Oulun ylioppilaslehti 2017.

Oulun yliopiston tasa-arvopalkinto myönnettiin yliopistopastori Ari Savuojalle

Oulun yliopiston tasa-arvopalkinto jaetaan vuosittain ansiokkaasta toiminnasta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön hyväksi. Tänä vuonna palkinnon sai yliopistopastori Ari Savuoja.

TEKSTI Anni Hyypiö

KUVAT Anni Hyypiö

Oulun yliopiston tasa-arvopalkinto on tänä vuonna myönnetty yliopistopastori Ari Savuojalle. Palkitsemisen perusteena on hänen työnsä yliopiston hiljaisen huoneen hyväksi.

Tasa-arvopalkinnon saaja julkistettiin hyvinvointiviikon avajaisten yhteydessä tiistaina 10.10.

Oulun yliopiston keskusaulassa luentosali L3:n vieressä olevaan hiljaiseen huoneeseen (tila YT101) voi tulla hiljentymään kuka tahansa, uskontokunnasta tai uskonnottomuudesta riippumatta. Arkisin kello 7–22 avoinna oleva huone ei ole tarkoitettu opiskeluun, työntekoon tai kaverin kanssa jutusteluun. Hiljaisen huoneen avajaisia vietettiin elokuussa 2016, ja myös Oulun ylioppilaslehti uutisoi aiheesta.

Ari Savuoja on saamastaan tunnustuksesta hyvin otettu.

”Se tuli positiivisessa mielessä puun takaa, en osannut ennakolta ollenkaan arvata tällaisen huomionosoituksen saamista.”

Hän huomauttaa, että hiljaisen huoneen saaminen yliopistolle vaati pitkää lobbaustyötä eri toimijoiden kanssa.

”Huoneen tulo ei ole vain omaa aikaansaannostani, vaan mukana ovat olleet merkittävässä roolissa myös muun muassa Siiri Nousiainen (OYY:n hallituksen puheenjohtaja 2015), OYY:n sosiaalipoliittiset asiantuntijat Liisa Väisänen ja Hennamari Toiviainen ja Juuli Juntura (OYY:n kv- ja järjestöasioiden asiantuntija 2014–2017). Loppusinetin antoi yliopiston koulutuspalveluiden silloinen johtaja Eva Maria Raudasoja, ilman hänen panostaan huoneen tulo oli jäänyt puolitiehen.”

Savuojan oma työhuone (TF1o1) on aivan hiljaisen huoneen vieressä. Savuoja huolehtii huoneen käytännöllisestä ylläpidosta ja pitää silmällä, ettei tilaa käytetä luvattomiin tarkoituksiin.

Savuojan arvion mukaan hiljaisella huoneella on päivittäin viidestä kymmenen käyttäjää.

”Hiljainen huone tarjoaa tavoitteellisen hiljentymisen paikan. Meillä on yliopistolla erilaisia lukupaikkoja, jopa päivänokospaikkoja, mutta ei muualla tavoitteellisen hiljentymisen paikkaa. Huone palvelee myös opiskelijoiden uskonnon harjoittamista. Näin se parantaa myös tasavertaisuutta uskonnollisen kirjon osalta: vähemmistöuskonnot ovat päässeet tasavertaisempaan asemaan valtauskontoomme nähden.”

Vuodesta 2009 myönnetyn Oulun yliopiston tasa-arvopalkinnon tavoitteena on auttaa yliopistolaisia tiedostamaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön tärkeys.

Tasa-arvopalkinto jaetaan vuosittain ansiokkaasta toiminnasta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön hyväksi. Palkinnon voi saada henkilö, henkilöstö- tai opiskelijaryhmä, yksikkö, hallintoelin tai yhdistys. Vuodesta 2016 lukien palkinnon on jakanut Oulun yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta.  Ehdotus palkinnon saajasta tuli OYY:lta.

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: