soihtukulkue 2019

Ylioppilaiden soihtukulkuetta ei järjestetä – tilalla videojuhla somessa

Koronatilanteesta johtuen perinteinen Oulun yliopiston ylioppilaskunnan (OYY) järjestämä soihtukulkue jää tänä vuonna järjestämättä. Sen sijaan itsenäisyyspäivää juhlitaan sosiaalisessa mediassa.


Tänä vuonna Oulun yliopiston ylioppilaskunnan (OYY) perinteisesti järjestämä soihtukulkue on siirretty koronan takia nettiin. Aiempina vuosina ylioppilaskunnan jäsenistä koostuva kulkue on kerääntynyt Oulun keskustaan juhlistamaan itsenäisyyspäivää ja muistamaan sotaveteraaneja.

Tapahtuman ajatuksena on tuoda esiin ylioppilaiden kunnioitus sotaveteraaneja kohtaan sekä juhlistaa itsenäistä Suomea opiskelijavoimin. Vaikka tapahtuma perutaan vuoden 2020 osalta, halutaan perinnettä silti ylläpitää, OYY kertoo tiedotteessaan.

Koronatilanteen takia kaikki tulevat ylioppilaskunnan tapahtumat on siirretty etätoteutukseen. Mukana ovat esimerkiksi järjestötoimijoiden aktiiviklubit tammikuussa sekä työelämätapahtuma Löyly ja OYY:n vuosijuhlat helmikuussa.

Kulkueen sijaan OYY juhlistaa itsenäisyyspäivää sosiaalisessa mediassa. Mukana on myös perinteisesti soihtukulkueen aikana esiintynyt ylioppilaskunnan sekakuoro Cassiopeia.

Soihtukulkueen ja muiden tapahtumien järjestämisestä vastaava tapahtumatuottaja-järjestöasiantuntija Katariina Sarja kertoi lehdelle, että erityisesti soihtukulkueen järjestäminen verkossa tuotti vaikeuksia.

”Soihtukulkueen toteutus etätapahtumana koettiin hankalaksi, mutta tätä vanhaa ja erittäin tärkeää perinnettä ei haluttu katkaista. Me ylioppilaskunnassa mietittiin, mikä olisi arvokas tapa muistaa sotiemme veteraaneja ja samalla jakaa oululaisen soihtukulkueen henkeä kaikille jäsenillemme ja samalla koko Oululle.”

Pohdinnan tuloksena toteutustavaksi valikoitui sosiaalisessa mediassa järjestetty juhla.

”Kasasimme pienoiskulkueen ylioppilaskunta-aktiiveista airueineen ja lipunkantajineen ja järjestimme videokuvaukset, joihin kuului totta kai havuseppeleen laskeminen sankarimuistomerkille Intiön hautausmaalla”, Sarja kertoo.

Videon kuvaukset järjestettiin ennen Oulun siirtymistä leviämisvaiheeseen, jonka seurauksena myös OYY:n toimisto on suljettu loppuvuoden ajan.

Poikkeusoloista huolimatta Sarja toivoo, että itsenäisyyspäivän etätoteutus tavoittaa oululaiset.

”Toimiston sisällä kyyneliltä ja kylmiltä väreiltä ei säästytty videon katselun jälkeen, joten toivon, että videotervehdys lämmittää myös muiden katselijoiden mieliä, virittää itsenäisyyspäivän tunnelmaan ja tuo omalta osaltaan esiin itsenäisyyspäivän tärkeitä teemoja – onhan soihtukulkueen ja Cassiopeian esityksen seuraaminen kuulunut monen oululaisen itsenäisyyspäivän viettoon.”

Itsenäisyyspäivän etäjuhlaa voit seurata OYY:n sosiaalisesta mediasta sunnuntaina 6.12.

Iida Putkonen

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Tiedeviestinnän maisteri ja glögin ympärivuotinen kuluttaja. Etsii revontulia, riippumattoja ja juuri oikeita sanoja.

Lue lisää: