OYY:n uusi koulutuspoliittinen asiantuntija Jere Tapio on kokenut järjestömyyrä

OYY:n koulutuspoliittinen asiantuntija Jere Tapio hymyilee leveästi saapuessaan kahvikupin kanssa haastatteluun. Uusi työ on lähtenyt hyvin käyntiin, vaikka paljon uutta opittavaa on. “Olo on kevyt, vaikka pitkiäkin päiviä on tehty”.  Tapio aloitti tehtävässään 15.8. virkavapaalla olevan Aino Rossin sijaisena. Virka kestää maaliskuun 2023 puoliväliin asti. Järjestömaailma ja opiskelijavaikuttaminen ovat 25-vuotiaalle jääliläiselle tuttuja teemoja. Ennen nykyistä […]

TEKSTI Olli Laitinen

KUVAT Olli Laitinen

OYY:n koulutuspoliittinen asiantuntija Jere Tapio hymyilee leveästi saapuessaan kahvikupin kanssa haastatteluun. Uusi työ on lähtenyt hyvin käyntiin, vaikka paljon uutta opittavaa on. “Olo on kevyt, vaikka pitkiäkin päiviä on tehty”. 

Tapio aloitti tehtävässään 15.8. virkavapaalla olevan Aino Rossin sijaisena. Virka kestää maaliskuun 2023 puoliväliin asti. Järjestömaailma ja opiskelijavaikuttaminen ovat 25-vuotiaalle jääliläiselle tuttuja teemoja. Ennen nykyistä tehtäväänsä Tapio on toiminut jo vuosikymmenen ajan vastuutehtävissä, muun muassa ainejärjestö Remburssin puheenjohtajana sekä Lapin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen varapuheenjohtajana. Mikä sai hänet hakemaan koulutuspoliittisen asiantuntijan paikkaa?

“Edunvalvonnalliset teemat ovat olleet huomioni kohteena jo pitkään. Viime kesänä palaset napsahtivat kohdilleen.”

“Edunvalvonnalliset teemat ovat olleet huomioni kohteena jo pitkään. Viime kesänä palaset napsahtivat kohdilleen”, Tapio kertoo. “Minulla oli tarkoitus palata Ouluun, ja OYY sattui hakemaan koulutuspoliittista asiantuntijaa. Kaipasin myös muutosta työelämääni, sillä olin toiminut useamman vuoden ajan vakuutusyhtiöllä korvausneuvojana,” hän jatkaa.

Opiskelijavaikuttaminen on jo pitkään tuntunut Tapiosta omalta jutulta. “Into asiantuntijatyöhön on herännyt, kun olen työskennellyt viime vuosina muiden asiantuntijoiden kanssa. Jos polku täältä aukeaa, niin tuskin minua saa enää muualle houkuteltua”. 

Kun Tapiolta kysytään siitä, millainen kopo hän haluaa olla, vastaus on napakka. “Helposti lähestyttävä!” Koulutuspolitiikka koetaan hänen mukaansa usein kylmäksi tai vaikeasti lähestyttäväksi sektoriksi — vaikkapa arvosanasta valittaminen voi tuntua opiskelijasta isolta taistelulta. “Toivottavasti pystyn olemaan sellainen kopo, jolle viestin laittamiseen on mahdollisimman matala kynnys.” 

Koulutuspoliittista asiantuntijaa kannattaa lähestyä opintoja koskevissa asioissa. “Konkreettisia esimerkkejä ovat opintosuorituksiin, opintojen sisältöön ja arviointiperusteisiin liittyvät asiat”, Tapio sanoo. 

Koulutuspoliittisen asiantuntijan työtehtävät ovat melko moninaisia, eikä kahta samanlaista päivää ole. Joitain rutiineja työpäiviin kuitenkin kuuluu. “Aamuisin käyn kopon checklistin läpi: katson opetus- ja kulttuuriministeriön, rehtorineuvoston, opetushallituksen ja yliopiston intran tuoreimmat tiedot”, Tapio kertoo.

“Usein puolet päivästä kuluu työryhmissä ja kokouksissa, toinen puoli päivästä ihmisten kontaktoinnissa ja työn suunnittelussa. Tällä hetkellä minua työllistää hallopedien rekrytoinnit.”

Toimistoaikojen ulkopuolella tuore OYY:läinen viettää aikaansa biljardin, pleikkarin ja ruuanlaiton parissa. Viikonloput kuluvat vaihtelevasti. “Joko olen möyryämässä järjestömaailmassa, liputtamassa tärkeiden teemojen puolesta tai sitten olen viihtymässä”, Tapio naurahtaa. 

Kun kuljemme uusien opiskelijoiden täyttämiä käytäviä, Tapio kertoo olevansa erityisen innostunut tästä syksystä. “Uusi ympäristö innostaa, ja vaikka en ole iso syksyjen ystävä niin nyt tuntuu että virtaa riittää hyvin”. 

Uusille ja jatkaville opiskelijoille hänellä on lyhyet terveiset. “Nauttikaa, fuksit varsinkin!”

Kuka?

Jere Tapio

25-vuotias

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan koulutuspoliittinen asiantuntija

Hallintotieteen ylioppilas

Kotoisin Jäälistä

Olli Laitinen

Oulun ylioppilaslehden toimitusharjoittelija. Viestinnän kandidaatti ja tiedeviestinnän maisteriopiskelija. Haaveilee laadukkaasta yleiskoneesta.

Lue lisää: