Verban vappuhulinat. Oulun ylioppilaslehti.

Miksi Verba haukkuu teekkareita fuksivalassaan?

Uusien kielten opiskelijoiden ainejärjestö Verballa on ollut syksyyn 2015 saakka käytössään fuksivala, jossa puhutaan hyvin ikävään sävyyn teekkareista: (…) säälinsekaisin väheksynnäntuntein suhtaudun niihin, jotka itseään teekkareiksi kutsuvat ja käytän jokaisen kohdalleni sattuvan tilanteen osoittaakseni heille älykkyyteni ja kaikinpuolisen paremmuuteni (…) Fuksivalan herättämää tuohtumusta on puitu useaan otteeseen ja värikkäin sanakääntein muun muassa keskustelupalsta Jodelissa. Verbalaisia on […]

TEKSTI Minna Koivunen

KUVAT KM/Verba

Uusien kielten opiskelijoiden ainejärjestö Verballa on ollut syksyyn 2015 saakka käytössään fuksivala, jossa puhutaan hyvin ikävään sävyyn teekkareista:

(…) säälinsekaisin väheksynnäntuntein suhtaudun niihin, jotka itseään teekkareiksi kutsuvat ja käytän jokaisen kohdalleni sattuvan tilanteen osoittaakseni heille älykkyyteni ja kaikinpuolisen paremmuuteni (…)

Fuksivalan herättämää tuohtumusta on puitu useaan otteeseen ja värikkäin sanakääntein muun muassa keskustelupalsta Jodelissa. Verbalaisia on Jodelissa moitittu muun muassa väkivaltaisuudesta ja kusipäisyydestä. Osansa kritiikistä ovat saaneet myös Oulun ylioppilaslehti ja oululaishumanistit ylipäänsä.

Verban vuoden 2016 puheenjohtaja Laura Kämäräinen vastasi Oulun ylioppilaslehdelle järjestön fuksivalaa koskeviin kysymyksiin.

 

Onko kyseisen kohdan sisältävä fuksivala Verballa vielä käytössä, Laura Kämäräinen?

”Fuksivala ei ole enää käytössä, sillä vuoden 2016 hallitus päätti luopua siitä. Viimeisen kerran tämä vala on ollut käytössä fuksisuunnistuksessa syksyllä 2015.

Kukaan Verban vuoden 2016 hallituksesta ei ole ollut tietoinen valan sisällöstä, ja sain itsekin kuulla asiasta vasta Oulun ylioppilaslehden yhteydenoton myötä.

Valan sisältö tuli minullekin melkoisena pommina, ja olin järkyttynyt. Jos olisin tiennyt valan sisällöstä, olisimme puuttuneet asiaan jo aiemmin.”

 

Miten hallituksenne ei tiennyt valan sisällöstä?

”Itse olen lausunut valan fuksivuonna 2012, mutta se ei ole jäänyt mieleen. Vala on ollut kirjoitettuna versiona tallessa vain puheenjohtajan muistitikulla, ei esimerkiksi hallituksen yleisissä materiaaleissa.

Lisäksi fuksisuunnistuksessa harvemmin on mukana vanhempia opiskelijoita: vala vannotaan siis kaikkien suunnistuksen päätteeksi papereiden palautuksen jälkeen, jolloin vanhemmat opiskelijat ja rastinpitäjät ovat jo jatkoilla lämmittelemässä. Suunnistuksen jälkeisen mahdollisen humalatilan vuoksi sanat eivät älyttömän hyvin välttämättä jää mieleen.”

 

Miksi tällainen vala on ollut käytössä?

”Se on Verban oma perinne, joka on kuulunut humanistien fuksisuunnistukseen ja lausuttu sen lopuksi. Vaikka vala ei ole ollut meille iso juttu, se ei poista sitä, että se on huono juttu. Emme lakaise asiaa maton alle.

Verba onkin pahoillaan kaikesta fuksivalan aiheuttamasta mielipahasta. Meillä ei ole oikeutta pilkata teekkareita eikä ketään muitakaan. Olemme reagoineet vala-asiaan heti, ja toivon, että toisten väheksyminen loppuu.

Emme tiedä vielä tulevasta, teemmekö uuden fuksivalan vai jätämmekö valan lausumisen kokonaan pois fuksisuunnistuksesta.”

 

Milloin vala on otettu käyttöön?

”Vala on siirretty tietokoneelle vuonna 2005, mutta luulen valan olevan sitä vanhempi. Veikkaan, että sen juuret ovat edellisissä vuosikymmenissä, jolloin asenteet ovat olleet erilaiset. Vielä silloinkin kun olen itse aloittanut opiskelut, asenteet olivat nykyistä kärkkäämpiä.”

 

Oletteko kiltana tehneet jotain sen eteen, ettei eri alojen opiskelijoita mollattaisi?

”Meillä on nollatoleranssi tällaiseen. Jos muita ainejärjestöjä on meidän opiskelijoidemme toimesta mollattu, olemme puuttuneet siihen heti.”

 

Minkä verran teette yhteistyötä muiden kiltojen kanssa?

”Vuonna 2016 Verbassa otettiin linjaus mahdollisimman monen uuden yhteistyökumppanin hankkimisesta. Teimme viime vuonna yhteistyötä humanistien lisäksi myös esimerkiksi Blankon ja Oulun Tietoteekkareiden kanssa. Myös vuodelle 2017 on myös suunnitteilla bileitä ja sitsejä sekä teekkareiden että muiden kanssa.”

 

Minna Koivunen

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja, joka pyrkii ymmärtämään maailmaa pala palalta, oppii joka päivä jotain uutta ja rakastaa uimista. Twitter: @koominna

Lue lisää: