SYL ja SAMOK tuomitsevat ehdotuksen lukukausimaksuista

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA ehdottaa perjantaina 31.3. julkaistussa muistiossa lukukausimaksuja myös suomalaisille korkeakouluopiskelijoille. Lukukausimaksut ovat yksi ETLA:n listaamasta kolmesta keinosta, joilla tutkimuksen ja koulutuksen rahoitusta voitaisiin kasvattaa. Muiksi keinoiksi ETLA esittää yliopistojen pääomitusta ja elinkeinotuista leikkaamista. Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ja Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL tuomitsevat ehdotuksen ja kehottavat myös kaikkia eduskuntapuolueita toimimaan samoin. Liittojen yhteisen kannanoton mukaan […]

TEKSTI Anni Hyypiö

KUVAT Anni Arffman

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA ehdottaa perjantaina 31.3. julkaistussa muistiossa lukukausimaksuja myös suomalaisille korkeakouluopiskelijoille.

Lukukausimaksut ovat yksi ETLA:n listaamasta kolmesta keinosta, joilla tutkimuksen ja koulutuksen rahoitusta voitaisiin kasvattaa. Muiksi keinoiksi ETLA esittää yliopistojen pääomitusta ja elinkeinotuista leikkaamista.

Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ja Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL tuomitsevat ehdotuksen ja kehottavat myös kaikkia eduskuntapuolueita toimimaan samoin.

Liittojen yhteisen kannanoton mukaan ETLA:n käsitykset maksujen vaikutuksista opintoaikoihin ja koulutuksen laatuun ovat harhaisia. Kannanotossa todetaan maksullisen koulutuksen todennäköisesti lisäävän korkeakoulutuksen keskeyttämistä.

”Lukukausimaksujen käyttöönotto ei nostaisi koulutustasoa eikä ainakaan lisäisi koulutuksellista tasa-arvoa. Alemmista sosioekonomisista taustoista tulevat opiskelijat karttavat opintolainaa ja tekevät sen sijaan töitä enemmän kuin parempiosaiset, kuten ETLA itsekin toteaa”, kannanotossa sanotaan.

“Opiskelijoilta on leikattu opintotukea ja korkeakouluilta resursseja. Tarvitsemme aitoja panostuksia koulutukseen ja osaamiseen, emme opiskelusta rankaisemista. Toivomme jatkossa myös ETLA:lta raikkaampaa visiointia korkeakoulutuksen kehittämiseen”, sanovat SYL:n puheenjohtaja Riina Lumme ja SAMOKin puheenjohtaja Anni Koivisto.

Ehdotus suomalaisten korkeakouluopiskelijoiden lukukausimaksuista sai jäisen vastaanoton SYL:n ja SAMOKin lisäksi muun muassa Suomen Lukiolaisten Liitolta, Professoriliitolta ja Tieteentekijöiden liitolta.

Keskusteluun osallistui myös opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (Kok.), joka tviitissään totesi: ”Etlan esitys lukukausimaksuista hallitusohjelman vastainen. Kokoomus ei kannata.”

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: