Vanhan kansan sanonta tietää, että uusi lumi on vanhan surma. Sanonta lohduttaa ainakin heitä, jotka kärsivät keväisten lumisateiden aiheuttamasta ahdistuksesta. Kuvituskuva: Pixabay.

Viikon 16 Tiedekysymys: Onko uusi lumi vanhan surma?

Kevät, ja vappu, saapuu joka vuosi, vaikka talvi tuntuisi kuinka pyristelevän vastaan. Huhtikuun lumisateita katsellessa mieltä on rauhoittanut vanha kansanviisaus: uusi lumi on vanhan surma. Pitääkö sanonta todella paikkaansa?

Tiede  | 

Teksti Sampo Marski

Vesitekniikan professori Bjørn Kløve Oulun yliopistolta tyrmää myytin paikkaansapitävyyden.

”Yksinkertaistettuna energiatasetarkastelussa lumen sulantaan kulutettu energia on tulevan säteilyn ja lähtevän säteilyn erotus. Uusi lumi heijastaa säteilyä paremmin kuin likainen vanha lumi, joten uusi lumi itse asiassa hidastaa sulantaa”, Kløve kertoo.

Uusi lumi ei siis nopeuta kevättä saati hankien katoamista. Asia ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertainen. Lumen sulamiseen vaikuttavat myös muut tekijät.

”Sulantaan vaikuttavat toki myös ilman lämpötila sekä lumen pintaan tiivistynyt vesihöyry. Mielenkiintoista kyllä, vesisade ei juurikaan sulata lunta vaan lähinnä kyllästää sen vedellä”, Kløve täsmentää.

Vaikka nykytieteen valossa sanonta ei pidä paikkaansa, on vanhoissa sanonnoissa takana yleensä vankka omakohtainen kokemus luonnon seuraamisesta. Mistä tällainen myytti on voinut saada alkunsa?

”Keväällä viimeiset lumisateet tulevat yleensä, kun lumen sulanta on hyvässä vauhdissa. Uusi lumi voi peittää suuriakin, kertaalleen jo sulaneita alueita, mutta nämä alueet sulavat yleensä jo saman päivän aikana uudelleen. Näin tulee helposti mielikuva, että lumi katoaa silmissä”, Kløve pohtii.

Uusi lumi ei siis ole vanhan surma, mutta kevät on.

Julkaistu 19.4.2018

Sampo Marski

Kirjoittaja on tiedeviestinnän maisteriopiskelija, jolle tiede on asenne ennen kaikkea.

Lue seuraavaksi

Jokainen epäonnistuminen opettaa, uskoo tutkijatohtori Julia Kemppinen

Raakel Vähärautio

Ihmiset

1.9.2022

Tutkimus: Kruunun ja Pohjanmaan käskynhaltijoiden vallankäyttö 1600-luvun alussa

Kulttuuri

22.6.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821