PSOAS osti toimistorakennuksen Tutkijantieltä ja remontoi sen vaihto-opiskelijoiden asunnoiksi

Pohjois-Suomen asuntosäätiö PSOAS tiedottaa ostaneensa Technopoliksen toimistorakennuksen osoitteesta Tutkijantie 2. Rakennukseen remontoidaan asuntoja vaihto-opiskelijoille, kertoo PSOASin toimitusjohtaja Juha Aitamurto. Aitamurron mukaan asunnot ovat niin sanottuja yksilöllisiä soluasuntoja: asukkailla on oma huoneensa, pieni wc ja suihkutila ja pieni minikeittiö. Ruokailutilat ovat yhteiset. Juha Aitamurron mukaan remontointi tehdään vaihto-opiskelijoiden tarpeet huomioiden. ”Selvitimme viime keväänä vaihto-opiskelijoiden [asumista koskevia] toiveita, ja selvityksen […]

TEKSTI Anni Hyypiö

KUVAT Anni Hyypiö

Pohjois-Suomen asuntosäätiö PSOAS tiedottaa ostaneensa Technopoliksen toimistorakennuksen osoitteesta Tutkijantie 2.

Rakennukseen remontoidaan asuntoja vaihto-opiskelijoille, kertoo PSOASin toimitusjohtaja Juha Aitamurto.

Aitamurron mukaan asunnot ovat niin sanottuja yksilöllisiä soluasuntoja: asukkailla on oma huoneensa, pieni wc ja suihkutila ja pieni minikeittiö. Ruokailutilat ovat yhteiset.

Juha Aitamurron mukaan remontointi tehdään vaihto-opiskelijoiden tarpeet huomioiden.

”Selvitimme viime keväänä vaihto-opiskelijoiden [asumista koskevia] toiveita, ja selvityksen tulokset on huomioitu suunnittelussa. Vaihto-opiskelijoille yhteiset tilat ovat tärkeitä, ja esimerkiksi mahdollisuus syödä yhdessä on tärkeää. Myös sauna on vaihto-opiskelijalle tärkeä: saunakin on tapaamispaikka.”

Urakoitsijana hankkeessa toimii rakennusliikekonserni PEAB.

Kaupan taustalla on Oulun ammattikorkeakoulun muutto, jonka seurauksena iso osa oululaisista korkeakouluopiskelijoista ja PSOASin asukkaista joko asuu tai opiskelee Linnanmaalla. PSOAS kertoo haluavansa olla aktiivisesti mukana Linnanmaan alueen kehityksessä ja tukea paikallisia korkeakouluja entisestään kiristyvässä kilpailussa opiskelijoista.

Oulun ylioppilaslehti kertoi jo aiemmin PSOASin avaavan Linnanmaan kampukselle uuden toimipisteen. Toimipisteen yhteyteen rakennetaan kaikille opiskelijoille avointa oleskelutilaa. Tilaan suunnitellaan lisäksi kahvilaa.

 

Hylätyt pyörät palaavat käyttöön

PSOAS kertoo myös aloittaneensa kierrätyspyörien tarjoamisen yhteiskäyttöön.

Opiskelija-asuntojen varastotiloihin kertyy vuosittain suuria määriä hylättyjä polkupyöriä, joita kerätään ajoittain pois yhdessä asukastoimikuntien kanssa.

Jotta hylätyt pyörät pääsisivät varastojen uumenista takaisin käyttöön, PSOAS on tehnyt yhteistyösopimuksen työpaja Cykkelin kanssa. Cykkeli kunnostaa ja maalaa pyörät yhtenäisiksi PSOASin väreillä, minkä jälkeen ne toimitetaan talojen lukittuihin varastotiloihin asukkaiden käytettäväksi. Kierrätyspyörän käyttö on PSOASin asukkaille ilmaista.

Kierrätyspyöriä on toimitettu aluksi PSOASin vaihto-opiskelijataloihin, mutta Aitamurron mukaan toimintaa on tarkoitus laajentaa myös muihin taloihin.

”Palvelu on saanut erinomaisen hyvän vastaanoton. Vaikka pyörän hankkiminen ei maksa välttämättä kuin muutaman kympin, on vaihto-opiskelijalle sen hankinnassa oma vaivansa, kun Oulussa ollaan vain muutama kuukausi.”

Oulussa pyöräilijöiden riesana ovat pyörävarkaudet. Aitamurron mukaan PSOASilla ei ole ainakaan vielä havaintoja pyörävoroista.

”Pyörissä on koodi, josta se tunnistetaan, ja jonka perusteella se voidaan palauttaa oikeaan paikkaansa. Toki väreistäkin tunnistaa PSOASin pyöräksi. Itsekin ajoin eräänä päivänä tällaisella pyörällä Rotuaaria pitkin, ja porukkaa kääntyi katsomaan, että onpas siinä värikäs menopeli.”

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: