YTHS laajenee kaikille korkeakouluopiskelijoille – käyntimaksut poistuvat ensi vuonna

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS laajenee myös ammattikorkeakouluopiskelijoille 1.1.2021. Jatkossa terveydenhoitomaksu suoritetaan Kelalle ja käyntimaksut poistuvat. 

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS tiedotti 13. helmikuuta suunnitelmistaan vuodelle 2021. Terveydenhoitosäätiön palvelut koskevat jatkossa kaikkia korkeakouluopiskelijoita. Muutos astuu voimaan 1.1.2021.

Palvelurakenteen muutos vaikuttaa myös jo palvelun piirissä olevien opiskelijoiden terveydenhoitomaksuihin. Nykyään terveydenhoitomaksu on pakollinen ja kuuluu osaksi ylioppilaskunnan jäsenmaksua. Jatkossa terveydenhoitomaksu on yhä pakollinen, mutta se maksetaan Kelalle. 

Ensi vuodesta alkaen myös käyntimaksut muuttuvat. Nykyisessä mallissa opiskelija maksaa käyntimaksuja erikoislääkärin, kuten hammaslääkärin tai gynekologin palveluista, sekä peruuttamatta jääneistä ajoista. Jatkossa käyntimaksut poistuvat ja opiskelija maksaa vain peruuttamattomista ajoista.

 

Laajennuksen ansiosta YTHS:n asiakasmäärä kaksinkertaistuu ja toimipaikkakunnat kolminkertaistuvat, palveluntarjoaja kertoo tiedotteessaan. Osa palveluista tuotetaan yhteistyökumppanien kautta, jos paikkakunnan opiskelijamäärä on alle 2000. 

Oulussa palvelupiste jatkaa Linnanmaan kampuksen läheisyydessä ja tarjoaa myös jatkossa sekä perusterveyden että suunterveyden palveluita YTHS:n tuottamina.

YTHS:n projektipäällikkö Tiina Andersén kertoo, että Linnanmaan kampuksen laajentuessa myös Oamkin käyttöön, tulee terveydenhoidon palvelupistekin laajentumaan.

”Nykyiset toimitilat ovat muokattavissa niin, että palvelut pystytään pitämään nykyisissä toimitiloissa remontin avulla”, Andersén sanoo.

Asiakkaiden lisääntyminen ja remontti tarkoittavat myös lisää henkilökuntaa Linnanmaan palvelupisteeseen. Projektipäällikkö kertoo, että henkilöstön tarve arvioidaan tarkemmin kevään aikana.

”Remontista saadaan lisää vastaanottohuoneita. Jos senkin jälkeen tarvitaan lisätiloja, voidaan hallinto siirtää muualle. Tarkoituksena on kuitenkin, että palvelut pysyvät yhdessä pisteessä ja opiskelijat asioivat Yliopistokadulla.”

 

YTHS ja Kela allekirjoittivat 12. helmikuuta sopimuksen korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta. Laki korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta hyväksyttiin eduskunnassa 1.3.2019. 

Iida Putkonen

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Tiedeviestinnän maisteri ja glögin ympärivuotinen kuluttaja. Etsii revontulia, riippumattoja ja juuri oikeita sanoja.

Lue lisää: