Opiskelija, sinä selviät! – Lue viimeisten viikkojen vinkit Oulun etäyliopistoon

"Oletko jäänyt yksin etäopiskelemaan viimeisten tenttien ja palautusten kurkkiessa kalenterista? Ei hätää, kyllä siitäkin selvitään. Viimeinen vaihe on yleensä pahin – ja onneksi pian jo ohi", kirjoittaa kokenut etäopiskelija Aino Pöykkö.

Epäonnen alkupiste oli tarkalleen perjantai 13. päivä. Yli kuukausi sitten koronakevät koitti ja lipastokin laittoi “suljettu toistaiseksi” -lapun luukulle.

Oletko jäänyt yksin etäopiskelemaan viimeisten tenttien ja palautusten kurkkiessa kalenterista? Ei hätää, kyllä siitäkin selvitään. Viimeinen vaihe on yleensä pahin – ja onneksi pian jo ohi. Sitten jäljellä ovatkin enää kesätyöttömän kesäopinnot ennen syksyä ja paikan päälle palaamista.

Etäopiskelu olkoon ilomme! Tämä kakkosvuoden humanisti vietti fuksivuotensa sairauslomalla ja koki kotiopiskelun niin omakseen, ettei ole paljon käynytkään kampuksella. Voin toimia nyt vertaistuutorinasi ruudun ja näppäimistön välityksellä.

Ensiksikin haluan onnitella sinua: onneksi olkoon, olet pian napannut ensinoppasi Oulun etäyliopistosta! Täällä välimatkat ovat lyhyitä, ryhmäkoot pieniä ja digitaalisuus alansa huippua. Luentosali on siellä missä sinäkin. Olet voinut viettää vaikka koko päivän sohvalla,  ja olla silti ahkera opiskelija. Kätevää vai mitä?

Monilta osin opiskelijan elämä ei ole muuttunut, vaikka yliopisto etääntyy. Matkasi luennoille ja tentteihin ovat vain lyhentyneet kuudesta kilometristä kuuteen metriin.

Joko olet noussut sängystä ja laittanut vaatteet päälle? Hyvä, sitten vain aamupalan kautta viimeiselle luennolle! Kyllä, puhuin aamupalasta, en iltapäiväbrunssista. Olen itse havainnut vuorokausirytmin kivaksi kaveriksi, ja pyrkinyt siksi aloittamaan hommat ihmisten aikaan – siis viimeistään aamukymmeneltä.

Luennot alkavat, vaikka ei luentoja olisikaan. Aikanaan ne myös päättyvät. Minä merkitsen työajat kalenteriin. Se on samaan aikaan lukujärjestys ja to do -lista. Varsinkin silloin kun kirjoitan viikon opiskelutehtävät näkyviin erilliselle periodiaukeamalle. Sieltä ne on kätevä sovittaa kalenteriin.

Oikein kovasti panostavat voivat tehdä pienen ulkoilukierroksen ennen hommiin ryhtymistä. Pyöräile vaikka kotisi ja yliopiston puoliväliin – tai johonkin muualle. Iltapäivällä voit toistaa rutiinin. Ulkoilu ehkäisee mökkihöperöitymistä, mutta muista välttää väkijoukkoja, äläkä ainakaan koskettele ketään.

Opiskelua ei ole pakko aloittaa aamukymmeneltä ellei se tunnu luontevalta. Pääasiana on, että hyödynnät parhaan vireystilasi opiskeluun. Somen, virtuaaliviholliset sun muut viihteet voivat odottaa vähemmän virkeitäkin aivoja, palautettava essee ei. Voit myös sopia jotain pakollista menoa – esimerkiksi tärkeän puhelun – heti aamuun. Varmasti tulee noustua ylös.

Etäyliopiston pukukoodi on suomalaiseen tapaan vapaa. Luennolle voi ilmestyä vaikka pyjama päällä, eikä kukaan sano mitään. En silti suosittele yöpukua opiskelijamuotina. Kokoaikaisesta asusta 24/7 tulee äkkiä likainen tai kipeä olo. Vaihda siis edes verkkareihin.

Innostuneimmat voivat vaikka stailata paitansa ja sukkansa  sävy sävyyn alaosan kanssa. Tämä siis vain vinkiksi heille, jotka tekevät sitä normaalistikin. 

Koronakriisi ei ole suuren elämänmuutoksen kevät. Siinä itsessään on muutosta jo kylliksi.

Aino Pöykkö

Toisen vuoden etäopiskelija, joka pohtii vielä valintaansa tieteiden ja aatteiden historian sekä pelkän historian välillä.

Lue lisää: