Siirin SYL-kuulumiset osa 3

OYY:n Siiri Nousiainen on ollut vuoden 2016 Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) hallituksen varapuheenjohtajana. Olemme kysyneet Nousiaiselta kuulumisia opiskelijapolitiikan ytimestä vuoden mittaan. Kolmannessa osassa pureudumme muun muassa SYL:n uuteen linjapaperiin.

Ihmiset  | 

Teksti Minna Koivunen

SYL:n linjapaperi hyväksyttiin liittokokouksessa 19. marraskuuta. Millainen linjapaperista lopulta tuli?

Linjapaperista tuli edistyksellisempi kuin osasimme odottaakaan. Kirjaukset esimerkiksi feminismistä ja vaatimus yliopistojen sijoitustoiminnan eettisyydestä olivat sellaisia asioita, joita emme osanneet hallituksen kanssa edes esittää liittokokoukselle. On hyvä, että ylioppilaskunnat ovat aktiivisesti osallistuneet linjapaperin työstämiseen koko vuoden ajan, sillä sen ansiosta liittokokouskäsittely eteni sujuvasti. Uusi linjapaperi toimii varmasti tuleville SYLliläisille sekä toimintaa ohjaavana että sitä mahdollistavana työkaluna, jossa ylioppilaskuntien tahto toteutuu.

Mitkä ovat tärkeimpiä arvoja, joita linjapaperiin kirjattiin?

Mielestäni etenkin kansainvälisyys ja yhdenvertaisuus näkyvät paperissa hienosti. Ihmisten yhdenvertaisiin mahdollisuuksiin kehittää itseään ja osallistua yhteiskuntaan halutaan parantaa esimerkiksi kaikille maksuttomalla varhaiskasvatuksella, maahanmuuttajien kouluttautumismahdollisuuksia kehittämällä ja palkkatasa-arvoa edistämällä. Myös SYL:n kiinnostus EU:ssa tehtävään politiikkaan on paperissa hienosti esillä. EU-lainsäädäntö vaikuttaa vahvasti kotimaamme politiikkaan, joten meidän nuorten ja opiskelijoiden on hyvä olla perillä siitä, mitä EU:ssa tapahtuu.

Yllättikö reaktiot siitä, kun SYL ilmoitti olevansa feministinen järjestö?

Se ei yllättänyt, että niin monet ovat ilmaisseet olevansa liittokokouksen kanssa samaa mieltä ja pitäneet päätöstä rohkeana. Yllätyksenä tuli se, kuinka yksi sana, joka ei oikeastaan muuta toimintaamme aiemmasta mihinkään, herättää niin paljon vihaa ja vastareaktioita.

SYL-vuotesi on nyt lopuillaan. Millainen vuosi kaiken kaikkiaan oli ja mitä se opetti eniten?

Vuosi on ollut todella opettavainen ja haastava, mutta ennen kaikkea antoisa. Muutto Helsinkiin oli jo itsessään valtava elämänmuutos, ja SYL:ssa olen päässyt oppimaan ja näkemään niin paljon kaikkea uutta, että aivan uusi maailma on auennut minulle. Politiikan maailmaan tutustuminen on ollut todella mielenkiintoista, ja SYL:n viestinnän kehittäminen on antanut minulle paljon asiantuntemusta modernin viestinnän maailmaan.

OYY:stä valittiin liittokokouksessa SYL:n hallitukseen vuodelle 2017 Veera Alahuhta. Mitä neuvoja haluaisit antaa uudelle sylliläiselle?

Veeralle annan neuvoksi seuraavaa: Ole peloton, reipas ja häikäisevä oma itsesi! SYL:ssa pärjäävät kaikki, jotka laittavat itsensä likoon ja ovat valmiita oppimaan uutta. Tulevasta vuodesta saat huikeat eväät tulevaisuuden haasteisiin, joten yritä ottaa siitä kaikki irti!

Julkaistu 29.11.2016

Minna Koivunen

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja, joka pyrkii ymmärtämään maailmaa pala palalta, oppii joka päivä jotain uutta ja rakastaa uimista. Twitter: @koominna

Lue seuraavaksi

OYY’s new community specialist Viljami Viinikka wants to unify the university community

Tuuli Heikura

Ihmiset

23.1.2023

OYY:n uusi yhteisöasiantuntija Viljami Viinikka haluaa yhtenäisen yliopistoyhteisön

Tuuli Heikura

Ajankohtaista

20.1.2023

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821