Tutkijoiden yö Oulussa ensimmäistä kertaa

Tämän viikon perjantaina Oulun yliopistossa ja kasvitieteellisessä puutarhassa vietetään ensimmäistä kertaa kansainvälistä Tutkijoiden yötä. Tutkijoiden yön ohjelmaan kuuluu useita työpajoja, joissa tutkijat esittelevät käytännön läheisesti tieteen tekemistä. Pajoissa voi muun muassa kokeilla väärennösten ja luiden tunnistamista, paperin valmistamista ja katsoa eri mikroskoopeilla muuten näkymättömään maailmaan. Illan aikana voi seurata useita esityksiä tieteen ja taiteen rajamailta. […]

Tämän viikon perjantaina Oulun yliopistossa ja kasvitieteellisessä puutarhassa vietetään ensimmäistä kertaa kansainvälistä Tutkijoiden yötä.

Tutkijoiden yön ohjelmaan kuuluu useita työpajoja, joissa tutkijat esittelevät käytännön läheisesti tieteen tekemistä. Pajoissa voi muun muassa kokeilla väärennösten ja luiden tunnistamista, paperin valmistamista ja katsoa eri mikroskoopeilla muuten näkymättömään maailmaan.

Illan aikana voi seurata useita esityksiä tieteen ja taiteen rajamailta. Mediataiteilija Kasperi Mäki-Reinikka kertoo taiteen tekemisestä aivotutkimuksen välineillä ja taiteilija Kristiina Ljokkoi elävien organismien käyttämisestä taideteoksissa. Professori Kalevi Mursulan tieteellis-taiteellisessa esityksessä liikutaan tieteen, taiteen ja mystiikan parissa kuvaten kosmisia ilmiöitä.

Lisäksi on mahdollisuus osallistua useisiin opastettuihin kiertokäynteihin kasvitieteellisessä puutarhassa ja Linnanmaan alueella sijaitsevassa vanhassa kuusimetsikössä.

Tapahtumassa voi seurata myös tutkijoiden Pecha Kuchaa: yhdeksän tutkijaa tulee kukin esittämään 20 diaa ja kertomaan 20 sekunnissa diaa kohden omasta työstään ja tutkimusaiheestaan. Aiheet ulottuvat digitalisaatiosta ja psyykkisten sairauksien hoidosta vaatteiden välittämiin viesteihin ja sään kestävään kaupunkiin.

Tutkijoiden yön tarkoituksena on tuoda esiin tutkijoita, tieteen tekemistä ja tieteen vaikutusta jokapäiväiseen elämäämme nopeasti muuttuvassa maailmassa. Tavoitteena on muun muassa rohkaista nuoria tiedeuralle.

”Suomessa tehdään todella paljon huippututkimusta, joka ansaitsee nykyistä paremman näkyvyyden. Myös yleisöllä on oikeus tietää, miksi tutkimusta tehdään”, akatemiatutkija Janne Pakarinen Jyväskylän yliopistosta sanoo.

Tutkijoiden on koko Euroopan kattava tapahtumaketju, joka järjestetään samana iltana 300 paikkakunnalla eri maissa. Oulun yliopisto järjestää tapahtuman nyt ensimmäistä kertaa, ja Oulun lisäksi samaan aikaan Kajaanissa ja Sodankylässä. Pohjois-Suomesta mukana on myös Lapin yliopisto Rovaniemellä.

Tutkijoiden yön ohjelmasta suurin osa on Oulun yliopiston tutkijoiden tuottamaa. Mukana ovat lisäksi Museo- ja tiedekeskus Luuppi/Tietomaa, Suomen ympäristökeskus SYKE ja VTT.