Sairaanhoitajasta sopoksi – OYY:n uusi sosiaalipoliittinen asiantuntija Essi Leinonen

Pihlajapihalla syystuuli puhaltaa, kun Essi Leinonen astelee valokuvausta varten linssin eteen. Essi nauraa, kun möngin syvemmälle pusikkoon valokuvan ottoa varten. Nauru on sydämellistä ja tarttuvaa. Leinonen aloitti Oulun yliopiston ylioppilaskunnan uutena sosiaalipoliittisena asiantuntijana syyskuun lopussa. Alku on ollut tyrnäväläisen mukaan innostava, vaikka uudessa työssä on ollut paljon uutta opeteltavaa.  Työnantaja muuttui vain kirjaimen verran, kun […]

TEKSTI Olli Laitinen

KUVAT Olli Laitinen

Pihlajapihalla syystuuli puhaltaa, kun Essi Leinonen astelee valokuvausta varten linssin eteen. Essi nauraa, kun möngin syvemmälle pusikkoon valokuvan ottoa varten. Nauru on sydämellistä ja tarttuvaa.

Leinonen aloitti Oulun yliopiston ylioppilaskunnan uutena sosiaalipoliittisena asiantuntijana syyskuun lopussa. Alku on ollut tyrnäväläisen mukaan innostava, vaikka uudessa työssä on ollut paljon uutta opeteltavaa. 

Työnantaja muuttui vain kirjaimen verran, kun Leinonen siirtyi töihin OYS:sta OYY:hyn. Koulutukseltaan Leinonen on sairaanhoitaja. Alan töitä hän on ehtinyt tehdä useamman vuoden ajan. “Kolme vuotta sairaalaorganisaatioissa ja yksi työterveydessä”, Leinonen taustoittaa.

Sairaanhoitajan työ oli palkitsevaa, mutta Leinosesta tuntui ettei hoitotyölle ollut enää lisää annettavaa.

Oulun yliopiston ylioppilaskunta houkutteli työpaikkana, sillä järjestöasiat ovat Leinosen sydäntä lähellä.

Uudessa työssä yhdistyvät monet asiat, joita hän pitää tärkeänä. “Käsillä tekemistä ja ihmisten kohtaamista”, Leinonen tarkentaa.

Sosiaalipoliittisen asiantuntijan työ keskittyy erityisesti opintososiaalisten asioiden hoitoon. Toimeentulon, terveyden ja hyvinvoinnin kysymykset ovat työn ytimessä, mutta myös muissa mieltä askarruttavissa asioissa sopo-asiantuntijaan voi olla yhteydessä. “Jos ei tiedä mistä löytyisi apua omaan oloon tai tilanteeseen niin ota yhteyttä ja katsotaan yhdessä, mitä voimme asialle tehdä”, Leinonen sanoo.

Ammatillisesta kokemuksesta Leinonen uskoo olevan paljon hyötyä. Esimerkiksi YTHS:n hoitopolkujen ymmärtäminen on avuksi sosiaalipolitiikkaa tehdessä. Työkokemus on tuonut myös näkökulmaa oman työn tekemiseen. Leinonen kuvaa itseään työntekijäksi, joka vaatii työltään rakennetta ja johtajuutta. “Tarvitsen raamit, mutta täytän itse taulun”, hän kuvaa. 

Haastatellessa Leinosta huomaa, että hän suhtautuu sosiaalipolitiikkaan sen vaatimalla vakavuudella. Kun hän puhuu opiskelijoiden syrjäytymisestä, ääni menee vakavaksi ja rauhalliseksi. “Se on iso ongelma, jonka ehkäisemiseksi täytyy tehdä töitä niin ruohonjuuritasolla kuin valtakunnallisestikin”, Leinonen linjaa.

Kuka?

Essi Leinonen

27-vuotias

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan sosiaalipoliittinen asiantuntija

Sairaanhoitaja (AMK), Terveydenhoitaja (AMK), Terveystieteiden ylioppilas

Kotoisin Tyrnävältä

Olli Laitinen

Oulun ylioppilaslehden toimitusharjoittelija. Viestinnän kandidaatti ja tiedeviestinnän maisteriopiskelija. Haaveilee laadukkaasta yleiskoneesta.

Lue lisää: