Ylioppilaskunnan viestintäasiantuntija Liisa Komminaho

OYY:n uutta viestintäasiantuntija Liisa Komminahoa haastavat ylioppilaskunnan strategiapäivitykset ja alati muuttuva koronatilanne

OYY valitsi kesäkuussa uudeksi viestintäasiantuntijakseen Liisa Komminahon. Inspiraationa työnhakuun toimivat Komminahon kiinnostus viestintään ja järjestötoimintaan.

TEKSTI Anna-Sofia Tastula

KUVAT Iida Putkonen

Liisa Komminaho valittiin Oulun yliopiston ylioppilaskunnan (OYY) viestintäasiantuntijaksi kesäkuussa 2020. Komminahon vahva kiinnostus viestintään ja järjestötoimintaan ohjasivat hänet hakemaan työpaikkaa. Viestinnästä hän on suorittanut sivuaineopinnot, ja varsinainen kiinnostus alan töihin vahvistui työharjoittelussa Oulun yliopiston viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet -yksikössä.

“Tämä on minulle sopiva työpaikka, koska eri kiinnostuksen kohteet yhdistyvät tässä tosi hyvin”, Komminaho kertoo.

Viestintäasiantuntijan työhön kuuluu hallinnoida ylioppilaskunnan viestintäkanavia, kuten sosiaalista mediaa ja nettisivuja, sekä suoratoistaa edustajiston kokoukset ja auttaa muuta henkilökuntaa viestintäasioissa. Komminaho kirjoittaa ylioppilaskunnan viikkokirjeet, työstää ylioppilaskunnan Instagram-postauksia ja muun muassa taittaa fuksiliitteen Oulun ylioppilaslehden tulevaan printtilehteen.

Komminaho on aikaisemmin toiminut luottamustoimissa keskusvaalilautakunnan puheenjohtajana, ylioppilaskunnan edustajiston varajäsenenä ja hallinnon opiskelijaedustajana, eli hallopedina. Ylioppilaskunnan toimisto on ympäristönä hänelle siis jo ennestään tuttu. Sopeutuminen ei tuottanut vaikeuksia alkuhitauden jälkeen.

“Ensimmäisellä viikolla tuntui, että kaikki kaikki tapahtui itsellä tosi hitaasti. Olen kuitenkin päässyt hyvin mukaan porukkaan”, uusi viestintäasiantuntija sanoo.

Komminaho aloitti pestissään pari viikkoa sitten, ja työt ovat lähteneet luistamaan mukavasti. Myös odotukset ovat toteutuneet: työnkuva on vastannut ylioppilaskunnan hakuilmoitusta. Komminaho kehuu työpaikan ilmapiiriä ja muuta henkilökuntaa.

“On aina mukava tulla töihin aamulla”, Komminaho hymyilee.

Strategiatyötä ja teknologiaa

Tähän mennessä Komminaho on päässyt tekemään muun muassa ylioppilaskunnan someviestintää ja päivittämään koronaohjeistuksia ylioppilaskunnan nettisivuille. Virallisten ohjeistusten kirjoittaminen on tarkkuutta vaativaa työtä, sillä kaiken on mentävä oikein.

Komminaho on erityisen kiinnostunut oppimaan työnsä kautta videotuotantoa ja toivookin voivansa tuottaa ylioppilaskunnalle toimivaa videoviestintää. Hän korostaa, että ylioppilaskunnan on pysyttävä ajan hermolla viestinnässä ja käytettävä samoja kanavia jäsentensä kanssa. Oppia on ehtinyt jo puolessatoista viikossakin, vaikka työssä on Komminaholle paljon tuttua. Tähän mennessä hän on oppinut teknisiä yksityiskohtia viestintään liittyen.

“Olen jo vähän parempi käyttämään WordPressiä kuin olin puolitoista viikkoa sitten”, Komminaho naurahtaa.

Komminaho pitää mielenkiintoisena haasteena tulevia strategiapäivityksiä, jotka tehdään vuodelle 2021 ja siitä eteenpäin. Strategiapäivitykset tehdään 3–4 vuodeksi kerrallaan ja niiden tarkoituksena on muistuttaa työntekijöitä työnsä päämääristä ja arvoista. Nykyinen strategia on voimassa vuoden 2020 loppuun asti. Viestintästrategia painottuu päämäärien ja arvojen lisäksi siihen, miten asioista tiedotetaan opiskelijoita ja miten viestintää voisi kehittää.

“On seurattava, millä äänensävyllä opiskelijoille viestitään ja mitä kanavia pitkin”, Komminaho selittää.

Strategioiden saaminen kestäviksi ja toimiviksi on vaativaa, koska tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Hankalaa on myös päivityksen pitäminen ajankohtaisena, mutta uusi viestintäasiantuntija ottaa haasteen vastaan.

“On osattava katsoa eteenpäin ja nähtävä, mitkä voisivat olla tulevaisuuden trendit ja haasteet”, Komminaho sanoo.

Komminahon mukaan tulevaisuudessa vaativaa tulee olemaan myös koronatilanteesta johtuvat nopeat ja yllättävätkin muutokset, joista on tiedotettava. Sen lisäksi, että viestintäasiantuntijan on nähtävä tulevaisuuteen on myös pysyttävä ajan tasalla.

“Tässä tehtävässä täytyy olla aina valmiina viestimään nopeasti, jotta viesti tavoittaisi opiskelijat mahdollisimman hyvin”, Komminaho sanoo.

Komminaho kuvailee itseään helposti innostuvaksi ja hyvin sosiaaliseksi. Näitä ominaisuuksia tarvitaankin viestinnän alalla, jossa sisältöä tuotetaan ihmisiä varten. Hänestä on myös mukavaa työskennellä toimistolla ihmisten parissa.

 “Minulle saavat opiskelijat ja toimiston henkilökunta tulla aina puhumaan. Juttelen aina mielelläni ihmisten kanssa kaikenlaisista asioista”, Komminaho kehottaa.

Kuka?

Liisa Komminaho

» 33-vuotias

» Oulun yliopiston ylioppilaskunnan viestintäasiantuntija

» Filosofian maisteri pääaineenaan informaatiotutkimus

» Paljasjalkainen oululainen

» Vapaa-aikanaan maalaa vesiväreillä ja katselee jalkapalloa

» Pitää syksyssä eniten uusista aluista

Anna-Sofia Tastula

Maisterivaiheen kirjallisuuden opiskelija ja syksyn toimittajaharjoittelija. Lapsenmielinen noolikontti, joka on kiinnostunut kuolemasta, kirjallisuudesta ja kuolemasta kirjallisuudessa.

Lue lisää: