Tulevaisuustehdas ja unelmatsempparit

Yliopisto-opiskelun pitäisi olla kunnianhimoista ja hieman myös pilvilinnoja rakentavaa.

Kolumni  | 

Teksti Juuli Juntura

Mistä unelmoit? Mitä haluat tehdä tulevaisuudessa? Mietitkö näitä asioita ylipäätään, kurkotteletko unelmiasi kohti määrätietoisesti?

Mielestäni jokaisella yliopistosta valmistuvalla tulisi olla fiilis, että olen nyt valmis maisteri, maailma odottaa ja tämä koulutus antaa minulle erinomaiset eväät olla mukana ratkaisemassa globaaleja haasteita.

Yliopistosta valmistuessa saattaa kuitenkin miettiä, että tässä tämä paperi osoituksena korkeakoulututkinnosta nyt on, mitähän tekisin tällä ja elämälläni. Tulevaisuudennäkymät eivät välttämättä vaikuta ruusuisilta, kun viikoittain uutisoidaan yritysten yt-neuvotteluista ja irtisanomisista.

Sanooko kukaan Oulun yliopistossa aloittaville fukseille, että Martti Ahtisaari aloitti opintonsa täällä niin kuin tekin ja nyt hänellä on Nobelin rauhanpalkinto, ottakaapa Martista mallia! Mielestäni pitäisi sanoa. Muitakin menestystarinoita yliopistostamme löytyy. Esimerkkejä menestyneistä Oulun yliopiston alumneista täytyisi tuoda opiskeluelämän jokapäiväiseen arkeen ja kertoa tarinoita heidän urapoluistaan.

Yliopisto-opiskelun pitäisi olla kunnianhimoista ja hieman myös pilvilinnoja rakentavaa. Jokaisessa tiedekunnassa ja tutkinto-ohjelmassa voisi myös olla unelmatsemppari, joka havaitsisi jo lukuvuoden ensimmäisenä päivänä epävarman fuksin salaiset tulevaisuudenhaaveet ja houkuttelisi esiin piilevät kyvyt, valaisi uskoa loistaviin uranäkymiin ja kuiskaisi epätoivon hetkellä: ”Sinä pystyt mihin vain.”

Tänä syksynä yliopistossamme aloittavilla uusilla opiskelijoilla oli heti orientaatioviikolla mahdollisuus osallistua Future Factoryyn, jossa tarkoituksena oli ratkoa tulevaisuuden tärkeimpiä haasteita: teknologisen kehityksen vaikutusta arkeen, globaalia keskinäisriippuvuutta sekä kestävyyskriisiä. Future Factory toteutettiin yhteistyössä nämä kolme tulevaisuuteen vaikuttavaa megatrendiä määritelleen Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran kanssa. Työpajoissa opiskelijat saivat pohtia ryhmissä näitä ilmiöitä.

Keksittiinkö Future Factory -työpajoissa sitten vastaus globaaleihin ongelmiin? Kaikkia maailman ongelmia ei välttämättä vielä ratkottu, mutta tällaisia kunnianhimoisia tavoitteita täytyy koulutuksella olla. Meillä korkeakoulutetuilla on kaikki edellytykset niiden ratkaisemiseksi.

Julkaistu 16.9.2016

Juuli Juntura

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan kansainvälisten asioiden ja järjestöasioiden asiantuntija ja freelancer-kääntäjä. Twitter: @JuuliLouhi

Lue seuraavaksi

An unforgettable studying experience in Finland doesn’t guarantee a career here

Moaadh Benkherouf

In English

31.8.2022

Aktivismia kiitos!

Waltteri Niiranen

Kolumni

5.5.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821