Oulun ylioppilaslehti 2015

Muutos alkaa keittiöstä

Ida Lämsälle eettisyys on tärkeintä ruuanlaitossa.

TEKSTI Heidi Hahtola

KUVAT Elina Korpi

Keittiöstä leijailee hurmaava mausteiden tuoksu. Kasvatuspsykologiaa opiskeleva Ida Lämsä lisää kattilassa porisevaan linssikeittoon aimo tujauksen kurkumaa ja currya. Keitto kuuluu vegaanista ruokavaliota noudattavan Lämsän luottoruokiin.

”Voimakkaasti maustetut itämaiset ja aasialaiset ruuat ovat suosikkejani ja niistä on helppo myös tehdä vegaaniversioita”, Lämsä kertoo.

Lämsä luopui eläinperäisistä tuotteista kokonaan kolme vuotta sitten. Tärkein syy vegaaniksi ryhtymiseen oli huoli tuotantoeläinten hyvinvoinnista. Etenkin jalostus ja eläinten elinolot mietityttivät Lämsää.

”Minulla oli ollut pitkään huono omatunto siitä, mitä syön. Vasta kun maistoin kunnon kasvisruokaa, tajusin, että lihansyönnille on olemassa vaihtoehtokin.”

Lämsä kertoo vegaaniuden muokanneen hänen ajatteluaan paljon. Hän pyrkii huomioimaan eläineettisyyden ja ekologisuuden joka asiassa.

”Uskon, että omilla valinnoillaan voi saada aikaan muutosta. Siksi suosin myös luomua ruuanlaitossa”, hän summaa.

Kasvisruoka tunnetuksi

Lämsä toimii Oulun Animalian vapaaehtoisena. Kasvisruuan puolesta puhuminen on keskeisessä roolissa järjestön toiminnassa.

”Olemme järjestäneet esimerkiksi vegaanisen jouluaterian ja pitäneet kahvilaa Ravintolapäivänä. Haluamme näyttää kasvisruoan olevan eettinen, ympäristöystävällinen ja terveellinen vaihtoehto”, Lämsä kertoo.

Hänelle vegaanius on ennen kaikkea henkilökohtainen valinta, eikä hän usko syyllistämisen muuttavan ihmisten asenteita. Monesti hänen ruokavalionsa herättää kuitenkin kysymyksiä.

”Jos asia tulee puheeksi, saatan kertoa valintojeni taustoista ja eläintuotannon ongelmista. Monille tulee yllätyksenä esimerkiksi se, että lehmä ei luonnostaan tuota jatkuvasti maitoa, vaan sen täytyy synnyttää vasikka vuosittain maidontuotannon ylläpitämiseksi.”

Oulu on vegaaniystävällinen

Lämsän mukaan Oulu on paljon vegaaniystävällisempi kaupunki kuin joitain vuosia sitten. Vegaaneilla on oma ryhmä Facebookissa, kaupoista löytyy erikoisempiakin aineksia ja ravintoloissa saa vegaanisia annoksia. Yliopiston ruokaloiden vegaanivaihtoehdot löytyvät Aapo-sovelluksen avulla.

Reissuun lähtiessä Lämsä ottaa kuitenkin yleensä omat eväät mukaan. Myös vaihto-opiskelu Japanissa asetti omat haasteensa.

”Japanissa käytetään kalaa todella paljon ja aina ei voinut mennä takuuseen, oliko kasvisruoka todella täysin kasvisperäistä. Helpointa olikin tehdä itse ruokansa.”

Lämsä ei silti koe vegaaniutta rajoittavana. Hän herkuttelee pitsalla ja tortilloilla kuten ennenkin, vain täytteet ovat erilaisia. Seuraavaksi suunnitelmissa on kokeilla vegaanista pulled pork -reseptiä.

Ainoa ruoka, mitä Lämsä alkuun kaipasi, oli juusto. Onneksi nykyään on saatavilla myös hyviä vegaanisia juustoja.

”Aiemmin ne maistuivat ihan jalkahieltä, mutta nyt olen löytänyt sellaisen, mikä maistuu ihan Oltermannilta! Tai ainakin muistelisin, että siltä Oltermanni maistuu”, Lämsä nauraa.

Heidi Hahtola

Tiedeviestinnän opiskelija ja freelancer, joka kurkottaa usein oman käsityskykynsä ulkopuolelle.

Lue lisää: