. Juhliminen voi kuitenkin käydä ennen pitkää kunnon päälle: vappupallokin alkaa näyttää nahistuneelta parin viikon karkeloinnin ehtoopuolella. Voisiko vapun ajasta selviämistä edistää jotenkin ravinnon avulla? Käykö munkki simasuun elvytysmuonaksi?

Wapun Tiedekysymys III: Millä eväillä selviät vapusta?

Opiskelijavappua juhlitaan pitkään ja hartaasti. Vapun riennot kruunaavat lukuvuoden ja tuovat erilaiset haalarit yhteen. Juhliminen voi kuitenkin käydä ennen pitkää kunnon päälle: vappupallokin alkaa näyttää nahistuneelta parin viikon karkeloinnin ehtoopuolella. Voisiko vapun ajasta selviämistä edistää jotenkin ravinnon avulla? Käykö munkki simasuun elvytysmuonaksi?

Vappu – tuo juhlista jaloin, siman ja munkin täyttämä kevään ylistys kestää pari viikkoa, jos opiskelijoilta kysytään. Vapun aika on lukuvuoden viimeinen koetus, ja tapahtumien sekä juhlien täyttämä kuukauden vaihde vaatii antaumuksellista asennetta ja vakaata tahtotilaa, jos on monessa menossa mukana.

Voiko optimaalisella ravitsemuksella edistää vapun ajasta selviämistä, ODL:n tutkija, ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri Marjukka Nurkkala?

“Riippuu siitä, miten viettää vappua”, Nurkkala pohtii.

”Ravitsemuksen avulla ei voi selvitä paremmin krapulasta. Ainut keino on juoda alkoholia kohtuudella. Mitään pelastavaa ratkaisua ei ole.”

Auts. Kikkakolmosia ja mehukkaita vinkkejä ei siis ole luvassa. Oman käyttäytymisen hallinta ja järkevä alkoholinkäyttö on Nurkkalan mukaan ainoa tapa estää krapulaa. Perimätieto kertoo, että nesteytyksestä kannattaa pitää huolta juomalla vettä(kin).

Perimätieto kertoo myös, että jos nautittu sima on ollut aikuisten makuun eikä vapunviettäjä ole huolehtinut riittävästä syömisestä, alkaa keho huutaa pitsaa. Ravitsemustiede onneksi ymmärtää väsyneen juhlijan mielitekoja. Miksi kekkereiden jälkeen askel käy kohti nopeaa rasvanirvanaa?

Nurkkalan mukaan päihtyneenä tekee mieli syödä rasvaista ja runsasenergistä ruokaa, sillä alkoholi lisää ruokahalua ja sotkee normaalikäyttäytymistä. Alkoholissa on paljon energiaa, mutta se ei tuo kylläisyydentunnetta, selittää Nurkkala.

“Alkoholi saa syömään yli tarpeen, mikä voi aiheuttaa pöhöttyneen olon. Myös krapula vaikuttaa ruokahaluun”, Nurkkala tietää.

Tapahtumien temmellyksessä on tärkeää syödä järkevästi ja pitää kiinni ateriarytmistä. Nurkkala muistuttaa, että lautasmalli ja ravitsemussuositukset ovat päteviä ohjenuoria myös vappuna.

“Vappunakin on hyvä pitää mielessä säännöllisyys ja lautasmalli: lautaselle valitaan reilusti kasviksia sekä proteiinin ja hiilihydraattien lähde.”

Makeita herkkujakaan ei passaa nauttia mielin määrin. Tippaleipä tai munkki on hyvä jälkiruoka, mutta ateriaa se ei korvaa.

“Ei kannata tavoitella Suomen ennätystä munkkien syömisessä”, Nurkkala naurahtaa.

Totuus ei aina ole tarua ihmeellisempää. Vapun ajasta siis selviää parhaiten, kun muistaa syödä säännöllisesti, ja pitää herkut jälkiruokana. Ravitsemussuositukset eivät valitettavasti kumoudu vappumaljan mukana.

 

Lue lisää wappuisia Tiedekysymyksiä: III ja IV.

Heidi Niemi

Tiedeviestinnän ja kirjallisuuden opiskelija, joka ei tiedä, mutta ottaa selvää.

Lue lisää: