Edustajistovaalien valtakunnallinen äänestysprosentti nousi, ehdokkaista eniten ääniä sai OYY:n edustajistoon valittu Eelis Palokangas

Edustajistovaaleissa äänioikeutettuja oli noin 130 000, ja heistä 41 400 äänesti.

Ajankohtaista  | 

Teksti Anni Hyypiö

Yliopisto-opiskelijat ympäri maan ovat 7.–8. marraskuuta äänestäneet edustajat ylioppilaskuntiensa ylimpiin päättäviin elimiin, edustajistoihin.

Edustajistovaalit käytiin Suomessa nyt 13 ylioppilaskunnassa. Joukosta puuttuu Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY), jossa vaalit käytiin syksyllä 2016.

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) mukaan valtakunnallinen äänestysprosentti oli tänä vuonna 31,9 %.

Ylioppilaskuntien edustajistovaalit järjestetään joka toinen vuosi. Edellisissä edustajistovaaleissa vuonna 2015 valtakunnallinen äänestysprosentti jäi 29,4 %:iin, kun huomioidaan kaikkien 14 ylioppilaskunnan vaalien kokonaistulos. Mukana SYL:n tilastoinnissa ja laskennassa on siis myös HYY, vaikka sillä ei ole tänä vuonna vaaleja, vaan sen tulokset on huomioitu viime vuodelta.

Edustajistovaaleissa äänioikeutettuja oli noin 130 000, ja heistä 41 400 äänesti.

Myös tänä vuonna kaikista vilkkaimmin äänestettiin Turun yliopiston ylioppilaskunnassa (TYY), jossa äänestysprosentti oli 41,98 %.

“On tosi hienoa, että äänestysaktiivisuus on taas kerran noussut sekä valtakunnallisesti tarkastellen että suurimmassa osassa yksittäisiä ylioppilaskuntia. Sähköisen äänestyksen entistä laajempi käyttöönotto sekä opiskelijoita koskevien asioiden näkyminen mediassa ja poliittisessa keskustelussa ovat varmasti osaltaan innostaneet entistä enemmän opiskelijoita äänestämään”, SYL:n pääsihteeri Eero Manninen kommentoi SYL:n tiedotteessa.

Vaisuinta äänestysinto oli Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunnassa, jossa äänestysprosentti oli 24,2 %. Oulun yliopiston ylioppilaskunnan äänestysprosentti oli näissä vaaleissa 28, 4 %.

 

Vaalien ääniharava löytyy Oulusta

Vaikka Oulu jäikin hieman muiden ylioppilaskuntien äänestysinnosta, voi se ylpeillä kuitenkin ehdokkaan henkilökohtaisilla äänimäärillä.

SYL:n tilastojen mukaan vaaleissa eniten henkilökohtaisia ääniä sai OYY:n edustajistoon valittu Kontinkankaan vaaliliittoa edustava Eelis Palokangas (230 ääntä).

Kolmen kärkeen mahtuivat myös Tarik Ahsanullah Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta (kok., 155 ääntä) ja Olli Haapala Turun yliopiston ylioppilaskunnasta (TYTE, 146 ääntä). Kymmenen kärkeen sijoittui toinenkin OYY:n edustajistoon valittu, Kyltereiden vaaliliiton Sonja Mehtälä 98 äänellä.

 

Sitoutumattomat edelleen ylivoimaisia

Sitoutumattomat ryhmät rohmusivat suurimman osan edustajistopaikoista niin Oulussa kuin koko Suomessakin.

Edustajistovaaleissa oli ehdolla yhteensä 2 675 opiskelijaa. Koko maassa edustajistopaikkoja oli tarjolla 475.

Sitoutumattomat ryhmät saivat yhteensä 360 paikkaa, ja säilyttivät asemansa ylivoimaisesti suurimpana ryhmänä suhteessa puoluepoliittisesti sitoutuneisiin ryhmiin saaden noin 80 prosenttia valituista paikoista.

Oulussa poliittiset ryhmät saivat yhteensä viisi paikkaa (1 vihreille, kolme keskustalle, yksi perussuomalaisille) 37:stä.

Suurin OYY:n uuden edustajiston poliittisista ryhmistä on nyt keskustaopiskelijat, joka kasvatti paikkamääräänsä yhdestä kolmeen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) onnittelikin keskustaopiskelijoita ”selvästä vaalivoitosta”  heti vaali-iltana.

Julkaistu 9.11.2017

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue seuraavaksi

OYY:n uusi yhteisöasiantuntija Viljami Viinikka haluaa yhtenäisen yliopistoyhteisön

Tuuli Heikura

Ajankohtaista

20.1.2023

Oulun ylioppilaslehti hakee toimitusharjoittelijoita – hae paikkoja 15.1. mennessä!

Tuuli Heikura

Ajankohtaista

20.12.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821