä vastaavan Veeran SYL-aiheisia kuulumisia läpi hallitusvuoden.

 

Hei Veera, minkälaiset ovat omat fiiliksesi alkavasta vuodesta? Miltä tuntuu hypätä OYY:n hallituksesta SYL:n hallitukseen?

Fiilis on todella hyvä! Väki täällä on mukavaa ja motivoitunutta, asiantuntijat auttavat kaikessa tosi mielellään. Löysin kämppiksen ja hyvän, edullisen asunnon hyvältä paikalta, eli siinäkin asiassa kävi hyvä tuuri! Opiskelut olen jättänyt suosiolla vuodeksi tauolle, jotta työ ei kuormita liikaa.

 

Ikävöitkö Oulusta mitään?

Ihmisiä ja tuntemattomien kanssa juttelua. Oulussa ihmiset ovat niin leppoisia, ja jotenkin tuntuu, ettei ihmisillä ole niin kiire joka paikkaan. Kävin toissaviikkona Oulussa, ja huomasin juttelevani bussikuskin kanssa niitä näitä.

 

Korviini on kantautunut huhuja kehitysyhteistyön (kehy) rahaongelmista. Ovatko SYL:n kehyrahat kokonaan loppu?

Hyvä kysymys. Rahat eivät ole kokonaan loppu, mutta fakta on se, että tilanne on tänä vuonna tosi haastava. Emme saaneet ulkoministeriön kansalaisjärjestöille myöntämää rahoitusta uusille projekteille. Yleinen trendi näytti olevan rahanjaossa se, että isommat toimijat saivat nyt isoja potteja, pienemmille ei niinkään riittänyt. Muutenkin kehitysyhteistyörahoituksesta on viime vuosina leikattu rajusti.

 

Onko kehyhankkeille ollut muuta rahoitusta?

Tähän mennessä ulkoministeriön raha on ollut ainoa rahoitustapa. Nyt selvitetään uusia kanavia kehitysyhteistyötoimien rahoittamiseksi. Kehitysyhteistyö on meille hyvin perinteikästä toimintaa, ja se koetaan hirveän tärkeäksi osaksi SYL:in toimintaa. Esimerkiksi joukkorahoituskampanjaa on mietitty yhdeksi uudeksi rahoitustavaksi.

 

Miten perinteiselle kehitysyhteistyöviikolle käy?

Kehyviikkoa ei järjestetä nyt sellaisena kun se on perinteisesti totuttu näkemään. Ylioppilaskunnissa halutaan edelleen järjestää globaalin vastuun teemoja koskevia tapahtumia, mutta ne eivät kestä koko viikkoa.

Kehyviikkoa on joka tapauksessa oltu uudistamassa, ja kun rahoitusta ei nyt saatu, täytyy viikko miettiä kokonaan uusiksi.

 

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on vakuutellut, että lisäleikkauksia ei tarvittaisi. Mitä sanotte, onko hallituksen puolivälitarkastelussa luvassa lisäleikkauksia koulutukseen?

Jaa’a, tämäkin on hyvä kysymys. Tätä ei vielä tiedetä. Seuraamme tilannetta nyt aktiivisesti, silmät ja korvat auki. Ainakaan vielä ei ole leikkauksista tietoa.

 

Onko SYL mukana kevään kuntavaaleissa?

SYL ei itsessään osallistu vaalikampanjointiin. Kuntavaalit ovat kuitenkin niin paikalliset vaalit, että ylioppilaskunnissa itse tiedetään parhaiten, mitkä ovat juuri heille tärkeimpiä vaaliteemoja. Tuemme toki ylioppilaskuntia esimerkiksi viestinnällisesti. Lisäksi SYL järjestää yhteistyössä Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liiton SAMOKin ja Opiskelijoiden Liikuntaliiton OLLin kanssa kuntavaalipäivän ylioppilas- ja opiskelijakunnille.

 

SYL:n avausseminaari järjestetään Turussa 9.-10.2. Mitä odotat seminaaripäiviltä?

Odotan uusien ylioppilaskunta-aktiivien tapaamista. Tiedän, että paikalla tulee olemaan skarppia, kiinnostavaa porukkaa. Toki myös odotan kovasti itse ohjelmaa. Vedän itse kahta teematyöryhmää, joista toinen käsittelee kansainvälisten opiskelijoiden työllistymistä, toinen sitä, miten kopojen ja sopojen osaamista voisi hyödyntää kehy-toiminnassa.

Odotan myös meidän poliittisten opiskelijajärjestöjen paneelia, pääsee kuulemaan heidän näkemyksiään ja käymään poliittista keskustelua.

 

Onko avausseminaari enemmän hupia kuin työntekoa?

[Nauraa] Työtähän se on, mutta ei pidä unohtaa myöskään hupia, on tärkeää pitää myös hauskaa kun tavataan koko ylioppilaskuntakenttää kerralla.

 

Nyt saat ennustaa tulevaisuutta. Millaiset tuntemuksesi ovat tämän vuoden joulukuun lopussa? 

Voisin ennustaa edellisen hallituksen fiilisten pohjalta näin: Olen varmasti oppinut aivan hurjan paljon uutta, niin paljon, ettei sitä oikein osaa tajutakaan. Joulukuussa huomaan ihmetteleväni sitä, että mihin tämä vuosi oikein vierähtikään.

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: