Oulun ylioppilaslehti 2018.

Wapun Tiedekysymys II: Onko vesi kylmää, kun fuksi Lasaretinväylään pulahtaa?

Teekkarifuksien vappu-uitto on varma vappuaaton merkki. Nyt Tiedekysymyksessä selvitetään, onko vesi Lasaretinväylässä tänä vappuna kylmää. Vaikka hyisimpinä huhtikuina uittoja varten on pitänyt tehdä avanto, Oulun ylioppilaslehti ei tyytynyt asiassa mutuiluun tai olettamuksiin.

TEKSTI Sampo Marski

KUVAT Anni Hyypiö

Kylmä on subjektiivinen käsite. Tämän vuoksi kysymykseen kylmyydestä parhaan vastauksen saa vappu-uiton kokeneilta subjekteilta eli teekkareilta.

Tätä juttua varten kerättiin laaja kyselyaineisto, johon otettiin mukaan kaikkien Oulun teekkarikiltojen jäseniä. Aineisto kerättiin kenttätutkimuksena kiertämällä kaikki teekkareiden kiltahuoneet ja haastattelemalla paikallaolijoita.

Vastaajilta tivattiin viisiportaisella asteikolla subjektiivista näkemystä veden kylmyydestä. Vastoin alkupremissejä, niukka enemmistö (43 %) piti vettä joko lämpimänä tai melko lämpimänä. Kylmänä tai melko kylmänä vettä piti 36 % ja asteikon puoliväliin (veden lämpötila haalea) asettui 21 % vastaajista.  

Tutkimuksessa ei havaittu teekkarikillan tai vastaajan sukupuolen vaikuttavan vastauksiin. Niin sanotun “pakkasnesteen” käytöllä näyttäisi kuitenkin olevan suora korrelaatio subjektiiviseen kylmän tunteeseen.

Usea vastaaja halusi kommentoida kantaansa numeraalisen arvion antamisen lisäksi. Huolellinen valmistautuminen pitkin vappua edeltävää viikkoa sekä adrenaliinin vaikutus kylmän kokemiseen nousivat esille toistuvasti.

Osa teekkareista oli päässyt pulikoimaan jäiden sekaan, ja toivoi yhtä virkistävää kokemusta tämänkin vapun fukseille. Tärkeimpänä valmistautumisvinkkinä mainittiin nestemäinen lämmike eli niin sanottu pakkasneste, jonka ansiosta vesi ei tunnu kylmältä.

 

Veden lämpötila seuraa ilman lämpötilaa viiveellä

Asiaa saatiin pohtimaan myös oikea ammattilainen, kun Oulun yliopiston vesitekniikan professori Bjørn Kløve kommentoi asiaa Oulun ylioppilaslehdelle.

“Veden lämpötila noudattaa viiveellä ilman lämpötilaa. Tosin, jos vedessä tai rannoilla on vielä jäätä, on veden lämpötila hyvin lähellä nollaa, oli ilman lämpötila mikä tahansa”, Kløve kertoo.

Veden lämpötilan suhteen ratkaisevassa asemassa näyttääkin olevan edeltävän viikon lämpötilat ja Lasaretinväylän jäätilanne.

“Jos jäät ovat lähteneet, veden lämpötila tulee olevan suhteellisen lähellä edellisen viikon ilman lämpötilojen liukuvaa keskiarvoa. Veikkaisin kuitenkin, että tuntuu kylmältä”, Kløve virnistää.

 

Rannalle uineiden vinkit teekkarifuksin vappuun

Kylmästä viis, Oulun ylioppilaslehti kokosi myös tärkeimmät vinkit teekkarifukseille uitosta selviämiseen. Haastattelimme teekkareiden kiltahuoneilla useita nimettömänä pysytteleviä fuksikasteesta selvinneitä, jotka neuvoivat seuraavanlaisesti:

“Ota mukaan lämmintä vaatetta ja sellaiset kengät, jotka voit polttaa kasteen jälkeen.”

“Lasaretinväylässä on mutapohja, joten laita sellaiset kengät, jotka pysyvät varmasti kiinni.”

“Suuntaa vedestä suoraan lämmittelemään ja vaihda kuivaa ylle.”

“Saunatakki mukaan!”

“Pidä suu kiinni! Älä missään nimessä niele vettä.”

“Pää veden alle! On noloa lähteä uusiksi kastautumaan, jos olet jo noussut vedestä.”

“Ei kannata ottaa vauhtia.”

“Pakkasneste lämmittää.”

“Pohja tulee nopeasti vastaan.”

 

Ja tärkeimpänä:

“Älä ajattele mitään. Mene vaan!”

 

Teksti: Sampo Marski ja Heidi Niemi

Haluatko fiilistellä vuoden 2017 vappuaaton tunnelmia? Kas tässä viime vuoden kuvagalleria.

Lue lisää wappuisia Tiedekysymyksiä: I,  III ja IV.

Sampo Marski

Kirjoittaja on tiedeviestinnän maisteriopiskelija, jolle tiede on asenne ennen kaikkea.

Lue lisää: