Jouko Niinimäki kuvattuna Oulun ammattikorkeakoulun kauppakirjojen allekirjoitustilaisuudessa vuonna 2018 yhdessä Oulun kaupunginjohtajan Päivi Laajalan ja Oamkin rehtorin Jouko Paason kanssa.

Jouko Niinimäki valittiin jatkokaudelle Oulun yliopiston rehtoriksi

Rehtorivalinnasta päätti Oulun yliopiston hallitus keskiviikkona 12. kesäkuuta. Hallituksen puheenjohtaja Risto Murto kertoo valinnan perusteiksi vahvan kokemuksen ja näytöt sekä korkean motivaatiotason.
Valinnasta äänestettiin: Jouko Niinimäki voitti äänestyksessä Helka-Liisa Hentilän äänin 8–2.

Ajankohtaista  | 

Teksti Anni Hyypiö

Oulun yliopiston rehtoriksi kaudelle 2020–2024 on valittu nykyinen rehtori Jouko Niinimäki.

Asiasta päätti Oulun yliopiston hallitus keskiviikkona 12. kesäkuuta.

Hallituksen puheenjohtaja Risto Murto kertoo valinnan perusteiksi Niinimäen vahvan kokemuksen ja näytöt sekä korkean motivaatiotason.

”Olimme kuitenkin kaikkiin hakijoihin tyytyväisiä, hakijoiden laatu oli hyvä.”

Murto kertoo, että valinta tehtiin kokouksessa Niinimäen ja Oulun yliopiston koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilän välillä. Niinimäki voitti äänestyksessä äänin 8–2.

Jouko Niinimäki on Oulun yliopiston nykyinen rehtori ja mekaanisen prosessitekniikan professori. Hän on koulutukseltaan tekniikan tohtori.

Ennen rehtorikauttaan Niinimäki työskenteli Oulun yliopistossa eri tehtävissä, esimerkiksi yliassistenttina, Suomen akatemiatutkijana, kuitu- ja partikkelitekniikan tutkimusryhmän johtajana ja teknillisen tiedekunnan dekaanina. Niinimäki on muun muassa Oamkin hallituksen ja Sivistystyönantajien hallituksen puheenjohtaja ja Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) hallituksen jäsen.

Yliopistolain mukaan rehtoriksi valittavalta vaaditaan, että hän on suorittanut tohtorin tutkinnon, hänellä on rehtorin tehtävien hoitamiseksi tarvittava kyky ja ammattitaito sekä käytännössä osoitettu hyvä johtamistaito.

Rehtorin asemaa ja tehtävää määrittävät Suomen yliopistolaki sekä Oulun yliopiston johtosääntö. Rehtori johtaa yliopiston toimintaa ja päättää niistä yliopistoa koskevista asioista, joita ei ole säädetty tai määrätty muun toimielimen tehtäväksi. Hän vastaa lisäksi yliopiston tehtävien taloudellisesta, tehokkaasta ja tuloksellisesta hoitamisesta. Johtosäännön mukaan hän vastaa lisäksi yliopiston laadunhallinnasta.

Yliopiston tiedotteessa Niinimäki kiittää hallitusta luottamuksesta.

”Olen iloinen päätöksestä, ja se voimaannuttaa minut tekemään edelleen parhaani tässä tehtävässä. Päättyvällä kaudellani yliopisto on vahvistanut asemaansa tutkimusyliopistona, ja henkilöstön tyytyväisyys ja maine ovat parantuneet. Taloutemme on erittäin vakaa ja asema turvattu. Alkavalla kaudella kiinnitän huomiota lisäksi koulutuksen laadun ja vetovoimaisuuden parantamiseen. Tavoitteenani on etenkin opiskelijakokemuksen kehittäminen.”

Rehtorin hakuilmoitus julkaistiin 30. huhtikuuta. Hakuaika päättyi 20. toukokuuta.

Paikkaa hakivat Niinimäen lisäksi Helka-Liisa Hentilä, Oulun yliopiston sosiologian professori Vesa Puuronen, johtaja Risto Honkonen, vieraileva professori Mika-Petri Laakkonen ja Tampereen yliopiston anatomian professori Seppo Parkkila. Heistä hallituksen kokouksessa haastateltiin kolme: Niinimäki, Hentilä ja Parkkila.

Oulun ylioppilaslehti tenttasi Niinimäen, Hentilän ja Parkkilan kantoja sunnuntaina 9.6. julkaistussa jutussaan.

Julkaistu 12.6.2019

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue seuraavaksi

OYY’s new community specialist Viljami Viinikka wants to unify the university community

Tuuli Heikura

Ihmiset

23.1.2023

OYY:n uusi yhteisöasiantuntija Viljami Viinikka haluaa yhtenäisen yliopistoyhteisön

Tuuli Heikura

Ajankohtaista

20.1.2023

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821