Turkuun tekniikan alan yhteistyöyliopisto, myös Oulun yliopisto mukana

Hallitus esittää vuoden 2017 ensimmäisessä lisätalousarviossa lisärahoitusta Lounais-Suomeen. Määrärahalla on tarkoitus vahvistaa korkeakoulutusta ja ammatillista koulutusta. Yksi rahan käyttökohteista on uuden, tekniikan alan ”yhteistyöyliopiston”, Finnish Institute of Technologyn (FIT) perustaminen. Turun yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston, Lappeenrannan teknillisen yliopiston, Oulun yliopiston, Vaasan yliopiston, Aalto-yliopiston ja Åbo Akademin tekniikan alan koulutustarjontaa yhdistävän verkoston keskipisteeksi tulee Turku Future Technologies […]

Hallitus esittää vuoden 2017 ensimmäisessä lisätalousarviossa lisärahoitusta Lounais-Suomeen. Määrärahalla on tarkoitus vahvistaa korkeakoulutusta ja ammatillista koulutusta.

Yksi rahan käyttökohteista on uuden, tekniikan alan ”yhteistyöyliopiston”, Finnish Institute of Technologyn (FIT) perustaminen.

Turun yliopiston, Tampereen teknillisen yliopiston, Lappeenrannan teknillisen yliopiston, Oulun yliopiston, Vaasan yliopiston, Aalto-yliopiston ja Åbo Akademin tekniikan alan koulutustarjontaa yhdistävän verkoston keskipisteeksi tulee Turku Future Technologies -osaamiskeskus.

”Suomi on heräämässä kasvuun. Hallitus haluaa varmistaa, että kasvu ei jää osaajapulasta kiinni. Koulutusjärjestelmän tulee reagoida osaavan työvoiman kysyntään joustavasti ja myös uudenlaisin instrumentein. Siihen on nyt mahdollisuus”, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo tiedotteessa.

Taustalla on Turun telakan ja Uudenkaupungin autotehtaan synnyttämä lisätyövoiman tarve.

Tiedotteen mukaan yhteistyöyliopiston toimintamalli on ”vahvasti integroitunut yritysyhteistyöhön”, jolloin osa oppimiskokemuksista tapahtuu yritysten tiloissa.

”Kaikki Suomen tekniikan alan yliopistot ovat nyt sitoutuneet yhteistyöhön, jossa Varsinais-Suomeen saadaan tarjolle yli 300 professorin ja 40 jo toiminnassa olevan koulutusohjelman tarjonta. Näin voidaan tehokkaasti hyödyntää jo olemassa olevaa yli 100 miljoonan euron tekniikan tutkimusinfrastruktuuria. Talouden syklit ovat nopeutuneet, ja koulutusjärjestelmän on pystyttävä vastaamaan koulutetun työvoiman tarpeisiin joustavasti. Uusi yhteistyöyliopistomalli on nopeavaikutteinen ja kustannustehokas ratkaisu, jolla voidaan vastata Varsinais-Suomen alueen kasvavaan osaajatarpeeseen joustavasti ja tehokkaasti. Malli palvelee myös muita Suomen alueita, joilla osaamistarpeita syntyy äkillisesti”, ministeri Grahn-Laasonen sanoo tiedotteessa.

Hanketta valmisteleva projektiryhmä nimitettiin perjantaina 19.5. Sen johtoon nimitettiin Åbo Akademin rehtori Mikko Hupa.

Ryhmä laatii kahden viikon kuluessa ehdotuksen välittömästi käynnistettäviksi toimenpiteiksi, joilla ensimmäiset uudet diplomityön tekijät voitaisiin Varsinais-Suomen alueen yrityksiin jo syksyllä 2017. Tavoitteena on, että Varsinais-Suomeen sijoittuisi uusia korkeakoulutettuja tekniikan asiantuntijoita jopa 200 vuodessa.

Korkeakoulut aloittavat välittömästi valmistelut FIT:in perustamiseksi. Tekniikan korkeakoulutuksen ja tutkimuksen yhteisen alustan (Turku Future Technologies) luomiseen esitetään kahden miljoonan euron rahoitusta kolmen vuoden aikana. Tekniikan alan yhteistyöyliopistolle esitetään 12 miljoonan euron rahoitusta vuosille 2017–2021.

Tiedotteen mukaan hallitus arvioi vuoden 2020 loppuun mennessä, miten tekniikan korkeakoulujen yhteistyö on onnistunut tyydyttämään tekniikan yliopistokoulutettujen rekrytointitarpeen Lounais-Suomessa. Tässä yhteydessä arvioidaan myös, onko tarvetta tehdä tekniikan yliopistojen koulutusvastuujaon osalta muutoksia.

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: