Uniresta suunnittelee opiskelijalounaiden kuljetuspalvelua – kysyntää ja kuljetuspaikkatoiveita kartoitetaan nyt kyselyllä

Unirestan toimitusjohtaja Kaija-Liisa Silvennoinen kertoo, että opiskelijalounaan kuljetuspalvelu olisi tarkoitus avata lähiaikoina. Nopeimmillaan käynnistys voisi tapahtua jo pääsiäisen jälkeen, tai viimeistään sitä seuraavalla viikolla. Siksi myös opiskelijoiden toivotaan kertovan kantansa ruoan noutopaikkojen sijaintiin ja jakeluaikoihin jo viikonloppuna tai ensi viikon alussa.

Uniresta kartoittaa opiskelijoiden kiinnostusta noutaa opiskelijahintainen lounas kuljetusautosta. Aikeista tiedotettiin perjantaina 3. huhtikuuta.

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan ja Oulun ylioppilasapu ry:n omistama Uniresta on sulkenut koronavirusepidemian vuoksi opiskelijaravintoloidensa ovet niin Linnanmaan kuin Kontinkankaan kampuksilla. Oulun keskustassa sijaitseva Unirestan ravintola Vanilla on edelleen auki. Vielä tällä viikolla Vanillassa on voinut lounastaa myös paikan päällä, mutta ensi viikosta alkaen opiskelija-annoksen voi saada vain take away -pakettiin arkisin kello 10–14. Valtaosaa Linnanmaan kampuksen ravintoloista ylläpitävä Juvenes kertoo verkkosivuillaan tilapäisesti sulkeneen kaikkien Oulun kampusravintoloidensa ovet.

Unirestan toimitusjohtaja Kaija-Liisa Silvennoinen kertoo, että opiskelijalounaan kuljetuspalvelu olisi tarkoitus avata lähiaikoina. Nopeimmillaan käynnistys voisi tapahtua jo pääsiäisen jälkeen, tai viimeistään sitä seuraavalla viikolla. Siksi myös opiskelijoiden vastauksia siihen, mistä ja miten usein opiskelijalounasta tulisi olla noudettavissa, toivotaan jo nyt viikonlopun aikana tai heti ensi viikon alussa. Mielipiteensä voi kertoa joko Unirestan somekanavilla (Facebook, Instagram) tai sähköpostitse ().

Kuljetuspalvelun jakelupaikkoja tai -aikoja ei ole Silvennoisen mukaan vielä lyöty lukkoon, sillä niitä päätettäessä kuunnellaan kyselyn vastauksia.

”Alustavasti on ajateltu, että pysähdyspaikkoja voisi olla neljästä viiteen, ja ne olisivat lähellä meidän nyt suljettuina olevia ravintoloita Linnanmaan ja Kontinkankaan suunnalla.”

Samankaltainen kuljetuspalvelu on otettu käyttöön jo ainakin Jyväskylässä ja Helsingissä. Jyväskylässä Semma Delivery on aloittanut kiertämisen 19. maaliskuuta ja UniCafen opiskelija-aterioita myyvä Foodvan on aloittanut Viikin ja Kumpulan kampuksilla 2.4.

Kaija-Liisa Silvennoisen mukaan jakelupaikkojen on suunniteltu sijaitsevan keskusta-alueen ulkopuolella, sillä keskustasta opiskelijalounaan voi hakea edelleen Vanillasta. Vanillan keittiössä valmistuvat myös kuljetettavat opiskelijalounaat.

Se, kuinka monta kertaa viikossa kuljetuspalvelu on liikkeellä, riippuu Silvennoisen mukaan opiskelijoiden kiinnostuksesta palveluun. Kuljetusauto ei kulkisi viitenä päivänä viikossa, ellei kysyntä olisi erityisen kovaa.

Silvennoinen kertoo, että koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi Kela sallii nyt mukaan otettavan opiskelijalounaan myymisen lisäksi sen, että opiskelija voi ostaa opiskelijalounaan samalla kerralla kahdelle päivälle. Mahdollista on ostaa kahden päivän opiskelijalounas myös esimerkiksi karanteenissa olevalle kaverille.

”Voisi olla niin, että kuljetuspalvelu liikkuisi kolme, tai tiiviimmillään kaksi kertaa viikossa, jotta asiakkaat voisivat ostaa useamman päivän lounaat kerralla. On suunniteltu, että [kuljetuspäivät] olisivat maanantai, keskiviikko, perjantai, tai tiistai ja torstai.”

Käytännössä asiointi tapahtuisi niin, että kuljetusauto saapuisi sovittuihin noutopaikkoihin sovittuina aikoina, ja opiskelija voisi valita tarjolla olevista vaihtoehdoista haluamansa. Lounasta ei tarvitsisi varata ennakkoon. Silvennoisen mukaan lounaslistalla olisi aina ainakin kaksi vaihtoehtoa (kasvis ja liha/kala), mahdollisesti kolmekin. Unirestan suunnitelmissa olisi myydä pääruoka jäähdytettynä, eli opiskelija lämmittäisi ruoan kotonaan itse. Lounaaseen kuuluisi pääruoan ohella salaatti ja leipä. Maksuna käy vain korttimaksaminen, ja opiskelijuus varmistetaan maksamisen yhteydessä.

Uniresta on käynnistämässä 6. huhtikuuta myös Makosa-verkkokauppaa, josta on mahdollista ostaa kotiruokaa sekä lämpiminä lounasannoksina että kilohintaan myytävinä jäähdytettyinä annoksina. Verkkokaupan kautta tehtäviä ruokatilauksia toimitetaan arkisin kello 10–14 aluksi laajennetun Oulun keskustan alueelle. Tämän palvelun kautta ei kuitenkaan saa opiskelijahintaista eli ateriatuettua lounasta.

”Kyseessä on eri palvelu, vaikka ruoat tehdäänkin samassa ravintolassa”, Silvennoinen toteaa.

Koronaviruksen aiheuttamat poikkeusjärjestelyt ovat valtava isku yrityksille. Ravintoloille poikkeustilanne on tarkoittanut joko siirtymistä pelkkään take away -myyntiin tai toiminnan lopettamista toistaiseksi. Asetus ravintoloiden sulkemisesta toukokuun loppuun saakka hyväksyttiin eduskunnassa 2.4. Päätös sulkee lauantaista 4.4. alkaen ruokaravintoloiden ohella kahviloiden, pubien ja yökerhojen ovet.

Myös Unirestalle muutos on ollut raju. Kun asiakasmäärä on uusien rajoitusten myötä koko ajan laskenut, myös liikevaihto on pudonnut rajusti. Uuden ravintola Pekurin avaaminen siirtyi maaliskuulta tulevaisuuteen. Tällä hetkellä avoinna on Unirestan ravintoloista enää Vanilla. Iso osa henkilöstöstä on lomautettuna.

Jos tilanteesta jotain positiivista voi etsiä, se löytyy Silvennoisen mukaan siitä, että tilanne pakottaa miettimään myös uusien palvelujen toteuttamista.

”Nettikauppapalvelu oli ollut meillä pitkään hautumassa, ja saatiin sitä vietyä eteenpäin, kun tuli ulkopuolista pakotetta. Mutta kyllä tämä on haastavaa aikaa ravintoloiden ja yritysten kannalta.”

Yliopistojen tilat ovat olleet koronaviruksen vuoksi suljettuina 18. maaliskuuta alkaen. Tiloja koskevat poikkeustoimet jatkuvat ainakin 13. toukokuuta asti.

Muokattu 3.4. kello 18.24: Lisätty tieto Semma Deliveryn kuljetuspalveluista Jyväskylässä.
Muokattu 3.4. kello 19.53: Selvennetty muotoilua siitä, mitä Uniresta haluaa kyselyllä selvittää.

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: