Oulun ylioppilaslehti

Uniresta valitti ravintolakilpailutuksen päätöksestä markkinaoikeuteen – Fazer aloittaa silti tammikuussa

Linnanmaan kampuksella syödään tammikuusta alkaen ateriat aivan uusilta lautasilta. Nykyisten Aularavintolan, Aulakahvilan, Julinian, Snellmanian, Discuksen ja Datanian tiloissa aloittavat 11. tammikuuta Fazer Amican ravintolat. Syksyn tarjouskilpailussa pronssisijalle jääneelle oululaiselle Unirestalle jää Linnanmaan kampukselle vain jo aiemmin kilpailutettu päärakennuksen Kastari. Tuuli voi kuitenkin vielä kääntyä, sillä Uniresta on valittanut Linnanmaan tarjouskilpailun päätöksestä markkinaoikeuteen. Unirestan toimitusjohtaja Kaija-Liisa […]

TEKSTI Anni Hyypiö

KUVAT Minna Koivunen

Linnanmaan kampuksella syödään tammikuusta alkaen ateriat aivan uusilta lautasilta.

Nykyisten Aularavintolan, Aulakahvilan, Julinian, Snellmanian, Discuksen ja Datanian tiloissa aloittavat 11. tammikuuta Fazer Amican ravintolat.

Syksyn tarjouskilpailussa pronssisijalle jääneelle oululaiselle Unirestalle jää Linnanmaan kampukselle vain jo aiemmin kilpailutettu päärakennuksen Kastari.

Tuuli voi kuitenkin vielä kääntyä, sillä Uniresta on valittanut Linnanmaan tarjouskilpailun päätöksestä markkinaoikeuteen.

Unirestan toimitusjohtaja Kaija-Liisa Silvennoisen mukaan valitukselle on useita perusteita. Yksi niistä koskee tarjouskilpailun kriteerinä ollutta investointiosuutta.

”Kilpailutuskriteerinä investointieuro on erikoinen muun muassa siksi, että se lisää turhia investointeja ja kohtelee epäoikeudenmukaisesti nykyistä toimijaa [Unirestaa], sillä aiempia investointeja ei huomioita. Lisäksi pidemmällä aikaperiodilla tarkasteltuna Unirestan investointieurot olivat korkeammat, ja Fazer sai siitä huolimatta paremmat pisteet. Asia on Kela-ohjeistuksen vastainen.”

”Toisena syynä on se, että ravintola- ja kahvilakonseptien osalta pisteytyksessä on annettu painoarvoa sellaisille seikoille, joita ei ole edellytetty tarjouspyynnössä ja joilla ei ole suurta merkitystä opiskelijaruokailun kannalta. Näitä olivat muun muassa lautapelit, liitutaulut, tyynyt ja matot. Lisäksi Unirestan pisteytyksessä on virheitä.”

Unirestan valituksen lisäksi Oulun yliopiston hankintayksikkö on saanut päätöstä koskevan oikaisupyynnön toiselta kilpailijalta.

Oulun yliopiston hankintasuunnittelija Satu Kuokkanen ei halunnut kommentoida sitä, minkälaisia vaikutuksia valituksella on yliopiston ja Fazerin välisiin sopimuksiin.

”Emme ole vielä tutustuneet valituksen sisältöön, joten emme myöskään tiedä vielä sitä, millaisia vaikutuksia valituksella on.”

Valitus ei Kuokkasen mukaan kuitenkaan vaikuta ravintoloiden avaamiseen, ja Fazer aloittaa kilpailutetuissa ravintoloissa aikataulun mukaisesti tammikuussa.

Markkinaoikeuden vuoden 2014 vuositilastojen mukaan valituksen tyypillinen käsittelyaika oli 5,8 kuukautta.

 

Mikäli markkinaoikeus ei muuta kilpailutuksen lopputulosta, tähän vuoteen päättyy pitkä pätkä oululaista opiskelijaruokailua.

Aularavintola avasi ovensa Linnanmaalla vuonna 1974, Julinia ja Discus vuonna 1984, Snellmania vuonna 1992 ja Datania vuonna 2002.

Jo ennen Linnanmaan kampusvuosia 1960-luvulla Oulun Ylioppilasapu ry ruokki nälkäisiä suita Kontinkankaalla, Välkkylän ylioppilaskylässä ja Rauhalan tiloissa.

Onko 2010-luvun nykyopiskelija kuitenkaan tiennyt enää syövänsä Unirestalla omistajan roolissa?

Ei ehkä enää riittävän hyvin, Kaija-Liisa Silvennoinen toteaa.

”Vanhat yliopistokonkarit ovat kertoneet, että mikäli näin olisi tapahtunut meidän aikanamme, olisimme äänestäneet jaloillamme emmekä olisi tulleet yliopistolle lainkaan. Mutta tämän päivän opiskelijalle se on kaukaisempi asia.”

 

 

Kilpailutuksen jälkeisinä viikkoina Uniresta on tehnyt surutyötä. ”Onneksi asiakkailtamme on tullut aivan ihanaa ja kannustavaa palautetta”, kertoo Unirestan toimitusjohtaja Kaija-Liisa Silvennoinen.

Kilpailutuksen jälkeisinä viikkoina Uniresta on tehnyt surutyötä. ”Onneksi asiakkailtamme on tullut aivan ihanaa ja kannustavaa palautetta”, kertoo Unirestan toimitusjohtaja Kaija-Liisa Silvennoinen.

 

Joulukuussa Fazerin voittoon päättynyt kilpailutus on ollut OYY:n ja Oulun Ylioppilasapu ry:n omistamalle Unirestalle murheellinen asia.

”Surutyötä on tehty ravintoloita sulkiessa.”, Silvennoinen toteaa.

Linnanmaan ravintoloiden kilpailuttamiseen on Silvennoisen mukaan varauduttu julkisia hankintoja säätelevän hankintalain tulosta asti. Yt-neuvottelujen seurauksena vuodenvaihteessa 32 työntekijää irtisanotaan ja seitsemän työsuhteet muuttuvat määrä- tai osa-aikaisiksi.

Tämän syksyn kilpailutuksessa Unirestaa on hiertänyt sen ajankohta ja laajuus. Nykyinen aikataulu on Kaija-Liisa Silvennoisen mukaan ollut hankala sekä vanhalle että uudelle toimijalle.

Uniresta halusi myös kilpailutuksen järjestettävän kahdessa osassa.

Tässä ongelmana on kuitenkin keskuskeittiömalli: Julinian keittiössä on tehty ruoat kaikkiin muihin ravintoloihin paitsi Snellmaniaan, jolla on oma pieni keittiönsä.

Erikokoisten ravintoloiden jakaminen kahteen tasa-arvoiseen puoliskoon olisi siis ollut käytännössä vaikeaa järjestää.

”Silti se olisi ollut meistä reilumpaa. Nyt tämä johtaa tilanteeseen, ettei täällä oikein ole kilpailua edelleenkään: yksi toimipiste on yhdellä toimipaikalla, ja loput toisella”, Silvennoinen toteaa.

Opiskelijan ääntä kilpailutuksessa ei kuultu käytännössä ollenkaan. Tätä on perusteltu OYY:n roolilla Unirestan omistajana, jolloin opiskelijat ovat jäävejä päätöksenteossa.

Tarjouskilpailun voittajasta päätöksen teki Oulun yliopistopalveluiden johto. Kilpailun pistevertailussa Fazer Amica sai 90,160 pistettä, toiseksi tullut Sodexo Oy 80, 710 ja kolmanneksi tullut Uniresta 79, 500.

Fazer sai tarjouskilpailun perusteena olevassa pistevertailussa parhaat pisteet investointiosuudesta ja kahviloiden ja ravintoloiden konseptisuunnitelmistaan.

Uniresta puolestaan sai täydet pisteet ruokalistoista ja pärjäsi toiseksi parhaiten investointiosuudellaan ja kahvila- ja kokoustarjoiluiden hinnoittelussa.

Kilpailutuksen kaikki tarkemmat yksityiskohdat on salattu tiukasti liikesalaisuuksilla.

 

Vaikka Linnanmaan ravintoloiden menetys olikin Unirestalle kova kolaus, kyseessä ei ole vielä kuolinisku.

Kontinkankaalla sijaitsevat Medisiina ja Castanea ja Oulun keskustan Vanilla ja Preludi jatkavat toimintaansa normaalisti, eikä uusien ravintolakohteiden etsintäkään mahdotonta ole.

Uniresta on ladannut paljon toiveita myös elokuussa avattuun uuteen H2O – Health to Organic -ravintolaan. Vaikka sen ensimmäinen vuosi on tappiollinen avaukseen liittyvien suurten kulujen vuoksi, Silvennoinen povaa ravintolasta tuottoisaa toimipaikkaa.

”Myös uusista hankkeista on keskusteltu kovasti. Unirestan sisällä käynnistyy nyt iso strateginen keskustelu siitä, mihin suuntaan toimintaa halutaan viedä. Viime kädessä omistaja on se, joka päättää jatkosta.”

Valoa synkkyyteen on tuonut myös kannustava asiakaspalaute. Silvennoisen mukaan osa ruokailijoista on vakuuttanut ruokailevansa tammikuussa ainoastaan päärakennuksen Kastarissa.

”Tämä palaute on tuonut henkilökunnallekin jaksamista, vaikka kyseessä onkin synkkä ja rankka asia.”

Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY) on yksi Unirestan omistajista. Oulun ylioppilaslehti kuuluu OYY:n organisaatioon.

 

Oululaisella opiskelijaruokailulla on pitkä historia

Vuonna 1959 perustettu Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY) on menneiden vuosikymmenien aikana kokeillut vaihtelevalla menestyksellä monenlaisia bisneksiä rempseistä ulkoilmaravintoloista retkeilymajatoimintaan ja autokoulun pyörittämiseen.

Nakkikioskista hyvät ensitienestit

Oulun Ylioppilasapu ry rekisteröitiin yhdistykseksi vuonna 1962. Ylioppilaskunnan ravintolatoiminta käynnistyi kaksi vuotta myöhemmin Rauhalassa ja vuonna 1966 Välkkylän ylioppilaskylässä. Välkkylässä opiskelijoilla oli tosin myös oma, erittäin tuottoissa nakkikioskinsa.

1960-luvulla Ylioppilasapu pyöritti myös kahta baaria, yhtä silloisella kemian laitoksella Kontinkankaalla ja toista Kalevan talossa Kirkkokatu 11:ssa.

1960- ja 1970-lukujen taitteessa ylioppilaskunta oli jo Oulun suurin ravintoloitsija. Yksi ajan legendaarisimmista ravintoloista oli ylioppilaskunnan Rauhalan pihapiiriin perustama ulkoilmaravintola Kesäleski, joka palveli janoisia vuosina 1969-1971. Suosittu Kesäleski kohotti oululaisten kulmakarvoja räväköillä mainoksillaan ja striptease-esityksillään.

1970-luvun alussa OYY rakennutti ja ravitsi jo niin innokkaasti, että jatkuvasti paisuva liike- ja rakennustoiminta tuli eriyttää ylioppilaskunnan muusta toiminnasta.

Asuntorakennuttaminen keskitettiin Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiölle (PSOAS) ja ruokaloiden, ravintoloiden ja kesähotellin pyöritys taas Ylioppilasavulle.

Vuonna 1979 Ylioppilasavun talousongelmien ratkomiseksi perustettiin vielä Reidar Oy, joka otti hoitaakseen OYY:n liikevaihtoveron alaisen toiminnan.

Kasvun aikaa seuraa opiskelijabaarien kato

Valtion päätös opiskelijaruokailun tukemisesta vuonna 1979 halvensi aterioiden hintoja ja lisäsi opiskelijaravintoloiden houkuttelevuutta.

Vuoden 1980 lopussa Ylioppilasavulla oli ruokalat jo Linnanmaalla, hammaslääketieteen laitoksen, lääketieteellisen tiedekunnan ja opettajainkoulutuslaitoksen yhteydessä sekä kahvilat arkkitehtuurin osaston, rakentamistekniikan osaston, humanistisen tiedekunnan ja kansantaloustieteen laitoksen yhteydessä.

Ylioppilasapu ja Reidar Oy pitivät 1980- ja 1990-luvuilla opiskelijan ravitsemisen lisäksi huolen oululaisen opiskelijan hauskanpidosta. Ne ylläpitivät muun muassa Välkkylän suosittua opiskelijaravintola Reidaria, Rauhalan fiiniä Club Clementineä, Kaijonharjussa Café Bistro Caioa ja pelihalli Kaijan Kössiä.

Vuonna 1992 Ylioppilasapu ry:n ja Reidar Oy:n tueksi perustettiin uusi osakeyhtiö, Opiskelijaravintola Kesäleski Oy, joka otti hoitaakseen Ylioppilasavun kahvila- ja ruokalatoiminnat.

Neljä vuotta myöhemmin Kesäleski muutti nimensä Uniresta Oy:ksi. Oulun Ylioppilasapu ry:n tehtäväksi jäi ruokalatoiminnan päätyttyä lähinnä stipendien jakaminen yliopisto-opiskelijoille.

Opiskelijoiden pyörittämä anniskeluravintolatoiminta alkoi hiipua lamavuosina. Viimeiset viralliset opiskelijabaarit hävisivät Oulun keskustan katukuvasta 1990-luvulla. Vuonna 2000 pahoihin talousvaikeuksiin joutunut Reidar Oy fuusioitui Uniresta Oy:n kanssa.

Ennen Linnanmaan ravintoloiden sulkemista Unirestalla oli Oulussa kymmenen ravintolaa, kaksi kahvilaa ja yksi Oulun yliopistolla toimiva paperikauppa.

Yliopiston ulkopuolella tapahtuvan toiminnan osuus on laajentunut, ja se muodostaa tällä hetkellä noin kolmanneksen Unirestan liikevaihdosta. Unirestan liikevaihto ylittää vuonna 2015 kahdeksan miljoonaa euroa.

Lähteet: Uunosta välkyksi: Oulun yliopiston ylioppilaskunta vuosina 1959-2009 (toim. Anna Nieminen, 2010), Ravintoa tiedonnälkäisille: UNIRESTA OY JA SEN EDELTÄJÄT VUOSINA 1962–2012 (toim. Anna Nieminen, 2012)

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: