Oulun ylioppilaslehti 2017.

Kontinkankaan vaaliliitto sai kaikki ehdokkaansa läpi, Oulun Akateemiset Perussuomalaiset uutena poliittisena ryhmänä edustajistoon

In English. Oulun yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaalien tulos on ratkennut. Tulos julkistettiin vaalivalvojaisissa 7.11. Keskustaopiskelijat onnistui kasvattamaan paikkamääräänsä yhdestä kolmeen. Kokonaan uutena poliittisena ryhmänä edustajistoon valittiin Oulun Akateemiset Perussuomalaiset. Liitto sai yhden paikan. Eniten opiskelijoiden ääniä sai Tekniikan ja talouden vaalirengas (TeTa), joka 1051 äänellä säilytti edustajistossa 13 paikkaansa. Humanistien ja kasvatustieteilijöiden vaalirengas HuKa sai yhdeksän […]

TEKSTI Anni Hyypiö

KUVAT Anni Hyypiö

In English.

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaalien tulos on ratkennut. Tulos julkistettiin vaalivalvojaisissa 7.11.

Keskustaopiskelijat onnistui kasvattamaan paikkamääräänsä yhdestä kolmeen.

Kokonaan uutena poliittisena ryhmänä edustajistoon valittiin Oulun Akateemiset Perussuomalaiset. Liitto sai yhden paikan.

Eniten opiskelijoiden ääniä sai Tekniikan ja talouden vaalirengas (TeTa), joka 1051 äänellä säilytti edustajistossa 13 paikkaansa.

Humanistien ja kasvatustieteilijöiden vaalirengas HuKa sai yhdeksän paikkaa, ja menetti siis yhden paikan edellisvaaleista.

Kontinkankaan vaaliliitto sai kaikki viisi ehdokastaan edustajistoon. Tieteelliset kasvatti paikkamääräänsä neljästä viiteen, ja Vihreä vaaliliitto säilytti yhden paikkansa.

Vaaleissa kokonaan ilman paikkoja jäivät Kokoomusopiskelijat ja Oulun Vihreän Vasemmiston vaaliliitto. Läpi eivät päässeet myöskään vaaliliittoihin ja -renkaisiin kuulumattomat ehdokkaat Joonas-Veikko Härmä ja Antero Metso.

Valitusta kokoonpanosta 27 ei ole aiemmin toiminut edustajiston varsinaisena tai varajäsenenä.

Yhteensä ääniä annettiin äänestyksen aikana 3191 kappaletta. Tyhjiä ääniä annettiin 15 kappaletta.

 

Kontinkankaan liitto sai kaikki ehdokkaansa edustajistoon

Vaalien eniten ääniä sai Kontinkankaan vaaliliiton Eelis Palokangas (230 ääntä), toiseksi eniten Kyltereiden vaaliliiton Sonja Mehtälä (98), ja kolmanneksi eniten Oulun Akateemisten Perussuomalaisten vaaliliiton Sebastian Tynkkynen (75 ääntä).

Illan äänikuningas, yleistä lääketiedettä kolmatta vuotta opiskeleva Eelis Palokangas oli silminnähden hyvin tyytyväinen tulokseen.

”Kaikki liittomme ehdokkaat pääsivät läpi. Se oli ehdottomasti isoin voittomme. Tähän tulokseen ei voi olla kuin tyytyväinen!”

Kaikki Kontinkankaan vaaliliiton jäsenet ovat ensikertalaisia edustajistossa. Palokankaan mukaan heidän tavoitteenaan edustajistossa on tuoda OYY:tä lähemmäs Kontinkangasta.

”Voimme tuoda hieman ulkopuolista näkökulmaa päätöksentekoon.”

Niinikään komean äänipotin koonnut Sebastian Tynkkynen kehui tuloksen julkistamisen jälkeen tunnelmiaan mahtaviksi. Myös tavoitteet olivat jo kirkkaana mielessä.

”Tietysti olen nyt valtavan onnellinen, edellisvaalien tuloksesta tuli jäätävä hyppäys! Nyt tavoitteenamme on nyt tuoda meidän silmissämme punavihreäksi arvoiltaan näyttäytynyttä ylioppilasliikettä kohti yleispoliittisesti neutraalia suuntaan, pakottaa keskittymään nimenomaan opiskelijoiden edunvalvontaan.”

Humanistisen vaaliliiton uunituore edaattori Silja Lahdenperä kertoi olevansa valinnastaan iloinen, mutta myös yllättynyt.

Neljättä vuotta informaatiotutkimusta opiskeleva Lahdenperä kertoi lähteneensä ehdolle halusta kerätä oman osuutensa ääniä HuKalle.

Suurempia tavoitteita tulevalle edustajistokaudelle hän ei vielä uskaltanut asettaa.

”Aluksi edustajistossa on varmaan paljon opettelua, mutta tulossa on hyvin mielenkiintoisia asioita, kuten Oamkin muutto.”

 

Äänestysprosentti jäi hieman edellisvaaleista

Vaalien äänestysprosentti jäi lopulta hitusen edellisvaaleista. Nyt äänestysprosentti oli 28,46, kun vuonna 2015 se oli 29,3.

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Liisa Komminaho sanoo toivoneensa äänestysprosentille nousua.

”Olisin toivonut, että äänestysprosentti olisi hieman korkeampi kuin viimeksi. Mutta ennakkoäänestysprosentin jälkeen (noin 21 %) olen tyytyväinen, sillä se vähän pelotti.”

Edustajistovaalien äänestys järjestettiin ensimmäistä kertaa pelkästään sähköisenä. Vielä vuonna 2015 järjestettiin sekä perinteinen uurnaäänestys että sähköinen äänestys.

Komminahon mukaan vaalien sähköiseen äänestykseen kuului ainoastaan ”hyvin pieniä ongelmia”.

”Sähköiseen järjestelmään ei kohdistunut hyökkäyksiä tai niiden yrityksiä. Äänestys oli tiistaina parin minuutin ajan poikki, muita katkoja ei ollut.”

Edustajistovaaleissa opiskelijat valitsevat edustajat ylioppilaskunnan 37-henkiseen edustajistoon. Edustajisto on OYY:n ylin päättävä elin, joka linjaa esimerkiksi ylioppilaskunnan jäsenmaksun suuruudesta ja siitä, miten rahat käytetään.

 

Uuden edustajiston varsinaiset jäsenet                              

Kontinkankaan vaaliliitto

Eelis Palokangas
Leo Jämsä
Pyry Pitkänen
Onni Kumpulainen
Heikki Eränen

 

Vihreä vaalilitto

Mirja Mustapirtti

 

Tieteellisten vaaliliitto

Anri Kinisjärvi
Emmi-Kaisa Molkkari
Teemu Virtanen
Toni Sandvik
Jussi Vaara

 

Humanistien ja kasvatustieteilijöiden vaalirengas:

Humanistinen vaaliliitto

Emilia Käsmä
Kalle Parviainen
Lauri Moilanen
Silja Lahdenperä

 

Kansankynttilät vaaliliitto

Bruno Gioia Sandler
Tino Nissinen
Reeta Mäki-Pollari
Mihaela Ivanova
Tuomas Soini

 

Tekniikan ja talouden vaalirengas:

Kyltereiden vaaliliitto

Sonja Mehtälä
Olli Joki
Oona Väärni
Lauri Piirainen

 

Prosessi-tuotannon vaaliliitto

Oula Virtanen
Sakari Huhtelin
Sallamari Tolonen

 

Sähkö-tiedon vaaliliitto

Zacharias Hellberg
Jori-Pekka Rautava

 

Ympäristö-kone-arkkitehtuurin vaaliliitto

Santeri Siira
Valtteri Johansson
Erno Oikarinen
Elisabet Shnoro

 

Keskustaopiskelijoiden ja sitoutumattomien vaaliliitto

Miriam Putula
Marjut Lehtonen
Eveliina Leskelä

 

Oulun Akateemiset Perussuomalaiset –vaaliliitto

Sebastian Tynkkynen

 

Lue lisää Oulun edustajistovaalien tuloksista OYY:n nettisivuilta.

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: