Vähemmän ruokahävikkiä, ympäristöteemaista taidetta, roskista puhtaampi Oulu – Lukiolaiset purkivat ympäristöahdistustaan keksimällä konkreettisia keinoja muutokseen

Ensimmäistä kertaa Oulussa järjestetty Kestävyystieteen teemakurssi inspiroi nuoria tarttumaan toimeen. 21.3. järjestetyssä loppugaalassa nuoret pitchasivat ideansa ympäristöongelmien ratkaisemiseksi.

Ilmiöt  | 

Teksti Iida Putkonen

Kuvat Anni Hyypiö

Oulun lukiolaiset ovat voineet alkuvuonna purkaa ympäristöhuoliaan Kestävyystieteen teemakurssilla, jonka tavoitteena oli ratkoa ympäristöongelmia käytännössä. Joulukuussa alkaneella kurssilla lukiolaiset pääsivät kehittämään konkreettisia projekteja, joilla he toteuttaisivat joitakin YK:n Agenda 2030 -tavoitteista. Itsenäisen työn tukena lukiolaisilla on ollut asiantuntijamentoreita, opettajaopiskelijatuutoreita sekä kurssin opettaja.

Ensimmäistä kertaa Oulussa järjestetyn kurssin pohjana toimi Helsingissä järjestetty vastaavanlainen pilottikurssi. Oulun kurssi on osa Oulun yliopiston ja Oulun kaupungin hanketta Osallistava, tutkimuslähtöinen ja elämyksellinen oppiminen – kohti kestävää elämäntapaa 2018 – 2020.

Oulun yliopiston kasvaitieteellisellä puutarhalla järjestetyssä kurssin loppugaalassa torstaina 21.3 lukiolaiset esittelivät ideansa. Nyt he toivovat, että päättäjät tarttuvat toimiin.

 

Ryhmä Arten, OSYK ja lyseo: ”Haluamme inspiroida ihmisiä toimimaan ahdistamisen sijaan. Järjestämme 26.4. Rotuaarilla yhteisötaideteoksen, johon käytetään kierrätysmateriaaleja. Yhdistämme ympäristön ja taiteen ja haluamme näyttää, että yksittäisillä teoilla voi olla osa suurta kokonaisuutta.”
Kuvassa vasemmalta  oikealle Viivi Riippa, Johanna Saukkonen ja Elina Meriläinen.

 

Ryhmä Stupid City Rebels, OSYK: ”Oulussa on roskiksia, miksi niitä ei käytetä? Haluamme maalata Oulun keskustan roskikset, jotta ne olisi helpompi löytää ja useampi ihminen käyttäisi niitä. Paikallisten eläinten kuvat roskiksissa muistuttaisivat siitä, miten roskaaminen vaikuttaa luontoon.”
Kuvassa Hilma Heinonen, kuvasta puuttuu toinen ryhmän jäsen Ama Penttilä.

 

Ryhmä Ekonerot, Oulun normaalikoulun lukio: ”Kehitimme sovelluksen vähentämään ruokahävikkiä. Ekonero-sovelluksellamme koululaiset voivat kilpailla siitä, kenen oppilaitos vähentää hävikkiä eniten. Testasimme sovellusta Norssissa ja se toimii. Haluamme myös opettaa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä ja opettaa käyttäjiä vastuullisiksi kuluttajiksi.”
Kuvassa Ali Ylikoski ja Lassi Huttunen.

Julkaistu 26.3.2019

Iida Putkonen

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Tiedeviestinnän maisteri ja glögin ympärivuotinen kuluttaja. Etsii revontulia, riippumattoja ja juuri oikeita sanoja.

Lue seuraavaksi

Yhtä hyviä kuin – tyttöjen vertailu poikiin matemaattisissa taidoissa elää edelleen

Ilmiöt

17.6.2022

Tutkimusprojektia johtavat suunnitelmallisuus ja rahoitus

Ilmiöt

24.5.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821