"Ai tää Kumi-Tarzan oli sun lempikirja?" Tämänkertaisessa Tiedekysymyksessä selvitämme, onko potentiaalisen seurustelukumppanin karmea kirjamaku syy erota, vai voiko asiasta päästä yli. Kuvituskuva: Pixabay.

Wapun Tiedekysymys I: Mitä tehdä, jos seurustelukumppanilla on huono kirjamaku?

Lemmen tiellä voi tunnetusti olla monta estettä: huono ajoitus, erilaiset elämänarvot, luottamuksen puute. Tämänkertaisessa Tiedekysymyksessä selvitämme, mitä tehdä, jos vappuheilalla paljastuu olevan aivan hirveä kirjamaku.

Tiedekysymys  | 

Teksti Venla Tuohino

Kuvitellaanpa seuraava tilanne: Olet tavannut ihanan tyypin. Alun pienestä sutinasta on kehkeytymässä varteenotettava ihmissuhde.

Yksi seikka silti varjostaa orastavaa onnea, sinua nimittäin hiertää suunnattomasti kumppanin kirjamaku. Onko suhteella tulevaisuutta, jos kumppanin hyllyssä on Aku Ankkaa, Sukkanauhakäärme ja Juoppohullun päiväkirja?

Oulun yliopiston kirjallisuuden yliopistonlehtori Jussi Ojajärvi ehdottaa, että kannattaa ruveta lukemaan niitä huonoja kirjoja uudelleen.

”Ne, jotka eivät onnistu lukemaan uudelleen, ovat tuomittuja löytämään saman tarinan kaikkialta”, Ojajärvi siteeraa ranskalaista kirjallisuudentutkijaa Roland Barthesia.

”Entä jos jokin tyhmä kertomus onkin uudelleen luettaessa eri? Jospa se vie rakkautenne uuden kukkeuden äärelle?”

Makuasiat ovat monisyisiä, niistä voi toki kiistellä, mutta johtaako se mihinkään? Ehkäpä oma näkemyksesi vaatii päivittämistä ja katseesi avartamista.

”Oma makukin voi aina paljastua jollain tavoin oman position sanelemaksi ennakkoluuloksi”, lehtori miettii.

”Toisaalta sitten, jos kirjat ovat oikeasti vain ja ainoastaan törkeän huonoja, kannattaa erota!”

Suhteen alkuvaiheeseen mahtuu monenlaista haparointia, arviointia ja tunnustelua. Siinä samassa hötäkässä molempien osapuolten makumieltymykset voidaan laittaa tarkkaan syyniin. Mikä onkaan kirjamaun merkitys, kun puntaroidaan koko suhteen jatkumista?

”On olemassa pieni mahdollisuus siihenkin, että kysymys kirjojen huonoudesta tai hyvyydestä on rakkaudessa toisarvoinen”, Ojajärvi sanoo.

 

Lue lisää wappuisia Tiedekysymyksiä: II, III ja IV.

Julkaistu 23.4.2018

Venla Tuohino

Tiedeviestinnän maisteriohjelman kasvatti, graduntekijä ja skeptikko.

Lue seuraavaksi

Riitit vievät meitä elämässä eteenpäin – Siksi juhlia kannattaa aina, kun sille on aihetta

Ville-Valtteri Visuri

Kolumni

30.4.2020

Viikon Tiedekysymys: Voiko ihmisen muistoja väärentää? 

Iida Putkonen

Tiede

3.1.2020

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821