Rahaa säästyy, museoiden kiertäminen tehostuu, mättöruoat jäävät ostamatta – Nämä asiat huomasin puolen vuoden tipattomalla

"Olen huomannut, että alkoholittomuuden hyödyt kasautuvat: koska ei juo, on terveempi, ja koska on aikaa, on aikaa harrastaa liikuntaa, mikä parantaa terveyttä entisestään", kirjoittaa Janne Hakkarainen.

Lauantaina minulla tulee täyteen puoli vuotta ilman alkoholia. Alkoholittomuuteni ei ole ollut suunniteltua, vaan aluksi se johtui olosuhteista: kärsin sarjoittaisesta päänsärystä, joka oireilee keväisin, ja päänsärkyjakson aikana ajatus päänsäryn tietoisesta lisäämisestä alkoholilla tuntuu täysin poissuljetulta.

Olin jo ajatellut, että kevään särkyjakson jälkeen voisin taas alkaa käyttää alkoholia, mutta minun ei ole enää yksinkertaisesti tehnyt mieli humaltua. En tiedä, milloin juon alkoholia seuraavan kerran. Ehkä jo pian, ehkä vasta kaukaisessa tulevaisuudessa.

Vaikka alkoholittomuuden alku oli olosuhteiden sanelemaa, jatko on ollut täysin vapaaehtoista. Se johtuu puolen vuoden aikana tekemistäni havainnoista.

 

Ensimmäinen havaintoni on, että alkoholi on kallista. Hauska ravintola-ilta maksaa helposti 50–100 euroa. Alkoholittomat oluet ja muut juomat ovat edullisempia.

Toinen havaintoni on, että olen aiempaa tehokkaampi. Kuluneen puolen vuoden aikana en ole käyttänyt vapaapäiviäni siihen, että makaan koko päivän sängyssä, toipumassa edellisestä illasta. Kesälomallani Berliinissä kiersin kaupunkia noin kolmen museon päivävauhdilla, koska hetkeäkään ei kulunut pahoinvointiin hotellihuoneessa.

Kolmas havaintoni on, että terveyteni on parantunut. Jo pieni määrä alkoholia heikentää palautumista, ja oma elämäni on tällä hetkellä niin kiireistä, että tarvitsen viikonloppuisin tehokasta lepoa. Opiskeluaikoina kävin juhlimassa melkein joka viikonloppu, mutta enää en yksinkertaisesti jaksaisi. En ymmärrä, miten jaksoin silloin.

Mielen hyvinvointia parantaa, että ei humaltuneena tee tai sano asioita, joita tarvitsee myöhemmin hävetä tai katua. Myös riski joutua onnettomuuksiin pienenee. Lisäksi humalassa – ja aivan erityisesti humalaa seuraavana päivänä – tulee tehtyä helposti huonoja ruokavalintoja. Nykyään se on vielä erittäin helppoa, koska Wolt tarjoaa laajan valikoiman erilaisia kaloripommeja sängynpohjalle asti kuljetettuna.

Koska minulla on ollut enemmän vapaa-aikaa, olen alkanut käyttää sitä liikuntaan. Käyn pari kertaa viikossa kuntosalilla, ja hiljattain aloitin myös lenkkeilyn. Olen huomannut, että alkoholittomuuden hyödyt kasautuvat: koska ei juo, on terveempi, ja koska on aikaa, on aikaa harrastaa liikuntaa, mikä parantaa terveyttä entisestään. Olen päässyt positiiviseen kierteeseen.

 

Neljäs – kenties keskeisin havaintoni – on ollut, että en tarvitse alkoholia: voin pitää hauskaa ystävieni kanssa selvinpäin. Myös ravintoloissa, silloinkin kun ystäväni nauttivat alkoholia.

Olen nimittäin huomannut, että alkoholiton olut toimii kohdallani ikään kuin plasebo: välillä oloni on muuttunut niin hilpeäksi, että olen varalta tarkistanut pullon etiketistä, että olenhan varmasti ostanut alkoholitonta olutta.

Olen kuullut alkoholittomuudestani vain yhden negatiivisen kommentin. Arvelen sen johtuvan siitä, että suomalainen alkoholikulttuuri muuttuu – nuorten ansiosta – koko ajan terveellisempään suuntaan.

Positiivisesta kehityksestä huolimatta korjattavaa on vielä jäljellä. Esimerkiksi vuonna 2016 toteutetun korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan 17 prosenttia opiskelijoista koki, että joutuu sosiaalisen paineen vuoksi ainakin silloin tällöin käyttämään alkoholia enemmän kuin oikeastaan haluaisi.

Seuraavan kerran tutkimus toteutetaan vuonna 2020. Haluan kannustaa kaikkia toimimaan erilaisissa illanvietoissa ja riennoissa siten, että yllämainittu prosenttiosuus pienenee entisestään.

Janne Hakkarainen

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan entinen viestintäasiantuntija, jonka mielestä kaikkien tasa-arvoinen kohtelu on kaikkien etu. Twitter: @jannehak

Lue lisää: