Oulun ylioppilaslehdestä halutaan leikata

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallitus esittää huomattavia leikkauksia Oulun ylioppilaslehden menoihin. Mikäli edustajisto hyväksyy linjauksen, toimitusapulaisen paikka häviäisi toimituksesta ja lehti muutettaisiin digitaaliseksi julkaisuksi.

Teksti Heidi Hahtola

Oulun yliopiston ylioppilaskunnan hallitus esittää edustajistolle, että Oulun ylioppilaslehden nettomenoista vähennetään toimitusapulaisen vuosipalkan verran, eli 20 000 euroa. Esitys sisältää myös paperilehdestä luopumisen ja lehden muuttamisen digitaaliseksi julkaisuksi. Edustajisto päättää leikkauksista kokouksessaan 11. marraskuuta.

Oulun ylioppilaslehti on jakanut edustajistoryhmien näkemyksiä. Edustajisto velvoitti syyskuussa pääsihteeri Eero Mannisen laatimaan suunnitelman lehden kulujen vähentämiseksi. Lehti maksaa tällä hetkellä opiskelijaa kohden noin viisi euroa vuodessa.

Manninen esitteli 5. marraskuuta hallitukselle selvityksen siitä, miten erisuuruiset leikkaukset vaikuttaisivat lehden toimintaan tai budjettiin. Hallituksen varapuheenjohtaja Nico Nummisen esitys 20 000 euron säästöistä sekä lehden muuttamisesta digitaaliseksi voitti äänestyksen jälkeen.

”Selvityksen pohjalta tämä oli ainoa ehdotus, joka konkreettisesti laski lehden hintaa. Verkkojulkaisun avulla voidaan säästää esimerkiksi taittotyöstä”, Numminen toteaa.

Hallituksen puheenjohtaja Siiri Nousiainen jätti eriävän mielipiteen päätöksestä, samoin kaksi muuta hallituksen jäsentä ja pääsihteeri Manninen.

”Tänä vuonna ylioppilaskunnan talous näyttää hyvältä, joten taloudellista painetta leikkauksille en näe. Oulun ylioppilaslehti on myös kustannustehokkaampi kuin moni muu ylioppilaslehti”, Nousiainen linjaa.

 

Poliittinen linjaus

Nico Nummisen mukaan kaikki opiskelijat eivät lue lehteä, joten heidän ei tarvitsisi siitä hänen mielestään myöskään maksaa ylioppilaskunnan jäsenmaksujen kautta.

”Kyseessä on poliittinen linjaus. Edustajisto käyttää päätösvaltaa viime kädessä, mutta nähdäkseni päätöksiä on helpompi tehdä valmiiden ehdotusten pohjalta”, Numminen sanoo.

Myös Siiri Nousiainen näkee asian olevan ennen kaikkea arvokysymys. Lehden kohtalo herättää tunteita.

”Mielestäni lehti on arvokas jäsenpalvelu opiskelijoille ja myös historiansa kautta tärkeä. Mielenkiintoista nähdä, miten keskustelu jatkuu edustajistovaalien jälkeen”, hän toteaa.

 

Avustajilla paikattaisiin vajetta

Oulun ylioppilaslehden päätoimittaja Minna Koivusen mukaan leikkausten myötä lehden ilmestymisväli harvenisi tai avustajien palkkioita jouduttaisiin pienentämään. Jälkimmäistä vaihtoehtoa hän haluaa välttää.

”Työstä on saatava palkkio, sillä moni avustajistamme voisi kirjoittaa muuallekin. Jos toimitukseen jää vain yksi työntekijä, avustajat paikkaavat hänen työpanostaan”, Koivunen toteaa.

Lehti on käynyt vastikään läpi suuria muutoksia ulkoasunsa ja verkkosivujensa uudistuksen myötä. Päätoimittaja näkee säästöt tässä vaiheessa erityisen harmillisina, sillä hallitus ei anna lehden itse päättää kehittymisestään.

”Toivoisin, että uudistuneelle lehdelle annettaisiin aikaa. Olen ollut töissä lehden toimituksessa kaksi vuotta, ja koskaan ei ole tullut näin paljoa positiivista palautetta, kuin nyt uudistuksen jälkeen.”

Julkaistu 5.11.2015

Heidi Hahtola

Tiedeviestinnän opiskelija ja freelancer, joka kurkottaa usein oman käsityskykynsä ulkopuolelle.

Lue seuraavaksi

Väitös: Kruunun ja Pohjanmaan käskynhaltijoiden vallankäyttö 1600-luvun alussa

Kulttuuri

22.6.2022

Hybridiajan kollaboraatiokuutioilla tutkitaan tilojen käyttöä ja hybridiopetuksen kehitystä

Tuuli Heikura

Opiskelu

20.6.2022

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821