Suomen tiedepalkinto on kahden vuoden välein myönnettävä, merkittävä tunnustus tieteellisestä työstä, joka annetaan Suomessa työskentelevälle tutkijalle tai tutkijaryhmälle. Tänä vuonna palkinto myönnettiin professori Heli Jantuselle. Kuva: Oulun yliopisto.

Oulun yliopiston professorille Heli Jantuselle Suomen tiedepalkinto

Oulun yliopiston professorille Heli Jantuselle on myönnetty Suomen tiedepalkinto 2019. Palkinnon myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö Suomen Akatemian esityksestä. Palkinnon jakoi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko Tiedefoorumi-tapahtumassa Helsingissä maanantaina 17. kesäkuuta. Suomen tiedepalkinto on kahden vuoden välein myönnettävä, merkittävä tunnustus tieteellisestä työstä, joka annetaan Suomessa työskentelevälle tutkijalle tai tutkijaryhmälle. Palkinnon suuruus on tänä vuonna 100 000 euroa. […]

Oulun yliopiston professorille Heli Jantuselle on myönnetty Suomen tiedepalkinto 2019.

Palkinnon myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö Suomen Akatemian esityksestä. Palkinnon jakoi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko Tiedefoorumi-tapahtumassa Helsingissä maanantaina 17. kesäkuuta.

Suomen tiedepalkinto on kahden vuoden välein myönnettävä, merkittävä tunnustus tieteellisestä työstä, joka annetaan Suomessa työskentelevälle tutkijalle tai tutkijaryhmälle. Palkinnon suuruus on tänä vuonna 100 000 euroa.

Tiedepalkinto perustettiin vuonna 1997. Se myönnettiin nyt 12. kerran osana Suomen tiedefoorumia. Edellisellä kerralla vuonna 2017 palkinnon sai Christina Salmivalli, Turun yliopiston psykologian professori ja KiVa-kouluohjelman kehittäjä.

Professori Heli Jantunen on väitellyt tekniikan tohtoriksi vuonna 2001 Oulun yliopiston sähkötekniikan osastolla. Maisteriopintojen jälkeen hän työskenteli kymmenen vuoden ajan teollisuudessa, kunnes palasi vuonna 2004 Oulun yliopistoon. Hän toimi ensin ryhmänjohtajana Infotech Oulussa, kunnes hänet nimitettiin vuonna 2006 professoriksi teknisen fysiikan osastolle ja vuonna 2008 nykyiseen tehtäväänsä mikroelektroniikan tutkimusyksikön johtajaksi.

Heli Jantunen tunnetaan työstään keraamisen elektroniikan parissa. Hän keskittyy elektroniikan valmistusmenetelmiin sekä uusien radiotaajuus- ja anturisovelluksien ja elektroniikan sovelluksien kehittämiseen. Jantusen tutkimusryhmässä kehitetyllä menetelmällä keraamikomponentteja kyetään aiemmasta poiketen valmistamaan huoneenlämmössä ja yhdistämään lämpöherkkiin elektroniikan puolijohde- ja polymeerimateriaaleihin.

Heli Jantusen tutkimus on saanut merkittävää ulkopuolista rahoitusta, kuten Euroopan tutkimusneuvosto ERC:n Advanced Grant -rahoituksen 2012, ERC Proof of Concept -rahoitukset 2015 ja 2018, sekä yli 30 muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Akatemian, Tekesin ja EU:n puiteohjelmien rahoittamaa hanketta. Jantunen on myös mukana vuonna 2018 aloittaneessa Langattomien verkkoteknologioiden kehittämiseen keskittyvässä 6Genesis -lippulaivassa. Jantusella on 76 patenttia.

Heli Jantuselle myönnettiin aiemmin tänä keväänä myös naisille suunnattu innovaatiopalkinto. Jantunen sai viime vuonna myös Nokia Säätiön tunnustuspalkinnonPalkinto myönnettiin hänen panoksestaan mikroelektroniikan materiaalien tutkimukseen, valmistukseen sekä komponenttien kehittämiseen liittyvästä työstä.

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: