SYL ja SAMOK tuomitsevat ehdotuksen lukukausimaksuista

Teksti Anni Hyypiö

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA ehdottaa perjantaina 31.3. julkaistussa muistiossa lukukausimaksuja myös suomalaisille korkeakouluopiskelijoille.

Lukukausimaksut ovat yksi ETLA:n listaamasta kolmesta keinosta, joilla tutkimuksen ja koulutuksen rahoitusta voitaisiin kasvattaa. Muiksi keinoiksi ETLA esittää yliopistojen pääomitusta ja elinkeinotuista leikkaamista.

Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ja Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL tuomitsevat ehdotuksen ja kehottavat myös kaikkia eduskuntapuolueita toimimaan samoin.

Liittojen yhteisen kannanoton mukaan ETLA:n käsitykset maksujen vaikutuksista opintoaikoihin ja koulutuksen laatuun ovat harhaisia. Kannanotossa todetaan maksullisen koulutuksen todennäköisesti lisäävän korkeakoulutuksen keskeyttämistä.

”Lukukausimaksujen käyttöönotto ei nostaisi koulutustasoa eikä ainakaan lisäisi koulutuksellista tasa-arvoa. Alemmista sosioekonomisista taustoista tulevat opiskelijat karttavat opintolainaa ja tekevät sen sijaan töitä enemmän kuin parempiosaiset, kuten ETLA itsekin toteaa”, kannanotossa sanotaan.

“Opiskelijoilta on leikattu opintotukea ja korkeakouluilta resursseja. Tarvitsemme aitoja panostuksia koulutukseen ja osaamiseen, emme opiskelusta rankaisemista. Toivomme jatkossa myös ETLA:lta raikkaampaa visiointia korkeakoulutuksen kehittämiseen”, sanovat SYL:n puheenjohtaja Riina Lumme ja SAMOKin puheenjohtaja Anni Koivisto.

Ehdotus suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden lukukausimaksuista sai jäisen vastaanoton SYL:n ja SAMOKin lisäksi muun muassa Suomen Lukiolaisten Liitolta, Professoriliitolta ja Tieteentekijöiden liitolta.

Keskusteluun osallistui myös opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (Kok.), joka tviitissään totesi: ”Etlan esitys lukukausimaksuista hallitusohjelman vastainen. Kokoomus ei kannata.”

Julkaistu 31.3.2017

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden päätoimittaja ja tiedeviestinnän opiskelija. Twitter: @AnniHyypio

Lue seuraavaksi

Vilkas vaalivuosi jatkuu – Nyt alkoi OYY:n edustajistovaalien ehdokasasettelu, itse vaalit käydään marraskuun alussa

Anni Hyypiö

Uutiset

16.9.2019

Yliopistolla varaudutaan tuleviin ruuhkiin: Juvenes kokeilee itsepalvelukassoja, Uniresta kehittää Medisiinan linjastoa

Helmi Juntunen

Uutiset

13.9.2019

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821