Tietoa, välittämistä ja tiedonvälittämistä

Pääkirjoitus  | 

Teksti Minna Koivunen

Oulun ylioppilaslehden viimeinen paperinen numero ilmestyi keskiviikkona 23. marraskuuta. Se tuntuu haikealta, oudolta ja absurdilta. Siis absurdilta siinä mielessä, että asiaa ei oikein vielä kunnolla edes ymmärrä. Onneksi lehti ei sentään kokonaan lopu, vaan jatkaa elämäänsä verkossa.

Kun Oulun ylioppilaslehti vuonna 1960 perustettiin, sen tarkoituksena oli tukea ylioppilaskunnan toimintaa tiedottamalla siitä ja myös aktivoida ylioppilaskunnan jäseniä yhteisen hyväksi. Tämä on vieläkin ajankohtainen agenda.

Lisäksi tiedonvälittäminen yliopistolla tapahtuvista asioista on tärkeää. Esimerkiksi viimeisessä painetussa Oulun ylioppilaslehdessä (s. 4) kerromme Oulun ammattikorkeakoulun muutosta Linnanmaan yliopistokampukselle, ja äänessä ovat niin opiskelijat kuin yliopiston johto. Väitän, että ilman ylioppilaslehteä Oulun yliopiston opiskelijat ja henkilökunta tietäisivät yliopistolla tapahtuvista muutoksista vielä vähemmän.

Muodosta riippumatta ylioppilaslehtien merkitys on edelleen suuri. Ne ovat opiskelijoiden omia julkaisuja, joissa käsitellään laajasti opiskelijaelämään liittyviä asioita.

Tiedonvälittäminen on tänä disinformaation kasvun aikana yhä tärkeämpää. Jos ihmiset eivät tiedä asioiden oikeaa laitaa, syntyy väärinymmärryksiä ja turhia vastakkainasetteluja.

Tiedonpuute on suurin syy siihen, miksi esimerkiksi saamelaiset kohtaavat ongelmia. Suomen Saamelaisnuorten puheenjohtaja, Oulun yliopiston opiskelija Ida-Maria Helander kertoo haastattelussa sivulla kuusi, että koska peruskoulussa saamelaisista ei opeteta juuri mitään, ei esimerkiksi saamelaisten kansanpuvun gátkin merkitystä tiedetä ja sitä käytetään jatkuvasti väärin.

Opiskelijoiden omalla lehdellä on mahdollisuus oikaista vääriä luuloja ja huhupuheita. Ja jos jokin asia teitä opiskelijoita askarruttaa tai haluaisitte lukea tietystä aiheesta, olkaa rohkeasti yhteydessä toimitukseen. Emme tee tätä lehteä itsellemme, vaan teille.

Ja kuten yliopistolaissa sanotaan, ylioppilaskunnan tehtävänä on osallistua yliopiston kasvatustehtävän hoitamiseen valmistamalla opiskelijoita aktiiviseen, valveutuneeseen ja kriittiseen kansalaisuuteen. Tässä tehtävässä ylioppilaslehdillä on mitä suurin rooli.

Tammikuusta 2017 alkaen Oulun ylioppilaslehti on siis yhtä kuin www.oulunylioppilaslehti.fi. Laittakaa siis osoite kirjanmerkkeihinne, jotta pysytte edelleen ajantasalla oululaisesta opiskelija- ja yliopistoelämästä.

Julkaistu 24.11.2016 numerossa 6/2016

Minna Koivunen

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja, joka pyrkii ymmärtämään maailmaa pala palalta, oppii joka päivä jotain uutta ja rakastaa uimista. Twitter: @koominna

Lue seuraavaksi

Mielenterveys puhuttaa, kuten sen kuuluukin

Tuuli Heikura

Kolumni

4.11.2021

Pääkirjoitus: Olen pian maisteri, mutta se ei tunnu saavutukselta

Iida Putkonen

Kolumni

29.4.2021

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821