Yhteishaku alkoi, jaossa 47 600 aloituspaikkaa ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa

Ajankohtaista  | 

Teksti Anni Hyypiö

Tässä on yksi varma kevään merkki: Suomen korkeakoulujen yhteishaku alkaa keskiviikkona 20.3. ja päättyy keskiviikkona 3.4. kello 15.

Opetushallituksen tiedotteen mukaan tarjolla on suunnilleen sama määrä aloituspaikkoja kuin viime vuonna, mutta hakukohteita on noin 50 enemmän. Kaikki Suomen 36 korkeakoulua ovat mukana haussa.

Oulun yliopisto tiedottaa, että sillä on yhteishaun alkaessa haettavana 1704 opiskelupaikkaa kandidaattiohjelmiin ja 619 paikkaa maisteriohjelmiin.

Oulun ammattikorkeakoulussa (Oamk) on puolestaan tarjolla 33 ammattikorkeakoulututkinnon hakukohdetta, joista kaksi on englanninkielisiä sekä seitsemän ylemmän ammattikorkea­koulututkinnon hakukohdetta. Tarjolla on yhteensä noin 1 450 aloituspaikkaa.

Suurin osa, lähes 1 100, hakukohteista on suunnattu lukion, ammatillisen tutkinnon tai vastaavan ulkomaisen tutkinnon suorittaneille. Näistä 44 prosenttia on yliopisto- ja 56 prosenttia ammattikorkeakoulukoulutuksia. Vastaavasti haun aloituspaikoista yli 80 prosenttia on tarkoitettu toisen asteen tutkinnon suorittaneille.

Yhteishaussa on mukana noin 500 hakukohdetta, jotka on tarkoitettu korkeakoulututkinnon suorittaneille. Haettavana on yliopistojen maisterikoulutuksia sekä ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia.

Tänä keväänä noin 25 000 aloituspaikkaa on varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeville. Tämä on 64 prosenttia aloituspaikoista niissä hakukohteissa, joissa ensikertalaiset tulee huomioida.

Tämä hakuaika on kevään toinen mahdollisuus hakea, kun ensimmäinen hakuaika oli tammikuussa.

Kevään yhteishaku on nyt viimeistä kertaa kaksivuotinen. Ensi vuonna korkeakoulujen yhteishaku jaetaan kahdeksi erilliseksi yhteishauksi: ensimmäisessä haetaan vieraskieliseen koulutukseen sekä Taideyliopiston koulutuksiin ja toisessa suomen- ja ruotsinkieliseen koulutukseen.

Mikäli mieli halajaa hakemaan, hakulomake täytetään Opintopolku-palvelun kautta.

Julkaistu 20.3.2019

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue seuraavaksi

OYY’s new community specialist Viljami Viinikka wants to unify the university community

Tuuli Heikura

Ihmiset

23.1.2023

OYY:n uusi yhteisöasiantuntija Viljami Viinikka haluaa yhtenäisen yliopistoyhteisön

Tuuli Heikura

Ajankohtaista

20.1.2023

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821