OYY:n edustajistovaalien tulos julki: kokoomus palaa tauon jälkeen vaalivoittajana edustajistoon, humanistit ja kasvatustieteilijät menettivät eniten paikkoja

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaalien tulos on ratkennut. Tulos julkistettiin keskiviikkoiltana 6. marraskuuta. Illan vaalivoittaja on Opiskelevat Kokoomusnuoret, joka sai nyt edustajistoon neljä paikkaa. Kokoomuksella ei ollut kaudella 2017–2019 yhtään edustajaa. Tekniikan ja Talouden vaalirengas (TeTa) sai 1171 äänellä yhden lisäpaikan, ja sillä on uudessa edustajistossa 14 edustajaa. Vaalirenkaaseen kuuluu neljä vaaliliittoa: Kylterien vaaliliitto sai viisi […]

TEKSTI Anni Hyypiö

KUVAT Anni Hyypiö

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaalien tulos on ratkennut. Tulos julkistettiin keskiviikkoiltana 6. marraskuuta.

Illan vaalivoittaja on Opiskelevat Kokoomusnuoret, joka sai nyt edustajistoon neljä paikkaa. Kokoomuksella ei ollut kaudella 2017–2019 yhtään edustajaa.

Tekniikan ja Talouden vaalirengas (TeTa) sai 1171 äänellä yhden lisäpaikan, ja sillä on uudessa edustajistossa 14 edustajaa. Vaalirenkaaseen kuuluu neljä vaaliliittoa: Kylterien vaaliliitto sai viisi paikkaa, Prosessi-Tuotanto-vaaliliitto kolme paikkaa, Ympäristö-Kone-Arkkitehtuuri -vaaliliitto neljä paikkaa ja Tieto-Sähkö-Hyvinvointi -vaaliliitto kaksi paikkaa.

Humanistien ja kasvatustieteilijöiden vaalirenkaalla (HuKa) oli kaudella 2017–2019 yhdeksän edustajaa: neljä Humanistisen vaaliliiton ja viisi Kansankynttilöiden vaaliliiton edustajaa.

HuKa ei ollut näissä vaaleissa enää ehdolla. Uusi Poikkitieteellinen vaalirengas sai nyt viisi edustajaa: Humanistisella vaaliliitolla on yksi paikka, Kasvatustieteellisten alojen vaaliliitolla kaksi ja uudella Shared voices -vaaliliitolla kaksi. HuKaan verrattuna PoVa siis menetti neljä paikkaa.

Kontinkankaan vaaliliiton seuraaja Lääketieteellinen vaaliliitto säilytti viisi paikkaansa. Samaten paikkansa säilyttivät ennallaan Tieteellisten vaaliliitto (5 edustajaa), Keskustaopiskelijoiden ja sitoutumattomien vaaliliitto (3 edustajaa) ja Vihreä vaaliliitto (1 edustaja).

Oulun Akateemiset Perussuomalaiset menetti ainoan paikkansa.

Oulussa vaalien ääniharava on Paavo Koho (Opiskelevat Kokoomusnuoret -vaaliliitto) 149 äänellä. Toiseksi eniten ääniä sai Lääketieteellisen vaaliliiton Eelis Palokangas (96 ääntä), kolmanneksi eniten Shared voices -vaaliliiton Bruno Gioia Sandler (85 ääntä).

Äänestysprosentti nousi, mutta jäi tavoitteesta

Oulussa edustajistovaalien äänestysprosentti oli näissä vaaleissa 29,3. Äänestysinto nousi hieman edellisvaaleista, jolloin äänestysprosentti oli 28,4. OYY:n omana tavoitteena oli kuitenkin nostaa äänestysprosentti 40:een, joten tavoitteesta jäätiin.

”Aina on pieni pettymys, ettei päästä tavoitteeseen. Mutta toisaalta tavoite olikin asetettu korkealle. Hieno asia on, että vaikka ehdokkaiden määrä laski, parannettiin kuitenkin [äänestys]prosenttia. Se luo uskoa siihen, että opiskelijaa kiinnostaa vaikuttaminen. Hienoa, että Oulussa jaksetaan äänestää ja vaikuttaa myös sillä tavalla”, sanoo keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Emilia Käsmä. Hänestä OYY:n panostaminen sähköiseen vaaliviestintään näkyy prosentin paranemisessa.

Vaalit järjestettiin Oulussa toista kertaa pelkästään sähköisenä. Hyväksyttyjä ääniä annettiin yhteensä 3241, tyhjiä ääniä annettiin 13 kappaletta. Äänioikeutettuja oli 11 097.

Ensimmäisenä äänestyspäivänä 1.11. vaaliliittojen nimet näkyivät vaalijärjestelmässä parin tunnin ajan väärin: nimien tilalla näkyi kello 9–11 sekavia kirjain- ja numerosarjoja.

”Keskusvaalilautakunta päätti, ettei äänestysaikaa tarvinnut pidentää, sillä ongelmankin ajan ehdokkaiden nimet näkyivät koko ajan oikein”, Käsmä sanoo.

Myös sähköiseen vaalijärjestelmään piti lisätä muutama puuttuva äänioikeutettu henkilö manuaalisesti.

Toisin kuin aiempina vuosina, OYY ei järjestänyt tänä vuonna vaalivalvojaisia. Miksi?

”Voi olla, että tässä on ollut tietokatkos keskusvaalilautakunnan ja muiden OYY:n toimijoiden kesken.  Keskusvaalilautakunnan pitää istua kokouksessa vaali-illan ajan. Siitä, että esimerkiksi hallitus voisi järjestää vaalivalvojaiset ei päätetty tarpeeksi ajoissa, eikä valvojaisia ehditty järjestämään niin lyhyellä varoitusajalla”, Käsmä muotoilee.

”Ilmeisesti kuitenkin ainakin osalla vaaliliitoilla on ollut omia vaali-iltoja, niin on ollut yhteisöllisyyttä, vaikka isoa yhteistä vaali-iltaa ei päästykään viettämään.”

Edustajistovaaleissa opiskelijat valitsevat edustajat Oulun yliopiston ylioppilaskunnan 37-henkiseen edustajistoon. Edustajisto on OYY:n ylin päättävä elin, joka linjaa esimerkiksi ylioppilaskunnan jäsenmaksun suuruudesta ja siitä, miten rahat käytetään.

 

Uuden edustajiston varsinaiset jäsenet

TEKNIIKAN JA TALOUDEN VAALIRENGAS

Kylterien vaaliliitto

Olli Joki
Joona Pulkkinen
Kalle Kaisko
Anni Niemelä
Antti Pennala

Prosessi-Tuotanto -vaaliliitto
Sini Pekki
Janne Onnela
Antti Johansson

Ympäristö-Kone-Arkkitehtuuri -vaaliliitto
Nita Lindfelt
Roope Utriainen
Marjut Hautamäki
Timo Veijola

Tieto-Sähkö-Hyvinvointi -vaaliliitto
Janne Kilponen
Jenna Onnela

 

Lääketieteellinen vaaliliitto
Eelis Palokangas
Tapani Laine
Anni Vakkuri
Sylvia Myller
Ulla Heikkilä

 

Opiskelevat Kokoomusnuoret -vaaliliitto
Paavo Koho
Eerik Silvén
Lotta Karjalainen
Peppi Kinnunen

 

Tieteellisten vaaliliitto
Petra Nieminen
Eevasisko Mehtätalo
Tom-Erik Toikka
Teemu Virtanen
Niina Lundén

 

POIKKITIETEELLINEN VAALIRENGAS

Humanistinen vaaliliitto
Timi Kärki

Kasvatustieteellisten alojen vaaliliitto
Salla Karhunen
Jarkko Impola

Shared voices electoral alliance
Bruno Gioia Sandler
Roosa Heinonen

 

SOLIDAARINEN VAALIRENGAS
Vihreä vaaliliitto
Aino-Kaisa Manninen

 

KESKUSTAOPISKELIJOIDEN JA SITOUTUMATTOMIEN VAALILIITTO
Jere Karjula
Eveliina Leskelä
Miriam Putula

 

Lue lisää vaaleista OYY:n sivuilta.

 

Muokattu 6.11.2019 kello 22.00: Korjattu väärä tieto koskien ääniharavan titteliä: vaaleissa eniten ääniä sai Paavo Koho, ei Eerik Silvén.

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: