Oulun ylioppilaslehti 2017.

Oulun yliopistoon kevään yhteishaussa ennätyssuuri hakijamäärä

Oulun kandiohjelmissa hakijamäärä kasvoi erityisesti lääketieteen, hammaslääketieteen, logopedian sekä terveyshallintotieteen ja hoitotieteen tutkinto-ohjelmissa.

TEKSTI Anni Hyypiö

KUVAT Anni Hyypiö

Oulun yliopisto sai korkeakoulujen kevään yhteishaussa enemmän hakijoita kuin koskaan aiemmin. Hakijoita oli yhteensä 15 378, sisältäen sekä kandiohjelmiin että kotimaisiin maisteriohjelmiin hakeneet.

Oulun hakijamäärä kasvoi edellisvuodesta 46 prosenttia.

Hakijoista Oulun ykkösvaihtoehdokseen laittaneita on 5 837. Määrä on viisi prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Oulun kandiohjelmissa hakijamäärä kasvoi erityisesti lääketieteen, hammaslääketieteen, logopedian sekä terveyshallintotieteen ja hoitotieteen tutkinto-ohjelmissa.

Lääketieteissä on nyt ensimmäistä kertaa käytössä valtakunnallinen yhteisvalinta. Oulun yliopiston lääketieteen hakukohteeseen oli valtakunnallisesti toiseksi eniten hakijoita, 4 560. Heistä 1 087 hakijaa asetti Oulun ensimmäiselle hakutoivesijalle. Hammaslääketieteeseen hakijoita on 997, joista ensisijaisia hakijoita 340.

Informaatiotutkimuksen hakukohteeseen haki tänä keväänä 73 prosenttia enemmän hakijoita kuin edellisessä haussa, kirjallisuudessa ja suomen kielessä kasvua on 53 prosenttia. Logopediassa hakijamäärä kasvoi 56 prosenttia. Terveyshallintotieteen hakijamäärä kasvoi yli puolella, hoitotieteessä kasvua oli yli 40 prosenttia.

Hakijamäärissä oli nousua myös tekniikan alalla: esimerkiksi tietotekniikan hakukohteessa määrät kasvoivat 32 prosenttia, konetekniikassa 26 prosenttia ja tuotantotaloudessa 24 prosenttia. Uuteen rakennus- ja yhdyskuntatekniikan maisteriohjelmaan haki 71 henkilöä.

Oulussa aloituspaikkoja kotimaisiin kandidaatti- ja maisterikoulutuksiin on tarjolla yhteensä 2 116. Opiskelupaikan saa siis keskimäärin 14 prosenttia Oulun yliopistoon hakeneista.

 

KV-ohjelmissa hakijaennätys

Oulun yliopiston kansainvälisiin maisteriohjelmiin haki kahtena hakuaikana niin ikään ennätykselliset 3 475 hakijaa. Yliopiston mukaan kyseessä on peräti kaikkien aikojen Suomen ennätys.

Oulussa kansainvälisissä maisteriohjelmissa on yhteensä 330 aloituspaikkaa.

Kv-ohjelmista hakijamääriltään suosituimpia olivat International Business Management, Computer Science and Engineering, Environmental Engineering, Wireless Communications Engineering ja Marketing.

 

Helsingin yliopisto Suomen suosituin kohde

Korkeakoulujen kevään yhteishaku päättyi keskiviikkona 28.3.  Tämän kevään yhteishaussa korkeakouluihin haki yhteensä 153 000 hakijaa.

Yliopistoista suosituin hakukohde oli Helsingin yliopisto (28 788 hakijaa), ammattikorkeakouluista hakusuosikki oli Metropolia ammattikorkeakoulu (23 830 hakijaa).

Tänä keväänä kaikista korkeakouluhakijoista 80 prosenttia oli ensikertalaisia. Kaikista aloituspaikoista 63 prosenttia eli yhteensä 24 300 paikkaa on varattu ensikertalaisille. Viime vuonna ensikertalaisia hakijoita oli 82 prosenttia ja heille oli varattu 59 prosenttia aloituspaikoista.

Kotimaisen opiskelijavalinnan tulokset myös monivaiheisista valinnoista ovat selvillä viimeistään 28.6. Jotta paikka ei mene sivu suun, opiskelupaikka on otettava vastaan 10.7.2018 kello 15 mennessä Opintopolussa.

Kv-ohjelmien opiskelijavalinnat julkaistaan kaikkien ohjelmien osalta huhtikuun loppuun mennessä.

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: