Viekö Helsinki Oulun sometähdet?

”En halua uskoa, etteikö oululaisena pystyisi nousemaan edes suomalaisten tietoisuuteen, puhumattakaan kansainvälisestä suosiosta”, Laura Tauriainen kirjoittaa.

Kolumni  | 

Teksti Laura Tauriainen

Kittilässäkin on sellainen, ja siellä on 188 651 asukasta vähemmän kuin Oulussa. Pääkaupunkiseudulla niitä on lukuisia. Niitä on tupsahdellut julkisuuteen jopa Tampereelta ja Pietarsaaresta.

Meillä Oulussa ei ole ketään kielinaisena tunnetun Smoukahontaksen eli Sara Forsbergin tai Hydraulic Press Channelin kaltaista kansainvälistä somehittiä, tai edes Sampo Kaulasen tapaista, suomalaisten arvontafanaatikkojen suosikkia.

Jos joku suosittu tubettaja onkin aloittanut hommat täällä Perämeren pohjukan viiltävässä puhurissa, ovat Helsingin leppeän lumettomat talvet, skumppabrunssikekkerit ja valtaisat kasvamisen mahdollisuudet houkutelleet heidät luokseen.

Missä on Oulun oma sometähti? Voimmeko syyttää tästä vesijohtovettä, liian tasaisia pyöräteitä, startup-pöhinää tai peräpohjalaista mielenlaatua?

 

Koska työskentelen sosiaalisen median parissa, tulen väkisinkin seuranneeksi suosituimpia some-persoonia. Mitä he tekevät – ja etenkin miten?

Miten Sara Forsberg päätyi viraaliksi nousseesta kielivideostaan Los Angelesiin ja levyttäväksi artistiksi? Miten tamperelaiset hydraulipuristimen omistajat Anni ja Lauri Vuohensilta saivat kasvatettua YouTube-kanavansa tilaajamäärän lähes kahteen miljoonaan? Ja miten kittiläläinen kyläkauppias Kaulanen eteni Facebookin arvontahehkutuksista Venla-pystin voittajaksi?

Nämä sometähdet ovat osanneet ajatella uudella tavalla ja tehneet jostakin yksinkertaisesta asiasta kiinnostavaa ja tuoretta. Joskus ei tarvita kuin hydraulipuristimella taiteltua paperia tai eri kieliltä kuulostavaa puhetta, niin viraalihitti on valmis. Joskus taas tarvitaan ennennäkemätöntä pokkaa ja suoranaista röyhkeyttä, kuten Sampo Kaulasen tapauksessa.

Kukaan näistä tai muistakaan suosituista sometähdistä ei ole oululainen. Valtakunnallisella tasolla ei ole yhtään sellaista sosiaalisen median kautta julkisuuteen noussutta ihmistä, joka heiluttaisi Oulun lippua ja osoittaisi, että suomalaisen sometähden ei tarvitse asua Etelä-Suomessa menestyäkseen.

YouTuben ja Instagramin puolella Annika Jaakkola eli Anniksas on yltänyt mukaviin seuraajalukuihin. Blogistaan ja tubettamisesta tunnettu Sita Salminen palkittiin vuosi sitten Tubeconissa vuoden lifestyle-kanavana. Huippusuosittu Naag eli Janne Naakka aloitti tubettamisen myös Oulussa asuessaan. Kaikki kolme ovat kuitenkin muuttaneet Helsinkiin.

Muissakaan kanavissa ei juuri oululaista osaamista näy.

 

En halua uskoa, etteikö oululaisena pystyisi nousemaan edes suomalaisten tietoisuuteen, puhumattakaan kansainvälisestä suosiosta. Ehkä ajattelemme, että täällä pohjoisessa pitää tehdä oikeita töitä, jotta menestyy. Tai ehkä ne, jotka uskaltavat ajatella tarpeeksi isosti, karistavat Oulun pölyt kannoiltaan heti tilaisuuden tullen.

Minä en sosiaalisen median ammattilaisena halua tyytyä siihen, että Oulun ainoat julkkikset ovat Suvi Teräsniska ja Lyly Rajala. Haluan todellista somekarismaa, oivaltavia viraalihittejä ja koko henkilön mittaista heittäytymistä sosiaalisen median pyöritykseen!

Onko Oulun tuleva somelähettiläs kenties Kauppuri 5 -ravintolan Facebook-sivulla itseään likoon pistävä Aki Mursu? Ehkä Vuoden aikuistubettaja -palkinnolla Tubeconissa palkitut Milli&Abe-kanavan Ouluun takaisin muuttaneet vloggaajat saavat valtakunnalliselle televisiokanavalle oman perheaiheisen ohjelmansa?

Vai viekö Oulun oman sometähden tittelin kenties joku, joka kurvaa kisaan takavasemmalta, ja jota ei kukaan vielä tunne? Joku kotiseuturakkautta tunteva, jolla on kehitteillä jotain täysin uutta ja omintakeista.

Jään innolla odottamaan.

Julkaistu 15.9.2018

Laura Tauriainen

34-vuotias tiedeviestinnän maisteri ja copywriter. Löydät hänet Instagramista nimellä @lauratau. Lisäksi hän harrastaa laulamista, koiran rapsuttelua ja lukemista.

Lue seuraavaksi

Kunpa vastaan ei tulisi ketään tuttua

Essi Markkula

Kolumni

8.11.2022

Moving North – Part 2. Borrowed Miles and Lush Hills

Rishikesh Raut

In English

29.9.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821