Rehtorihakijoista Jouko Niinimäki, Helka-Liisa Hentilä ja Seppo Parkkila kutsuttiin haastatteluun – valinta tehdään kesäkuussa

Nykyisen rehtorin Jouko Niinimäen toimikausi päättyy tämän vuoden lopussa. Jatkokautta tavoittelevan Niinimäen ohella yliopiston hallitus päätti haastatella Helka-Liisa Hentilän ja Seppo Parkkilan.

TEKSTI Anni Hyypiö

KUVAT Iida Putkonen

Oulun yliopiston rehtoriksi kaudelle 2020–2024 hakeneista haastatellaan kolme: Jouko Niinimäki, Helka-Liisa Hentilä ja Seppo Parkkila. Asiasta päätti Oulun yliopiston hallitus keskiviikkona 22.5.

Rehtorivalintaa käsitellään seuraavan kerran 12. kesäkuuta pidettävässä yliopiston hallituksen kokouksessa.

Yliopiston tiedotteen mukaan hallitus painotti valinnassa käytännön kokemusta ja näyttöjä vastaavista tehtävistä.

”Olemme valmistelemassa nyt sitä, että kandidaatit voisivat kertoa lyhyesti esimerkiksi videon välityksellä näkemyksiään siitä, millainen Oulun yliopiston tulevaisuus on”, hallituksen puheenjohtaja Risto Murto sanoo lehdelle.

Teetetäänkö jatkoon edenneistä hakijoista henkilöarviot?

”Jatkamme valmistelua niin, että hallitus voi tehdä 12. kesäkuuta tehdä tarvittavia päätöksiä. Näiden jatkoon päässeiden henkilöiden joukossa on toki myös henkilöitä, jotka tunnetaan työstään pidemmän ajan kautta”, Murto sanoo.

Jouko Niinimäki on Oulun yliopiston nykyinen rehtori ja mekaanisen prosessitekniikan professori. Hän on koulutukseltaan tekniikan tohtori. Ennen rehtorikauttaan Niinimäki työskenteli Oulun yliopistossa eri tehtävissä, esimerkiksi yliassistenttina, Suomen akatemiatutkijana, kuitu- ja partikkelitekniikan tutkimusryhmän johtajana ja teknillisen tiedekunnan dekaanina. Niinimäki on muun muassa Oamkin hallituksen ja Sivistystyönantajien hallituksen puheenjohtaja ja Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) hallituksen jäsen.

Oulun ylioppilaslehti haastatteli Niinimäen heti valinnan jälkeen vuonna 2014. Haastattelun voi lukea näköislehdestä Issuu.comissa.

Helka-Liisa Hentilä on Oulun yliopiston koulutusrehtori ja yhdyskuntasuunnittelun professori. Ennen valintaa koulutusrehtoriksi Hentilä työskenteli Oulun yliopistossa arkkitehtuurin tiedekunnan dekaanina, teknillisen tiedekunnan koulutusdekaanina ja arkkitehtuurin osaston johtajana. Hentilä on valmistunut arkkitehdiksi Oulun yliopistosta 1987, lisensiaatiksi 1990 ja tekniikan tohtoriksi 1993 Kuninkaallisesta teknillisestä korkeakoulusta Tukholmasta.

Hentilä haki rehtoriksi myös vuonna 2014, kun Oulun yliopistoa 21 vuotta johtanut Lauri Lajunen ei hakenut enää jatkokautta. Rehtorivalinnasta äänestettiin, ja Niinimäki voitti yliopiston hallituksen kokouksessa Hentilän äänin 8–4.

Oulun ylioppilaslehti haastatteli Helka-Liisa Hentilää vuonna 2015, kun hän oli vasta aloittanut Oulussa koulutusrehtorina.

Seppo Parkkila on Tampereen yliopiston anatomian professori. Hän työskenteli Tampereen yliopistossa tutkimuksesta vastaavana vararehtorina vuosina 2016–2018. Parkkila on Oulun yliopiston alumni: hän valmistui lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1991, väitteli lääketieteen tohtoriksi vuonna 1994 ja valmistui kliinisen kemian erikoislääkäriksi 2001. Hän on työskennellyt Oulussa muun muassa määräaikaisena anatomian professorina ja vs. yliopisto-opettajana. Hän on UKK-instituutin hallituksen jäsen.

Sekä Seppo Parkkila että Helka-Liisa Hentilä olivat mukana myös Turun yliopiston rehtorihaussa, ja Hentilä oli yksi haun loppusuoralle päässeistä neljästä kärkiehdokkaasta. Turun yliopiston rehtoriksi valittiin tammikuussa Jukka Kola.

Kolme hakijaa jäi haastatteluista

Haastattelujen ulkopuolelle jäivät hakijoista Risto Honkonen, Vesa Puuronen ja Mika-Petri Laakkonen.

Vesa Puuronen on Oulun yliopiston sosiologian professori ja koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden tohtori. Hän on työskennellyt muun muassa Itä-Suomen yliopistossa tutkimusjohtajana ja yliopistonlehtorina. Hänet tunnetaan esimerkiksi Joensuun skinejä koskeneesta tutkimusprojektistaanVuonna 2016 Puurosen ja Marjo Laitalan teos Yhteiskunnan tahra? Koulukotien kasvattien vaietut kokemukset voitti Vuoden 2016 tiedekirjan palkinnon.

Syksyllä 2017 Puuronen oli ainoa hakija Oulun yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan dekaaniksi. Jouko Niinimäki ei nimittänyt häntä tehtävään, jonka seurauksena dekaanin paikka laitettiin uudelleen hakuun. Tiedekunnan dekaaniksi valittiin lopulta Kati Mäkitalo. Puuronen on kritisoinut yliopiston toimintaa suorasanaisesti muun muassa Kalevan mielipidepalstalla. Ylen jutussa (22.11.2017) Niinimäki totesi, etteivät Puurosen mielipiteet vaikuttaneet valintaprosessiin.

Risto Honkonen on Pirkanmaan turvallisuusklusterin johtaja, joka on työskennellyt aiemmin muun muassa Tampereen yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan dekaanina. Hän on koulutukseltaan kasvatustieteen tohtori. Mika-Petri Laakkonen on Lapin yliopiston tutkimusjohtaja, joka toimii tällä hetkellä Pierre ja Marie Curien yliopiston vierailevana professorina Pariisissa. Hän on koulutukseltaan filosofian tohtori.

Jouko Niinimäen nykyinen kausi rehtorina päättyy tämän vuoden lopussa. Rehtorin hakuilmoitus julkaistiin 30.4., ja hakuaika päättyi 20. toukokuuta.

Hakuilmoituksen mukaan Oulun yliopiston rehtoriksi valittavalta odotetaan muun muassa näyttöä tuloksellisesta ja tehokkaasta johtamisesta, laajaa korkeakoulukentän tuntemusta, käytännön kokemusta korkeatasoisesta tieteellisestä tutkimustyöstä sekä akateemisesta opetuksesta, kokemusta tuloksellisesta henkilöstön hyvinvoinnin kehittämisestä ja toimintakulttuurin kehittämisestä ja hyvää suomen ja englannin kielen taitoa.

Lisäksi rehtorilta edellytetään tohtorin tutkintoa ja sitä, että hänellä on rehtorin tehtävien hoitamiseksi tarvittava kyky ja ammattitaito sekä käytännössä osoitettu hyvä johtamistaito.

Oulun yliopiston rehtorin asemaa ja tehtävää määrittävät Suomen yliopistolaki sekä Oulun yliopiston johtosääntö.

Rehtori johtaa yliopiston toimintaa ja päättää niistä yliopistoa koskevista asioista, joita ei ole säädetty tai määrätty muun toimielimen tehtäväksi. Hän vastaa lisäksi yliopiston tehtävien taloudellisesta, tehokkaasta ja tuloksellisesta hoitamisesta. Johtosäännön mukaan hän vastaa lisäksi yliopiston laadunhallinnasta.

 

Muokattu 22.5.2019 kello 19.49: Täsmennetty jutun toisen kappaleen muotoilua koskien yliopiston hallituksen seuraavaa kokousta.

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: