Tuoretiski: Kolkyt. Uudet tekijät pääsevät loistamaan Oulun Ylioppilasteatterissa

Teatteri-arvostelu  | 

Teksti Petri Huttunen

Oulun Ylioppilasteatteri. Tuoretiski: Kolkyt. Käsikirjoitus Maarit Nousiainen. Ohjaus ja Jenni  Ronkainen ja Maarit Nousiainen. Tuotanto Jenni Ronkainen, Maarit Nousiainen, Susanna Herranen, Peeta Moilanen. Tuotanto/OYT: Ari-Matti Lappalainen. Johtiskummi Essi Karjalainen. Puvustus,  lavastus ja tarpeisto Susanna Herranen ja Emilia Siponen. Maskeeraus Emilia Siponen, Peeta  Moilanen ja Susanna Herranen. Valosuunnittelu Mira Tolvanen, Peeta Moilanen. Äänisuunnittelu Emilia Siponen. Rooleissa Elisa Alakoski, Maria Antola, Susanna Herranen, Moona Komulainen, Peeta  Moilanen, Helmi Palokangas, Milja Rautio, Emilia Siponen ja Essi Vainio. Ensi-ilta Valvenäyttämöllä  25.3.

Nuoren naisen suhdekuviot ovat monimutkaisia ja pariutuminen on haastavaa. Ennen lähdettiin  baariin tai yökerhoon kuuntelemaan äärettömän kekseliäitä iskurepliikkejä kuten: “Onko sun  vanhemmat simpukoita, kun olet tuollainen helmi?”

Nykyisin kontaktia kiinnostuksen kohteeseen haetaan yhä useammin netissä – treffisivustoilla,  Tinderissä tai jopa perinteisillä somealustoilla, kuten Instagramissa.

Oulun Ylioppilasteatterin pienoisnäytelmä Tuoretiski: Kolkyt pureutuu hauskasti ja oivaltavasti  nuorten aikuisten naisten pariutumisen ja parisuhteiden iloihin ja ongelmakohtiin. Näytelmän on käsikirjoittanut Maarit Nousiainen ja ohjauksesta vastaa Nousiaisen kanssa Jenni Ronkainen.

Tuoretiski uusille tekijöille

Mutta mikä on Tuoretiski? Oulun Ylioppilasteatterin järjestösihteeri ja useissa tuotannoissa mukana  ollut Ari-Matti Lappalainen kertoo, että kaikkien Oulun Ylioppilasteatterin näytelmien castingit ovat avoimia kaikille yli 18-vuotialle näyttelemisestä ja teatterista kiinnostuneille. 

– Tuoretiski-näytelmäproduktiot ovat räätälöity kuitenkin varta vasten uusille jäsenhalukkaille.  Tuoretiskejä on järjestetty nykyisessä muodossaan vuodesta 2005 lähtien. Tuoretiski järjestetään  kerran vuodessa, vaikkakin syklistä on jouduttu silloin tällöin poikkeamaan. 

– Tavallisesti uusia jäseniä tulee teatteriin eniten Tuoretiskien kautta. Jotkut hakeutuvat heti  seuraaviin produktioihin ja haluavat mahdollisesti mukaan myös yhdistystoimintaan.  

– Toiset liittyvät jäseniksi ja lähtevät uudelleen mukaan, kun kiinnostava näytelmä osuu kohdalle.  Joillekin Tuoretiski voi olla kertaluontoinen kokeilu teatteriharrastamisen maailmaan – heitä on  kuitenkin vähemmistö, Lappalainen kertoo. 

Kuvassa Maria AntolaEssi VainioMoona Komulainen ja Milja Rautio. Kuva: Mira Tolvanen

Onnistunut lyhytnäytelmä

Lavalla on siis vain uusia tulokkaita, joilla ei varmasti kaikilla ole aiempaa, ainakaan laajaa kokemusta  näyttelemisestä. Alkuun vähän yleisössäkin jännittää. Mitä jos näytelmä on takkuilevan herttainen, kuten koulunäytelmät parhaimmillaan tai pahimmillaan?

Pian pelko kuitenkin unohtuu ja näyttelijät ja näytelmäteksti vievät mukanaan. 

Nooralla (Essi Vainio) on Raakelille (Milja Rautio) ja Eveliinalle (Maria Antola) kerrottavaa. Hän on  eronnut ja miettii nyt uusia kuvioita: Pitäisikö heittäytyä deittailun maailmaan vai vaihtaa  paikkakuntaa ja repäistä itsensä menneestä irti?

Tapahtumat sijoittuvat johonkin baariin yhden illan ajalle. Kolme naista keskustelee ja vähän  tanssahtelee. Karikatyyrimäiset sivuhenkilöt tuovat hieman staattiseen asetelmaan vauhtia ja  hauskoja tilanteita.

Tapaamme muiden muassa sitoutujan, eroajan, sarjaiskijän, sometyypin ja mukavan miehen.  Yhdyssanamies kirjoittaa ilmoituksiin sanat erikseen ja romantikko uskoo kaiken voittavaan rakkauteen. 

Asetelma on pääosien näyttelijöille haastava, sillä kolmikko käytännössä seisoo rivissä koko  näytelmän ajan. Liike olisi ehkä vapauttanut näyttelijät vieläkin paremmin eloon. Paikallaan  näytteleminen lipsahtaa helposti vuorosanojen lausumiseksi.

Riemukkaat sivuhenkilöt kuitenkin keskeyttävät kolmikon pohdinnat säännöllisesti ja rytmittävät  näytelmää onnistuneesti.

Tuoretiskin näyttelijät ovat taitavia, ja hetkeäkään ei ole kiusallista. Yleisöllä on hauskaa  puolituntisen alusta loppuun. Näytelmän ainoa harmituksen aihe onkin lyhyt kesto. Tätä olisi  katsonut ilolla pidempään.

Tuoretiskillä kaikilla on hauskaa

Tuoretiski -näytelmäkavalkadissa uudet tulokkaat pääsevät näyttelemään, lavastamaan,  maskeeraamaan, puvustamaan, tuottamaan, suunnittelemaan ja ajamaan valoja sekä ääniä. 

Kolkyt -näytelmässä Nooraa näyttelevä Essi Vainio kertoo, että hän ja useat muut työryhmästä olivat  nähneet Oulun Ylioppilasteatterin Instagramissa ilmoituksen Tuoretiskistä. 

– Maarit Nousiaisen käsikirjoittama näytelmä oli niin mielenkiintoinen ja mukaansatempaava, että  nyt oli pakko hakea. Onneksi päätin osallistua, sillä tämä projekti on ollut todella antoisa ja mukava. 

– Siitä on noin 20 vuotta aikaa, kun olen viimeksi näytellyt yleisön edessä, joten hieman jännitti  nousta taas lavalle. Pieni jännitys on toki aina hyvästä. Yleisö eli ihanasti mukana ja antoi hyvää  energiaa lavalle, Vainio summaa.  

Tuoretiski: Kolkyt on uusille tekijöille merkittävä kokemus, ehkä jopa näytön paikka. Tärkein on  kuitenkin lopputulos, näytelmä yleisön edessä. Oulun Ylioppilasteatterin uudet tulokkaat onnistuvat pienen näytelmän toteutuksessa. Tehokas ja hauska käsikirjoitus on hyvä lähtökohta ja ilmapiiristä  aistii, että ohjaus on ollut antoisaa ja taitavaa.

Julkaistu 1.4.2022

Petri Huttunen

Humanistiopiskelija ja ite tehty kulttuuritoimittaja. Harrastuksena pahennuksen herättäminen kaiken maailman kulttuuririennoissa. Juttuja olen tehnyt metallifestareista oopperaan. Tarinoiden toimivuutta testaan lukemalla niitä ääneen kissalle.

Lue seuraavaksi

Impronium: Kohtauksia hetkestä – Improvisaatioteatterin yhteinen ja jaettu ilo

Petri Huttunen

Arviot

30.5.2022

Ortotopologian dosentti Aapo Heikkilä palaa yliopistolle: Markku Pölösen ohjaama näytelmä on riemastuttava henkilökuva poikkeusyksilöstä

Petri Huttunen

Arviot

28.4.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821