Kommentti: Ennakkoon äänesti lähes 21 prosenttia, moniko innostuu äänestämään vielä vaalipäivänä?

OYY:n edustajistovaalien ennakkoäänestysaikana (1.-6.11.) äänioikeuttaan käytti yhteensä 2348 oululaista yliopisto-opiskelijaa. Ennakkoon äänesti lähes 21 prosenttia kaikista äänioikeutetuista. ”Olisi hyvä, jos pääsisimme viime vaalien lukemaan”, kommentoi OYY:n pääsihteeri Aino-Kaisa Manninen ylioppilaskunnan tavoitteita vaalien äänestysprosentille. Varsinaiselle vaalipäivälle 7.11. jäi siis vielä tehtävää: edellisvaaleissa vuonna 2015 äänestysprosentti oli 29,3.   Nyt verkkoaikana edarivaaleissa äänestämisen tulisi olla helpompaa kuin koskaan. Enää […]

OYY:n edustajistovaalien ennakkoäänestysaikana (1.-6.11.) äänioikeuttaan käytti yhteensä 2348 oululaista yliopisto-opiskelijaa. Ennakkoon äänesti lähes 21 prosenttia kaikista äänioikeutetuista.

”Olisi hyvä, jos pääsisimme viime vaalien lukemaan”, kommentoi OYY:n pääsihteeri Aino-Kaisa Manninen ylioppilaskunnan tavoitteita vaalien äänestysprosentille.

Varsinaiselle vaalipäivälle 7.11. jäi siis vielä tehtävää: edellisvaaleissa vuonna 2015 äänestysprosentti oli 29,3.

 

Nyt verkkoaikana edarivaaleissa äänestämisen tulisi olla helpompaa kuin koskaan.

Enää ei tarvitse fyysisesti vaivautua vaaliuurnalle, senkun tunnistautuu, klikkaa muutamaan otteeseen, ja kas, ääni on näin näpsäkästi annettu haluamalleen ehdokkaalle. Nyt kelpaa juoda vaalikahvit!

Ja kuten OYY:n keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Liisa Komminaho haastattelussamme totesi, ” Jos sinä et päätä, muut päättävät sinun puolestasi.”

Niin niin, äänestämiselle on monia hyviä syitä. Silti äänestysprosenttien lukemat osoittavat, että suurin osa opiskelijoista ohittaa vaalit käyttämättä ääntään.

Kokonaan toinen kysymys onkin se, tietävätkö äänioikeutetut sitä, mistä vaaleissa on kyse – tai että edustajistovaalit ylipäänsä ovat nyt käynnissä.

Edustajistovaalien vaalipaneelissa ja Oulun ylioppilaslehden kyselyssä selvisi, että ehdokkaita asettaneet ryhmät pitävät melko yksimielisesti ylioppilaskunnan tärkeimpänä tehtävänä opiskelijoiden edunvalvontaa.

Mutta edunvalvontakin on hieman abstrakti termi, eikä sen merkitys ehkä aukene kaikille, varsinkin jos kokee asioidensa olevan tällä hetkellä varsin hyvin. Miksi ihmeessä äänestäisin edunvalvonnan puolesta, mikäli se ei merkitse minulle mitään?

Toki osa ehdokkaista on kampanjoinut myös ylioppilaskunnan jäsenmaksun alentamisen puolesta. Se, jos mikä on konkreettinen lupaus – jää nähtäväksi, kuinka monta paikkaa sillä lunastetaan. (Ja pystyvätkö valitut lunastamaan lupaustaan.)

 

Oulun ylioppilaslehti on saanut palautetta siitä, ettei lehden olemassaoloa tahdo enää muista printtilehden puuttumisen vuoksi. Kenties sama vaivaa osittain myös edustajistovaaleja – kun kampuksilla ei törmää enää äänestyskoppeihin, äänestäminen unohtuu?

Linnanmaan kampuksella vaalijulisteetkin olivat Abipäivien vuoksi pari päivää syrjässä sivukäytävillä. Moniko vaelteli sinne asti tutustumaan kandidaatteihin?

Mutta en vielä menetä toivorikkauttani – oululaisopiskelijoiden into voi vielä yllättää. Ehdokkaiden määräkin nousi edellisvaaleista, vain himpun verran, mutta kuitenkin.

Nähdään siis vaalivalvojaisissa!

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: