Edarivaalien äänestys alkoi Oulussa, vaalijärjestelmä ei aluksi näyttänyt vaaliliittojen nimiä – vika nyt korjattu

Teksti Anni Hyypiö

Valtaosassa Suomen ylioppilaskunnista valitaan taas tänä syksynä edustajat ylioppilaskunnan korkeimpiin päättäviin elimiin, eli edustajistoihin.

Myös Oulun yliopiston ylioppilaskunnan edustajistoon valitaan 37 jäsentä ja heidän varajäsenensä.

Sähköinen äänestys käynnistyi Oulussa perjantaina 1. marraskuuta kello 9. Vaalijärjestelmässä ilmeni kuitenkin heti perjantaiaamuna ongelmia, sillä järjestelmä ei äänestyksen alkaessa näyttänyt ehdolla olevien vaaliliittojen nimiä, vaan niiden tilalla oli sekalaisia kirjain- ja merkkisarjoja tai ei tekstiä ollenkaan. Ongelma oli sekä suomenkielisessä että englanninkielisessä näkymässä. Toinen ongelma oli vaalijärjestelmään kirjauduttaessa esille hypännyt pieni ponnahdusikkuna.

Vika ei sinänsä estänyt äänestämistä. Ehdokkaiden nimet ja numerot olivat koko ajan esillä, ja ryhmienkin nimet tulivat esille kello 11 maissa.

”Vaalijärjestelmää testattaessa listojen nimiin oli päässyt pieni bugi. Se sotki vaaliliittojen nimet”, sanoo OYY:n pääsihteeri Kauko Keskisärkkä.

Äänestysaika kuitenkin käynnistyi heti aamusta, ja tavallisesti ensimmäinen äänestyspäivä on varsin vilkas. Oliko vialla mahdollisesti vaikutusta äänestämiseen, kun äänestäjä ei voinut nähdä liittojen nimiä?

”Äänestys on lähtenyt ongelmista huolimatta hyvin käyntiin. Useampi sata on kerennyt tähän mennessä jo äänestää”, Keskisärkkä sanoo. Hänen mukaansa liittojen nimien näkymättömyydestä ei vian aikana tullut palautetta.

”Muutama yhteydenottopyyntö muista asioista on saapunut keskusvaalilautakunnalle. Myös muut vaalijärjestelmään kirjauduttaessa esille tulleet ongelmat on nyt korjattu.”

 

Lue lisää: Oulussa edarivaaleissa ehdolla 134 opiskelijaa – TeTalla taas eniten ehdokkaita, humanistit ja kasvatustieteilijät mukana uudella vaalirenkaallaEi lisää tapahtumia, enemmän tiedotusta palveluista – OYY:n edarivaalipaneelissa eniten puhututti automaatiojäsenyys, Pitäisikö jäsenmaksua nostaa, millaista yhteistyötä OSAKOn kanssa tulisi tehdä? – Kysyimme ehdolla olevilta ryhmiltä kannat seitsemään kysymykseen

Julkaistu 1.11.2019

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue seuraavaksi

Oulun ylioppilaslehti etsii mainosmyyjiä freelance-sopimuksilla

Uutiset

12.5.2022

Vappuaaton kuvia ja tunnelmia: Perinteiset tapahtumat ilahduttivat opiskelijoita kahden vuoden tauon jälkeen

Petri Huttunen

Kulttuuri

5.5.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821