Tutkijoiden ja opiskelijoiden pääsy Taylor & Francisin kokoelmiin loppuu helmikuun ensimmäisenä päivänä

Helmikuun ensimmäisenä päivänä ei opiskelijoiden ja tutkijoiden pääsy Taylor & Francisin sähköisiin lehtikokoelmiin enää onnistu. Syynä on se, että FinELib-konsortio ja tiedekustantamo Taylor & Francis eivät päässeet tulokseen uuden sopimuksen neuvotteluissa. Neuvotteluiden kariutumisesta tiedotettiin 28.1. Vanha sopimus umpeutui jo 31.12., mutta pääsyä aineistoon jatkettiin tammikuun loppuun asti. Lukuoikeuden poistuminen koskee uusimpia julkaisuja, eli tänä vuonna julkaistuja artikkeleita, […]

Helmikuun ensimmäisenä päivänä ei opiskelijoiden ja tutkijoiden pääsy Taylor & Francisin sähköisiin lehtikokoelmiin enää onnistu.

Syynä on se, että FinELib-konsortio ja tiedekustantamo Taylor & Francis eivät päässeet tulokseen uuden sopimuksen neuvotteluissa. Neuvotteluiden kariutumisesta tiedotettiin 28.1. Vanha sopimus umpeutui jo 31.12., mutta pääsyä aineistoon jatkettiin tammikuun loppuun asti.

Lukuoikeuden poistuminen koskee uusimpia julkaisuja, eli tänä vuonna julkaistuja artikkeleita, ja osaa vanhemmistakin.

FinELib on suomalaisten yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja yleisten kirjastojen muodostama konsortio, jonka tehtävä on turvata ja parantaa elektronisten aineistojen saatavuutta.

Maanantaina umpikujaan päättyneissä neuvotteluissa sen tavoitteena oli saada tutkijoille oikeus lukea Taylor & Francisin julkaisemia lehtiä ja mahdollisuus julkaista artikkelinsa kaikille avoimena. Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI ilmaisi syksyllä tukensa FinELibin neuvottelutavoitteelle.

Kustantajan ja konsortion käsitykset kohtuullisista kustannuksista poikkeavat kuitenkin toisistaan jyrkästi, tiedotteessa todetaan.

”Tilanne on valitettava. Olemme valmiita jatkamaan neuvotteluja, jos kustantaja kohtuullistaa vaatimuksiaan”, sanoo FinELib-konsortion palveluista vastaava Arja Tuuliniemi tiedotteessa.

”Suomen yliopistot ja tutkimuslaitokset ovat vahvasti sitoutuneet avoimen julkaisemisen edistämiseen, mutta muutos avoimuuteen ei saa tarkoittaa, että tieteellinen julkaiseminen tulee entistä kalliimmaksi.”

FinELibin mukaan vuonna 2017 suomalaiset yliopistot ja tutkimuslaitokset maksoivat Taylor & Francisin kokotekstiaineistoista noin 1,5 miljoonaa euroa.

Tiedejulkaisujen hinnoittelu onkin herättänyt vastarintaa tiedeyhteisössä. Helsingin Sanomien mukaan jotkut tutkijat taistelevat käsistä karkaavaa hinnoittelua vastaan piraattipalveluilla ja boikoteilla.

Neuvottelut ovat edelleen käynnissä toisen suuren kansainvälisen tiedekustantamon, Wileyn, kanssa. Yhteensä Wiley ja Taylor & Francis julkaisevat yli 3000 lehteä. Neuvottelutilanteesta voi lukea lisää FinELibin sivuilta.

 

Mitä tehdä, jos pääsy gradulähteeseen katkesi kuun lopussa?

>> Kysy apua! FinELibiin kuuluvien jäsenorganisaatioiden kirjastot ja tietopalvelut auttavat löytämään vaihtoehtoisia väyliä artikkeleihin. Oulun yliopiston kirjaston tietopalveluista löytyy lisätietoa kirjaston verkkosivuilta.

>> Myös FinELibin Alternative Access-sivulla neuvotaan erilaisia tapoja löytää artikkeleita.

>> Voisiko artikkelistasi olla versio vapaasti luettavissa julkaisuarkistossa? Artikkelia voi etsiä avoimen julkaisun palveluista open access -hakukoneilla (esimerkiksi Google Scholar, BASE, CORE) tai selaimeen asennettavilla lisäosilla (esimerkiksi Lazy Scholar, Kopernio, Unpaywall).

>> Mikäli artikkeli löytyy jostain toisesta kirjastosta, sitä voi pyytää lähetettäväksi kaukopalvelun kautta. Kaukopalveluhinnaston voi tarkistaa Oulun yliopiston kirjaston sivuilta.

>> Monien lehtien artikkeleita voi ostaa myös lehtien omien verkkopalveluiden kautta.

>> Apua voi pyytää myös kollegalta. FinELibin mukaan toinen tutkija voi luovuttaa artikkelin, jos tämän organisaation lisenssisopimus sen sallii. Yksittäisiä artikkeleita jaetaan tieteentekijöiden kesken myös tutkijoiden yhteisöpalvelu ResearchGatessa tai Academia.edu –palvelussa.

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue lisää: