Oulun yliopiston rehtori sai uuden viitan – suunnittelija toivoo viitalle pitkää ikää ja paljon käyttöä

Rehtori käyttää viittaa ja käätyjä yliopiston lukuvuoden avajaisissa ja muissa akateemisissa juhlallisuuksissa. Uuden viitan on suunnitellut taiteilija Hannu Väisänen.

Teksti Anni Hyypiö

Oulun yliopistoseura ry on lahjoittanut Oulun yliopistolle uuden rehtorin viitan. Uusi viitta on valmistettu valon ja liikkeen mukaan väriään muuntavasta tummansinisestä italialaisesta samettikankaasta ja sitä kiertää hartiakorkeudella brodeeraus.

Viitan suunnittelu on taiteilija Hannu Väisäsen käsialaa. Viitan on ommellut Suomen Käsityön Ystävien aiempi pääompelija Kaisa Sihvonen, joka on ommellut useita suomalaisia rehtorin viittoja.

Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki on tähän saakka käyttänyt taiteilija Vuokko Nurmesniemen suunnittelemaa viittaa. Se luovutettiin käyttöön rehtori Erkki Koiso-Kanttilalle vuonna 1968.

Rehtorin viitta ja käädyt ovat yliopiston rehtorin tunnuksia, joiden juuret juontavat keskiajalle. Rehtori käyttää tunnuksiaan yliopiston lukuvuoden avajaisissa ja muissa akateemisissa juhlallisuuksissa, kuten lauantain 20.5. tohtoripromootiossa. Viittaa useammin rehtori käyttää pelkkiä käätyjä.

Viitan teettämisestä ja kustannuksista vastaa Oulun yliopistoseura.

Rehtorin viitan suunnitellut Hannu Väisänen kuvaa tiedotteessa suunnittelutyötä vaativaksi. Hän ei ole aiemmin suunnitellut rehtorin viittaa yhteenkään yliopistoon.

Oulun yliopiston kunniatohtoriksi promovoidun Väisäsen mukaan sekä viitassa että sen koristeaiheissa on molemmissa omat symbolinsa, jotka kuvaavat tietoa, sydäntä ja jakamista.

Hän toivoo viitalle pitkää ikää ja paljon käyttöä.

”Viitta on painava, sen tiedän. Mutta se on tehty kestämään”, hän toteaa tiedotteessa.

Julkaistu 22.5.2017

Anni Hyypiö

Oulun ylioppilaslehden entinen päätoimittaja. Twitter: @AnniHyypio

Lue seuraavaksi

Ylioppilaskunta on muutakin kuin jäsenmaksu

Katariina Sarja

Kolumni

5.3.2021

”Musiikki ja kirjoittaminen ovat mulle elintärkeitä pakokeinoja” – Blind Channel -yhtyeen Niko Moilanen lähtee Euroviisuihin pelkäämättä

Anna-Kaisa Sitomaniemi

Ihmiset

4.3.2021

Erkki Koiso-Kanttilan katu 1
2T-ovi, 1.krs
90570 Oulu

toimitus@oyy.fi
+358 40 526 7821