Oulun ylioppilaslehti 2017.

Tuleeko Oulusta historianfilosofian uusi keskus?

Journal of the Philosophy of History on historianfilosofiaan painottuva kansainvälinen tieteellinen julkaisu, jonka toimituksen siirtyminen Ouluun voi uuden päätoimittaja Jouni-Matti Kuukkasen mukaan nostaa Oulun yliopiston maailmankartalle. Kuukkasen mukaan julkaisun avulla yliopistolla on mahdollisuus profiloitua historianfilosofian keskukseksi.

TEKSTI Heli Paaso-Rantala

KUVAT Heli Paaso-Rantala

Oulun yliopiston filosofian apulaisprofessori Jouni-Matti Kuukkanen on aloittanut tämän vuoden alusta kansainvälisen Journal of the Philosophy of Historyn toimittamisen Oulun yliopiston humanistisessa tiedekunnassa. 

Julkaisu keskittyy historianfilosofian alaan, sen pääpainon ollessa historiassa ja historiankirjoituksissa, jotka käsittelevät filosofisia teemoja, menetelmiä tai käsitteitä. Tieteellisiä julkaisukanavia arvioivan kotimaisen Julkaisufoorumin luokituksessa julkaisu on sijoitettu tasolle 1 (perustaso). 

Kuukkanen näkee julkaisun toimituksen siirtymisen Ouluun mahdollistavan Oulun profiloitumisen historianfilosofian keskuksena. Ala ei ole kovin suuri, ja Hollannissa historianfilosofialla on jo vahva asema, toisin kuin muualla Euroopassa.

“Julkaisu on ainoa Euroopassa julkaistava kansainvälinen alaan keskittyvä lehti. Sen siirtyminen keskemmältä Eurooppaa Ouluun on merkittävä tekijä”, hän arvioi.

Virallisesti Kuukkasen pesti päätoimittajana alkaa vasta heinäkuussa, jolloin ilmestyy lehden toinen numero. Lehden ensimmäisestä numerosta vastasi nyt jo vetäytynyt päätoimittaja, Frank Ankersmit. Journal of the Philosophy of Historyn julkaisija pysyy edelleen Hollannissa, vain toimitustyö siirtyy Ouluun.

 

Tavoitteena korkealaatuisuus ja mielenkiintoisuus

Jouni-Matti Kuukkasen mukaan päätoimittaja vastaa yhdessä toimituskunnan kanssa lehden linjasta ja sen toiminnasta.

Journal of the Philosophyn toimituskunta on kansainvälinen, ja se koostuu neljästä henkilöstä: yhdysvaltalaisesta Allan Megillistä, englantilaisesta Giuseppina D’orosta, hollantilaisesta Herman Paulista ja virolaisesta Marek Tammista. Lisäksi toimituskunnalla on taustavaikuttajana senior editorina toimiva entinen päätoimittaja Ankersmit, joka on myös julkaisun perustajajäsen.  

Kuukkanen hoitaa Editorial Manager-ohjelman kautta kirjoitusten kulkua, tekee päätöksiä ja ehdotuksia toimituskunnalle ja viime kädessä tekee myös itse lopulliset päätökset ja ratkaisut.

“Lehteen lähetetyn kirjoituksen hyväksyminen tai hylkääminen tapahtuu aina toimituskunnan päätöksen kautta.”

Kuukkanen voi pyytää toimituskunnan apua myös vertaisarvioijien hankkimisessa. Hän kertoo käyvänsä itse ensin lähetetyt kirjoitukset läpi, jonka jälkeen hän pyytää toimituskunnalta nimiehdotuksia vertaisarvioijista.

Yleensä Kuukkanen on itse yhteydessä vertaisarvioijiin, jotka joko suostuvat tai kieltäytyvät kunniasta. Vertaisarvioijan suostuminen pyöräyttää pitkän julkaisuprosessin käyntiin.

“Tavoitteena on, että paperiset numerot sisältävät korkealaatuisia, arvioinnin läpäisseitä ja tieteellisesti mielenkiintoisia artikkeleita.”

Uutena päätoimittajana Jouni-Matti Kuukkanen toivoo, että julkaisu nähtäisiin vahvuutena ja voimavarana. Hän toivoo myös, että julkaisu herättäisi kiinnostusta myös Oulun yliopistossa.

“Joskus tulevaisuudessa olisi todella mukavaa, jos Oulussa olisi paikan päällä riittävästi asiantuntemusta, jotta muitakin paikan päällä olevia kuuluisi toimituskuntaan. Esimerkiksi yhdysvaltalaisessa History and Theory -lehdessä on näin.”

 

Kiinnostuitko aiheesta? Kuuntele Tiedeuutisten ensimmäisestä podcastista, millainen tieteellisen julkaisun toimitusprosessi on ja millaisena Jouni-Matti Kuukkanen näkee historianfilosofian aseman Oulussa ja tieteen kentällä. Haastattelijana Heli-Paaso Rantala. Soundcloudin linkki ei valitettavasti toimi Tuudossa.

Heli Paaso-Rantala

Oulun yliopiston tiedeviestinnän opiskelija, joka ei aina pysy mukana maailman menossa.

Lue lisää: