YTHS:n palvelumaksu ensi vuonna 71,60 euroa – Maksu suoritetaan Kelalle

YTHS:n palvelumaksun suuruus on vuonna 2021 71,60 euroa, joka maksetaan kahdessa lukukausikohtaisessa 35,80 euron erässä. YTHS tiedotti hinnasta 30.11.

Valtioneuvosto on vahvistanut Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS:n palvelumaksun ensi vuodelle. Palvelu uudistuu 1.1.2021 kaikkien korkeakouluopiskelijoiden käyttöön. Uudistuksen jälkeen maksun suuruus on 71,60 euroa, joka maksetaan kahdessa lukukausikohtaisessa 35,80 euron erässä. YTHS tiedotti uudesta hinnasta sivuillaan 30. marraskuuta.

Aiemmin YTHS-maksu on maksettu lukukausi-ilmoittautumisen yhteydessä osana ylioppilaskunnan jäsenyyttä. Syksyn 2020 YTHS-maksun suuruus jäsenmaksusta oli 28,50 euroa. Jatkossa 35,80 euron maksu suoritetaan suoraan Kelalle, ei enää ylioppilaskunnalle. Jokaisen palveluiden piiriin kuuluvan korkeakouluopiskelijan on maksettava maksu riippumatta siitä, käyttääkö YTHS:n palveluita vai ei.

Keväästä 2021 alkaen terveydenhoitomaksu suoritetaan Kelalle lukukausittain syksyllä ja keväällä. Kela ei lähetä maksusta erikseen laskua ja eräpäivä määräytyy sen mukaan, milloin on ilmoittautunut läsnäolevaksi lukukaudelle. Terveydenhoitomaksun voi maksaa ensimmäistä kertaa joulukuussa 2020 Kelan asiointipalvelussa. Kela lähettää ensimmäisestä vaaditusta maksusta kirjeen kaikille YTHS:n piiriin kuuluville opiskelijoille tammikuun lopussa, kunhan nämä ilmoittautuvat läsnäoleviksi 11.1.2021 mennessä.

Maksumuutos on osa YTHS:n laajenemista vuonna 2021. Palveluiden laajuus pysyy Oulussa samana ja vastaanotto on yhä jatkossa Linnanmaalla, mutta myös käyntimaksut muuttuvat. Nykyään YTHS perii erikoislääkärin vastaanotoista, esimerkiksi hammaslääkäristä ja gynekologin palveluista, erikseen käyntimaksun. Uudistuksen jälkeen käyntimaksut poistuvat ja ainoastaan peruuttamattomista käynneistä peritään 40 euron suuruinen maksu.

YTHS uudistuu 2021 opiskeluterveydenhuollon lakimuutoksen perusteella. 1.1.2021 alkaen myös ammattikorkeakouluopiskelijat siirtyvät YTHS:n piiriin yliopisto-opiskelijoiden kanssa. Jatkossa Kansaneläkelaitos (Kela) järjestää korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon ja YTHS tuottaa palvelut valtakunnallisesti.

Iida Putkonen

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Tiedeviestinnän maisteri ja glögin ympärivuotinen kuluttaja. Etsii revontulia, riippumattoja ja juuri oikeita sanoja.

Lue lisää: