Oulun yliopiston ylioppilaskunta: Kohtuuttomat leikkaukset polttavat opiskelijat loppuun

Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY) tuomitsee opintotukeen suunnitellut historialliset ja massiiviset 150 miljoonan euron leikkaukset. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen asettama selvitysmies professori Roope Uusitalo luovutti tiistaina selvityksensä opintotukileikkausten tekotavasta. Jo valmiiksi Suomen pienituloisimman väestönosan toimeentulosta aiotaan leikata noin neljännes. Esityksessä opintorahan kuukausittaista tasoa lasketaan lähes sata euroa. Jäljelle jäävällä opintorahalla ja asumislisällä on käytännössä mahdotonta kattaa elämisen […]

Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY) tuomitsee opintotukeen suunnitellut historialliset ja massiiviset 150 miljoonan euron leikkaukset. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen asettama selvitysmies professori Roope Uusitalo luovutti tiistaina selvityksensä opintotukileikkausten tekotavasta.

Jo valmiiksi Suomen pienituloisimman väestönosan toimeentulosta aiotaan leikata noin neljännes. Esityksessä opintorahan kuukausittaista tasoa lasketaan lähes sata euroa. Jäljelle jäävällä opintorahalla ja asumislisällä on käytännössä mahdotonta kattaa elämisen kuluja edes Oulussa, jossa asuntojen vuokrat ovat esimerkiksi pääkaupunkiseutuun verrattuna kohtuulliset.  Opiskelijan on siis rahoitettava elämisensä joko lainarahalla tai opintojen etenemistä hidastavalla työssäkäynnillä.

Uusitalo esittää myös opintotukikuukausia rajattavaksi maisterintutkinnossa 45:een. Opiskelijan on kiristettävä opiskelutahtia entisestään saadakseen opintotukikuukaudet riittämään. Tahti on niin tiukka, että jos opiskelija aikoo saada tutkinnon valmiiksi tukikuukausien ja opetusviikkojen puitteissa, tulee hänen opiskella 54 tuntia viikossa.

“Opiskelijoiden oletetaan täydentävän toimeentuloaan työssäkäynnillä, mutta miten se on tällaisten edistymisvaatimusten kanssa mahdollista? Tämä ei ole kohtuullista! Halutaanko nuoret polttaa loppuun jo opiskeluaikanaan?” OYY:n hallituksen puheenjohtaja Kati Hannila kysyy.

Opiskelijat ovat stressaantuneita ja mielenterveysongelmat ovat yleisiä. Viidennes miesopiskelijoista ja yli kolmannes naisopiskelijoista kärsii viikottaisista psyykkisistä ongelmista. Yliopistojen kokemat suuret leikkaukset näkyvät myös opiskelijan arjessa, ja suurin osa opiskelijoista elää jo nyt suhteellisen köyhyysrajan alapuolella.

”Ymmärrämme, että taloustilanne on tiukka, mutta on järjetöntä leikata kaikkein eniten tulevaisuudestamme”, Hannila ja OYY:n pääsihteeri Eero Manninen toteavat kannanotossa.