Harri Oinas-Kukkosen mukaan suostuttelevat mobiilisovellukset voivat olla kavereita, jotka tukevat ja auttavat fyysisen liikunnan prosessissa.

Viikon 16 tiedejulkaisu: Suostutteleva mobiiliteknologia motivoi liikkumiseen

Mietitkö koskaan, miten mukava ja helppo olisi lähteä lenkille, mutta kaveri puuttuu? Nykyajan suostuttelevat mobiilisovellukset voivat ratkaista tällaiset pulmat tulevaisuudessa.

Tiede  | 

Teksti Heli Paaso-Rantala

Kuvat Heli Paaso-Rantala

Internet ja teknologia yleensä vaikuttavat ihmisten ajatteluun ja käyttäytymiseen, halusimme sitä tai emme, tietää Oulun yliopiston tietojärjestelmätieteen professori Harri Oinas-Kukkonen. Oinas-Kukkonen on tutkinut jo kolmentoista vuoden ajan käyttäjiä suostuttelevien tietojärjestelmien käyttöä, ja etenkin käyttäjien käyttäytymistä verkossa. Oinas-Kukkonen on tutkinut älypuhelimiin ladattavien suostuttelevien liikuntasovellusten edistämistä fyysiseen aktiivisuuteen yhdessä australialaisten tutkijoiden, Khin Than Winin, John Matthewsin ja Mark Freemanin kanssa.

Ryhmä tutki suostuttelevien mobiilisovellusten fyysisen aktiivisuuden edistämistä aihetta käsittelevien artikkelien pohjalta, joita löytyi tutkittavaksi 20 kappaletta. Artikkeleista selvisi, että mobiilisovellukset ovat jaoteltavissa perustehtävää tukeviin, vuorovaikutusta ja luotettavuutta tukeviin sekä sosiaalista tukea tarjoaviin sovelluksiin. Merkittävin aukko artikkelien tutkimuksessa on systeemin luotettavuuden tukemisen puuttuminen suurimmasta osasta mobiilisovelluksia. Vaikka systeemin luotettavuuden tukeminen on yksi tärkeimpiä tekijöitä mobiilisovelluksissa, sitä ei juuri käytetä.

”Sovellusalue ja mahdolliset vaikutuskeinot pitää tuntea hyvin, ja sitten luoda sopiva resepti, joka hyödyttää käyttäjiä.”

Nyt tehdyn analyysin mukaan mobiilisovellusten kehittäjien kannattaa jatkaa suostuttelevien periaatteiden sisällyttämistä terveyssovelluksiin. Informaatiojärjestelmien avulla käyttäjät voivat osallistua enemmän oman terveydenhoidon hallitsemiseen.

”Tutkimustulosta on mahdollista hyödyntää terveyteen liittyvien mobiilisovellusten ja terveyssovellusten kehittämiseen. Myös loppukäyttäjä tulee ottaa huomioon sovelluksia kehitettäessä. Aiheessa riittää tutkittavaa myös muun kuin liikunnan tai terveyden kannalta”, Oinas-Kukkonen päättää.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Medical Systems.

Julkaistu 19.4.2016

Heli Paaso-Rantala

Oulun yliopiston tiedeviestinnän opiskelija, joka ei aina pysy mukana maailman menossa.

Lue seuraavaksi

Tutkimus: Kruunun ja Pohjanmaan käskynhaltijoiden vallankäyttö 1600-luvun alussa

Kulttuuri

22.6.2022

Yhtä hyviä kuin – tyttöjen vertailu poikiin matemaattisissa taidoissa elää edelleen

Ilmiöt

17.6.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821