Kaivosyhtiöltä miljoonan euron lahjoitus Oulun yliopistolle

Oulun yliopisto saa miljoonan euron lahjoituksen kaivosyhtiö Agnico Eagle Finland Oy:ltä. Yhtiön lahjoitukseen liittyvä lahjakirja allekirjoitettiin Oulun yliopistossa tiistaina 30.5. Agnico Eagle Finland Oy on kanadalaisen kaivosyhtiön Agnico Eagle Minesin Suomen tytäryhtiö. Se omistaa Kittilässä sijaitsevan Suurikuusikon kultakaivoksen. Tiedotteen mukaan lahjoituksen taustalla on yhtiön tavoite toteuttaa kaivostoimintaa pitkäjänteisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti ja turvata alan osaaminen tulevaisuudessa. […]

Oulun yliopisto saa miljoonan euron lahjoituksen kaivosyhtiö Agnico Eagle Finland Oy:ltä.

Yhtiön lahjoitukseen liittyvä lahjakirja allekirjoitettiin Oulun yliopistossa tiistaina 30.5.

Agnico Eagle Finland Oy on kanadalaisen kaivosyhtiön Agnico Eagle Minesin Suomen tytäryhtiö. Se omistaa Kittilässä sijaitsevan Suurikuusikon kultakaivoksen.

Tiedotteen mukaan lahjoituksen taustalla on yhtiön tavoite toteuttaa kaivostoimintaa pitkäjänteisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti ja turvata alan osaaminen tulevaisuudessa.

”Agnico Eaglen tavoite ja toive on, että Pohjois-Suomessa toimii kansainvälisesti korkeatasoinen kaivannaisalan koulutus- ja tutkimuskeskus. Kaivostoiminnan potentiaali ja mahdollisuudet ovat nimenomaan pohjoisella alueella. Koulutuksen ja tutkimuksen sijoittuminen alueelle on siten ensiarvoisen tärkeää”, toteaa Agnico Eagle Finland Oy:n toimitusjohtajana pitkään toiminut Senior Advisor Ingmar Haga tiedotteessa.

Sama yhtiö lahjoitti huhtikuussa 100 000 euroa Lapin yliopistolle. Lahjoitusraha kohdennettiin puoleksi kasvatustieteiden ja puoleksi oikeustieteiden tutkimukseen ja koulutukseen.

Lahjakirjan allekirjoitustilaisuudessa Agnico Eagle Finland Oy:tä edustivat Ingmar Hagayhtiön hallituksen jäsen, vuorineuvos Pertti Voutilainen ja Kittilän kaivoksen johtaja Mikko Korteniemi. Oulun yliopiston puolesta lahjoituksen vastaanottivat rehtori Jouko Niinimäki ja koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä sekä Oulu Mining Schoolin dekaani Juha Pekka Lunkka ja koulutusdekaani Saija Luukkanen.

Suomen yliopistot käynnistivät varainkeruukampanjan syksyllä 2014. Kampanjan aikana valtio maksaa yliopistojen saamille lahjoituksille vastinrahaa. Kampanja on käynnissä kesäkuun loppuun asti. Oulun yliopisto on saanut varainkeruukampanjan aikana lahjoituksia yli 8 miljoonan edestä yli 1600 lahjoittajalta.

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: