Snapchat rikkoo sosiaalisen median raja-aitoja

Sosiaalisen median videonjakopalvelu Snapchatin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen kuukauden aikana. Vielä muutama viikko sitten palvelu oli pienen piirin puuhastelua, mutta tämän hetken suosituimmilla suomalaissnäppääjillä on jo kymmeniä tuhansia seuraajia. Snapchat on siitä erikoinen, ettei omia eikä muiden seuraajien määrää näe ollenkaan. Suurimmat suomalaissnäppääjien katselukerrat ovat tv-julkkiksen Niko Saarisen 42 000 ja teinien suosikin Mikael […]

TEKSTI Laura Tauriainen

KUVAT Anni Hyypiö

Sosiaalisen median videonjakopalvelu Snapchatin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen kuukauden aikana. Vielä muutama viikko sitten palvelu oli pienen piirin puuhastelua, mutta tämän hetken suosituimmilla suomalaissnäppääjillä on jo kymmeniä tuhansia seuraajia.

Snapchat on siitä erikoinen, ettei omia eikä muiden seuraajien määrää näe ollenkaan. Suurimmat suomalaissnäppääjien katselukerrat ovat tv-julkkiksen Niko Saarisen 42 000 ja teinien suosikin Mikael Sundbergin 35 000.

Toukokuussa 2015 julkistetun tiedon mukaan palvelussa on maailmanlaajuisesti noin 100 miljoonaa aktiivista käyttäjää päivittäin (lähde), mutta todennäköisesti luku on tällä hetkellä paljon suurempi. MTV:n mukaan vuoden 2014 lopussa suomalaisista 15–55 vuotiastia 4,4% käytti aktiivisesti Snapchatiä.

Snapchatin juuret löytyvät yliopistomaailmasta. Sen ovat luoneet Evan Spiegel, Bobby Murphy ja Reggie Brown vuonna 2011 Stanfordin yliopistossa. Aluksi palvelun ideana olivat saman tien katoavat snäppikuvat ja -videot, mutta 24 tunnin ajan näkyvissä olevat MyStoryt ovat ohittaneet ne suosiossaan.

Tavallista arkea kiiltokuvien sijasta

Niille, jotka eivät ole Snapchatiin syvemmin tutustuneet, se voi tuoda mieleen taannoisen alastonkuvakohun, jossa nainen oli lähettänyt itsestään alastonkuvan snäppinä pomolleen – vahingossa tietenkin. Palvelusta liikkuu muutenkin paljon huhua, että sen kautta lähetellään vain likaisia kuvia, jotka sitten häviävät bittiavaruuteen. Eräs käyttäjä kertoikin, että oli aluksi ladannut sovelluksen pystyäkseen lähettämään tuhmia kuvia miehelleen.

Snapchat on kuitenkin paljon muutakin. Snapchatin avulla monet sosiaalisen median raja-aidat ovat kaatumassa. Instagramissa tutuksi tullut siloteltu, kaunisteltu arki loistaa Snapchatissä poissaolollaan. Snapchatiä käyttävä Janne Miettinen (@Jamppe3) sanookin palvelun viehätyksen olevan se, ettei siinä ole samalla tavalla filtteriä kuin vaikkapa Instagramissa. Ihmisistä on hänen mukaansa hienoa nähdä heidän oikeita puoliaan kiiltokuvien sijasta. Minna Gurney (@MinTheFin) sanookin Snapchatiä tirkistelijän paratiisiksi, missä voi nähdä tavallisten ihmisten elämää ja arkea.

Käyttäjät korostavat myös palvelun merkitystä itsetuntemukselle. Saara Shikeben (@saarafrank) vertaakin snäppäämistä päiväkirjan pitämiseen. Heidi Ahvenus (@daturainen) kertoo oppineensa snäppäämisen kautta itsestään asioita, joita ei ole ennen tajunnut.

Sekä Anne Kantola (@annemarikantola) että nimettömänä pysyvä Jenni paljastavat ihan tuntemattomille ihmisille itsestään asioita, joita ei muissa kanavissa jakaisi. Kipeistäkin asioista pystyy puhumaan. Jenni pohtiikin Snapchatin intimiteetin kuplan valheellisuutta. On nimittäin helppo unohtaa, että Snapchat on kuitenkin julkinen sosiaalinen media, jonka päivityksillä on loppujen lopuksi yleisöä aika paljon.

Ei pelkkää viihdettä

Valokuvaaja Petteri Löppönen (@lumoimage) myöntää, ettei nauti itsensä videoimisesta, mutta kutsuu snäppäämistä epämukavuusalueelle menemistä. Minni Eklund (@minnihei) sanoo voittaneensa Snapchatin avulla esiintymispelkoaan.

”Itseni videointi ei tunnu enää yhtään vaikealta”, Eklund iloitsee. ”Snäppi on hyvää viihdettä, mutta tuo myös henkisiä voimavaroja.”

Eklund myös nauttii snäppäämisen sosiaalisuudesta. Monet käyttäjät kertovat saaneensa Snapchatistä uusia ystäviä ja kontakteja. Linda Ahlroth (@lindusius) käyttää sovellusta keskusteluun ja kommunikointiin. Häntä kiinnostavat ihmiset, jotka ovat omia itsejään ja joiden kanssa saa aikaan vuoropuhelua.

Myös kirjailija, käsikirjoittaja, ohjaaja ja henkinen valmentaja Katri Manninen (@kutrinen) on hurahtanut Snapchatiin.

”Kirjoittajana on ollut kiinnostavaa päästä ihmisten pään sisään ja arjen sisään, nähdä millaisissa kodeissa ihmiset elävät.”

Hän alkoi käyttää Snapchatiä muistaakseen illalla, mitä on tehnyt aamulla, koska kärsii ”äitiysdementiasta”.

”Tämä merkitsee äärimmäisen hyvää työkalua oman päivän muistamiseen. Snapchat parantaa arjen hallintaa, parantaa itseymmärrystä ja parantaa omaa parisuhdetta.”

Pikaohjeet Snapchatin käytön aloittamiseen

Snapchatia on kritisoitu vaikeaselkoisesta käyttöliittymästä. Tässä kuitenkin pikaohje, jolla pääset palvelussa alkuun:

1. Kotinäyttö toimii myös kuvaustilana, josta näet keltaisella sinut lisänneet uudet seuraajat. Oikeassa alanurkassa näkyy uusien MyStoryjen lukumäärä violetilla ja vasemmassa alanurkassa uudet yksityissnäpit punaisella. Kuvaustila toimii (useimmilla puhelimilla) sekä etu- että takakameralla, ja kameraa voi vaihtaa kesken videon. Seuraajia ja seurattavia pääset tarkastelemaan kun pyyhkäiset kuvaustilasta alaspäin.

2. Kuvattuasi voit valita kuvan tai videon päälle filtterin pyyhkäisemällä sormella vasemmalle tai oikealle. Alareunasta snäpin voi tallentaa itselle, lähettää suoraan MyStoryyn tai valikoiduille käyttäjille. Yläreunasta löytyvät emojit, tekstityökalu sekä piirtotyökalu.

3. Kun pyyhkäiset kuvatilasta vasemmalle, pääset tarkastelemaan seurattaviesi MyStoreja. Recent Updates –otsikon alta löytyvät kaikkien seurattaviesi snäpit, joita et ole vielä katsonut. All Stories –otsikon alta löytyvät kaikkien seurattaviesi MyStoryt viimeisen 24 tunnin ajalta. Sitä vanhemmat snäpit katoavat.

4. Tässä valikossa on myös Discover-osio, jossa pääsee katselemaan erilaisten (pääasiassa media-alan) yritysten Snapchat-sisältöjä.

5. Kun pyyhkäiset oikealle, pääset katsomaan yksityissnäppejä. Ne voivat olla tekstiä, kuvia tai videota. Katsottuasi yksityissnäpin, se katoaa. Snapchat on juuri julkistanut maksullisen version, joka toimii vain Yhdysvalloissa ja sallii snäppien uudelleenkatsomisen. Oletettavasti maksullinen versio tulee jossain vaiheessa myös Suomeen.

Laura Tauriainen

34-vuotias tiedeviestinnän maisteri ja copywriter. Löydät hänet Instagramista nimellä @lauratau. Lisäksi hän harrastaa laulamista, koiran rapsuttelua ja lukemista.

Lue lisää: