Taito- ja taidepainotteisessa luokanopettajakoulutuksessa opiskeleva Alisa Pyykkönen tykkää Pegasus-kirjaston uusista lukupaikoista.

Päivitetty Pegasus

Linnanmaan kampuksen ainoaan kirjastoon Pegasukseen on kesän remontin myötä saatu lisää ryhmätyöskentelytiloja ja lukupaikkoja.

Elokuun lopussa valmistuva Pegasuksen remontti luo kirjastoon 100 yksittäistä lukupaikkaa ja 30 ryhmätyötilaa lisää. Kirjaston toisen ja kolmannen kerroksen tiloista suurin osa on muutettu opiskelutiloiksi ja kolmannesta kerroksesta löytyy nyt noin 100 hiljaista lukupaikkaa. Kaikkiaan opiskelupaikkoja uudistuneessa Pegasuksessa on reilu 600.

Tilaa on saatu kirjakokoelmia supistamalla, lehtikokoelmia sähköiseen muotoon siirtämällä ja ottamalla uudiskäyttöön vähentyneen henkilökunnan työhuoneita.

Kokoelmien supistaminen ja poistuvien kirjojen kriteereistä päättäminen on tehty yhteistyössä tiedekuntien ja kirjaston välillä. Pegasuksesta ja Telluksesta fyysisesti poistuneet kirjat eivät ole hävinneet kuitenkaan käytöstä, vaan ne on siirretty Kuopion varastokirjastoon, josta niitä voi edelleen lainata maksutta, kertoo ylikirjastonhoitajana 31. elokuuta saakka toimiva Päivi Kytömäki.

Poistuvat kirjat olivat vanhaa aineistoa eli teoksia, joita ei ole kymmeneen vuoteen lainattu. Kirjakokoelmat ovat pysyneet muuten 1. ja 2. kerroksessa, mutta kaunokirjallisuus on siirtynyt kolmanteen kerrokseen.

Muita uudistuksia Pegasuksessa ovat muun muassa tilojen selkeyttäminen, valaistuksen parantaminen ja uusi palautusautomaatti, josta asiakkaat saavat kuitin palautetuista kirjoista kuten Oulun kaupungin pääkirjastolla. Palautusautomaatti lisäksi lajittelee kirjat, mikä helpottaa kirjaston henkilökunnan työtä.

Tellus seuraavaksi remontissa

Vaikka kirjasto Telluksesta lakkautettiin, sinne jää ryhmätyötiloja ja lukupaikkoja, mutta tila täytyy ensin remontoida. Syyskuussa alkavan remontin on määrä valmistua loppuvuoteen mennessä. Kiinteistöinsinööri Timo Haverinen kertoo, että Tellukseen tulee 80 työpistettä, ryhmätyötiloihin 180 paikkaa  ja hiljaiselle työskentelualueelle 20 paikkaa. Lisäksi 40 paikan mikroluokka on opiskelijoiden käytössä opetuksen ulkopuolisina aikoina.

Ennen vuoden vaihdettakin opiskelijoiden täytyy päästä opiskelemaan itsenäisesti.

Haverinen sanoo, että heillä on työn alla löytää mahdollisimman pian korvaavia työskentelytiloja Telluksen läheisyydestä remontin ajaksi. Entisen Lunan tilat Tellusta vastapäätä on yksi vaihtoehto tilapäisille työtiloille, mutta siitä ei ole vielä varmuutta.

”Aikaisempaan verrattuna Pegasuksen ja Telluksen remonttien jälkeen ryhmätyötiloja ja lukupaikkoja on enemmän”, vakuuttaa Päivi Kytömäki.

Minna Koivunen

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja, joka pyrkii ymmärtämään maailmaa pala palalta, oppii joka päivä jotain uutta ja rakastaa uimista. Twitter: @koominna

Lue lisää: