Oulu Pride näkyy myös yliopistolla liputuksin. Tämä kuva on Linnanmaan kampuksen R-oven edestä.

Sateenkaaria kampuksella: yliopistolla sateenkaariliputus Oulu Priden aikaan tiettävästi ensimmäistä kertaa, liput lahjoitti OYY

Tällä viikolla Oulussa on vietetty Oulu Pride -viikkoa. Viikko on näkynyt esimerkiksi kaupungintalon edustan lipputangoissa liehuvina sateenkaarilippuina ja tapahtumina ympäri kaupunkia. Pride-liput ovat liehuneet myös Oulun yliopiston kampuksilla. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Oulun yliopisto liputtaa Priden aikaan sateenkaarilipuilla. Oulussa Pride on ennen tätä vuotta järjestetty kolme kertaa: vuosina 2010, 2012 ja 2018. Liput yliopistolle […]

TEKSTI Anni Hyypiö

KUVAT Anni Hyypiö

Tällä viikolla Oulussa on vietetty Oulu Pride -viikkoa. Viikko on näkynyt esimerkiksi kaupungintalon edustan lipputangoissa liehuvina sateenkaarilippuina ja tapahtumina ympäri kaupunkia.

Pride-liput ovat liehuneet myös Oulun yliopiston kampuksilla. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Oulun yliopisto liputtaa Priden aikaan sateenkaarilipuilla. Oulussa Pride on ennen tätä vuotta järjestetty kolme kertaa: vuosina 2010, 2012 ja 2018.

Liput yliopistolle lahjoitti Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY).

”Aiempina vuosina olemme kyllä liputtaneet Priden aikaan omilla erivärisillä yliopiston lipuilla. Aiemmin meillä ei ole omia sateenkaarilippuja ollut, mutta nyt ylioppilaskunta ystävällisesti lahjoitti ne meille”, sanoo Marja Jokinen, yliopiston viestintäjohtaja.

Viikon kestävällä tapahtumalla on useita yhteistyökumppaneita. Tukijoiden joukossa ovat muun muassa Oulun kaupunki, liikuntakeskus Hukka, Uniresta ja Oulun juhlaviikot.

Yksi Oulu Priden virallisista päätukijoista on Oulun ammattikorkeakoulu. Miksei tukijoiden listassa ole Oulun yliopistoa?

”Meitä ei ole pyydetty mukaan yhteistyökumppaniksi. Ei ole tullut erillistä pyyntöä, johon olisi tullut reagoida”, Marja Jokinen sanoo.

”Asia on meille tärkeä, haluamme tukea yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä.”

Oulun yliopisto julkaisi tällä viikolla intranet Notiossa myös kannanoton, jossa muistutettiin yliopistossa olevan myös sukupuolen moninaisuutta. Kannanotossa todettiin yliopiston sukupuolentutkimuksen koordinoivan valtakunnallista SetSTOP-hanketta, jossa kehitetään sukupuolen ja muut erot huomioivan tasa-arvosuunnittelun ja -työn sisältöjä Suomen opettajan- ja opinto-ohjaajan koulutuksiin.

Kannanoton mukaan ”yliopiston keinot puuttua laajempaan sukupuolista moninaisuutta koskevaan sosiaaliseen keskusteluun toteutuvat parhaiten tutkimuksen, sen pohjalta annettavan opetuksen sekä ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin hankkeisiin osallistumisen kautta.”

”Tarkoituksena on keskustella ja ylittää vuorovaikutusta rajoittavia turhia ennakkoluuloja. Yliopistolla on rooli esimerkillisenä opiskelu- ja työpaikkana, josta hyvät ja moninaisuutta arvostavat toimintamallit välittyvät opiskelijoiden ja henkilökunnan myötä kotimaiseen ja kansainväliseen yhteistyöhön. Kehotamme yliopistoyhteisön jäseniä asialliseen ja kunnioittavaan käytökseen sekä avoimeen sukupuolen moninaisuuden kohtaamiseen olipa kysymys opiskelijoista tai henkilökunnan jäsenistä”, tekstissä todetaan.

Myös OYY ottaa osaa juhlintaan. Sateenkaarilippujen lahjoittamisen lisäksi ylioppilaskunta kannustaa opiskelijoita osallistumaan Pride-viikon tapahtumiin.

”Olemme kutsuneet kaikki ainejärjestöt ja killat osallistumaan opiskelijoina lauantain Pride-kulkueeseen. OYY:n edustajat tunnistaa kulkueesta ylioppilaskunnan lipusta”, sanoo hallituksen puheenjohtaja Miriam Putula.

Pride-viikko on ihmisoikeustapahtuma, jonka tarkoituksena on muistuttaa yhtäläisten oikeuksien kuuluvan kaikille seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta riippumatta. Tapahtumaviikon järjestää Oulu Pride ry.

Oulu Pride -tapahtumaviikko on käynnissä nyt. Viikko huipentuu lauantaina 10.8. järjestettävään kulkueeseen ja puistojuhlaan. 

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: